‘postana’ kosila
ali mogoče veste, katera hrana ne zgubi veliko na kvaliteti, če je postana? pri nas doma nikoli nismo greli hrane, mogoče včasih kakšno meso ali polento, testenine.
fant pa bi si vse pogrel ali pa celo pojedel mrzlo. domov prihaja pozno, tako da jaz včasih jem prej, imam pa slab občutek, da zato je nezdravo hrano.
ne vem, kaj naj. meni je prepzno kosilo ob 6h, dvakrat se mi pa tudi ne ljubi kuhat….
Zanimivo. Jaz recimo čisto z lahkoto pojem mrzel krompir v kosih, prav tako hladen pomfri. Stara mama pa vpije name da ne smem postanega jesti. Potem rezmišljam naprej – krompir v solati se tudi mrzel je. Pa stara mama spet reče da “to je pa drugače” ;-))). Po moje pač ni. Makarone tudi vedno pojem mrzle, si jih ne pogrevam (lenoba bi rekla) in še kaj bi se našlo…. Rižota na primer. Zaenkrat mi ni še nič škodilo. Jaz bi rekla da se ne obremenjuj, še hvala bogu da ne komplicira ;-))). Glede zdravja pa res ne vem – bo katera od strokovnjakinj na tem področju povedala.
Moje mnenje je tako.
Zelo pomembno je, da hrano, ki ostane, čimprej temeljito ohladimo, to je prvi pogoj. Če se hrano kasneje pogreva, je nujno, da se jo dobro prevre, da se uničijo vse bakterije, ki so se že naselile v hrani, sploh zdaj ko je toplo, samo rahlo pogreti hrano bi lahko bilo škodljivo v tem primeru je bolje pojesti kar mrzlo.
Sama nimam slabih izkušenj in občasno “prišparamo” ostanek obroka za kasneje: juhe, tudi testenine, meso, riž, palačinke, štruklje, cmoke, enolončnica brez krompirja in gob, krompirjeve jedi običajno ne.
Tako kot pravi O-O.
Ko sem še hodila v službo sem vedno skuhala dan prej (juho, golaže, zrezke, makarone, riž, vse vrste enolončnic, itd., itd.,) in nikomur ni nič škodilo, še danes smo vsi zdravi. Veliko jedi se da zamrzniti, jih zvečer vzeti iz skrinje in po prihodu domov pogreti. Krompir tudi brez skrbi skuhaš naprej in pustiš v olupkih do uporabe, prav nobenih slabih izkušenj nimam s tem. Seveda je pa treba uporabljati hladilnik in naj bodo vsa živila že kupljena 1. vrste pa paziti na čistočo. LP
Hej!
Jaz pa imam mrzlega piscanca raje kot toplega; prav tako pecenko iz svinjskega kareja. Zdi se mi, da je manj zagatno in bolj osvezujoce.
Dusena blitva – hladna na tostu je meni tako fina. Marsikaj pojem hladno; ker kuham samo na olivnem olju, ni vidnih delev mascobe.
Testenine, riz, zelenjavne minestre… poleti – mnjami.
Poudarek pa cistoci, zaprti posodi in v hladilniku.
Sem se ziva:))) Lp Babi
Babi, jaz imam tudi večinoma kar vso hrano najraje bolj mlačno kot toplo ;-)). Meni recimo sirov burek nima nobenega okusa če je vroč. Boljši je mrzel. Ne vem zakaj, ampak marsikatera stvar se mi zdi čisto brez okusa če je pretopla. Mogoče moje burbončice ne prenašajo vročine ;-))
Strinjam se glede uporabe hladilnika, čistoče in vsega kar zraven paše.
Draga kay,
moram se oglasiti v zvezi s tvojo navado da, hrano rada vročo zaužiješ.
Na nemški TV sem videla celo razpravo o tem, kako je vroča hrana škodljiva, povedano je bilo, da nam vroča hrana poškoduje sluznico, ki je varovalo telesa in da se sluznica sicer hitro regenerira, lahko pa tudi pride zaradi uživanja prevroče hrane do raznih obolenj.
lp E.
Forum je zaprt za komentiranje.