Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek pošpricati z nitroglicerinom?

pošpricati z nitroglicerinom?

Slišim včasih, da se kdo ob nekem napadu pošprica z nitroglicerinom, ki ga imajo vedno “pri roki”.
V kakšnih primerih to pride v poštev? Pri srčnem napadu? Napadu panike? Hudi bolečini? Pri kakšnem drugem napadu?
Hvala.

Pri napadu angine pektoris.

Tako je. Pri angini pektoris v kolikor bolečina ne popusti se uporabi sprej. Gre pa za zelo hude bolečine in po uporabi zdravila bolečina sicer popusti ampak počutje pa ostane zelo slabo.

Mislim da tudi za nižanje krvnega pritiska – ob kakšnem izrednem razburjenju oz. drugem sunkovitem povišanju.

Naj me bolje seznanjeni prosim popravijo.

Hvala.
Če srečam človeka s takim napadom, kaj lahko storim? Se s tem sprejem pošprica v usta? ali kam drugam?
Ne se mi smejat… ker nimam pojma o tem…

Nitroglicerin tablete se da v usta pod jezik – ker se tam najhitreje absorbirajo v kri.
Mislim da se s sprejem pošprica na isto mesto.

Nitroglicerin na hitro razširi žile tko po domače povedano. Zato seveda pade tudi pritisk. Uporablja se ob sumu in tudi ob potrditvi srčnega infarkta.
Ni pa to zdravilo, ki bi se uporabljalo redno za nižanje pritiska, niti se ga ne uporablja redno pri angini pektoris. To je izključno za situacije, ko bolečina postane tako huda, da drugače ne gre oziroma, ko se posumi, da bolečina nima izvora v angini pektoris ampak bi lahko šlo za srčni infarkt. V bistvu je to zdravilo, ki ti reši življenje, dnevno redno vsak dan pa bolniki jemljejo druga zdravila, ki opravljajo podobno nalogo.

Nisem prepričana ampak mislim, da sedaj predpisujejo vsem sprej. Naj me kdo popravi. Pošprica se pa pod jezik.
V večini primerov je dovolj, da bolniku sprej vzamemo iz torbice, žepa v kolikor mu to ne uspe. Pokliče se pomoč, telefonira namesto njega svojcem. Jaz mislim, da je tudi sam občutek, da ti nekdo pomaga izjemno pomemben zato, da se človek umiri in pride k sebi. Ob takih napadih je namreč zelo močno prisoten strah, da je to konec. In če ob tem še ni človeka, ki bi se samo ustavil je to grozljivo. Torej tudi, če ne znamo pomagati se lahko ustavimo, primemo za roko, pokličemo pomoč, se pogovarjamo in naredimo kar nas ta oseba v stiski prosi. Pa to ne velja samo za srčne bolezni ampak tudi za vse ostale.

Šavrinka HVALA in Rok-1 tudi.
Znanje je “dobro orožje” 🙂
Vse več je mladih, ki jih prizadene kap, infarkt… morali bi vsi znati prav ravnati v takšnih situacijah…. in vse več je starejših, pri katerih je tudi potencialna nevarnost…
V službi bom verjetno zadolžena za prvo pomoč (čaka me še izobraževanje in izpit čeprav imam seveda vozniški izpit in je podoben izpit za prvo pomoč seveda že za menoj), v srednješolskih letih sem se udeleževala tudi tekmovanj za prvo pomoč, tako da me tudi zato vse to zanima…

Danes na veliko montirajo defibrilatorje po Sloveniji.
http://www.aed-baza.si/

Koliko med nami ga zna tudi uporabiti? Recimo v razmislek :)))

S teh difibrilatorjev nič, le da nekdo fajn zasluži.

Danes predipsujejo nitrolingual sprej za pod jezik, dva ali 3 vpihe v primeru napada li hude bolečine v prsih. To so meni dali če me kaka monklja preveč razrajca.:))

[img]http://www.aliveplus.com/images/Nitrolingual_Antianginal_Pumpspray-1.jpg[/img]

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Res je… tole bi morali večkrat objaviti in opozoriti ljudi, saj rešuje življenja.

Pred dnevi smo se v službi pogovarjali,o tem večina je prvič slišala (pa so večina visoko izobraženi in razgledani – res da ne zdravstvene stroke) da obstaja defibrilator za “laično” uporabo, da bi vedeli kje najbližje se nahajajo pa itak ni vedel nihče, pa sta v naši bližini 2 (radij 200 m).
V zadnjih letih opozarjajo na to gasilci, tudi nekateri gasilski domovi so že opremljeni z njim.
Premalo se zavedamo, kako pomembni so trenutki, ki rešujejo življenja, naše lastno ali našega bližnjega.

Res je… tole bi morali večkrat objaviti in opozoriti ljudi, saj rešuje življenja.

Pred dnevi smo se v službi pogovarjali,o tem večina je prvič slišala (pa so večina visoko izobraženi in razgledani – res da ne zdravstvene stroke) da obstaja defibrilator za “laično” uporabo, da bi vedeli kje najbližje se nahajajo pa itak ni vedel nihče, pa sta v naši bližini 2 (radij 200 m).
V zadnjih letih opozarjajo na to gasilci, tudi nekateri gasilski domovi so že opremljeni z njim.
Premalo se zavedamo, kako pomembni so trenutki, ki rešujejo življenja, naše lastno ali našega bližnjega.[/quote]

Ti defibrilatorji so namontirani,običajno brez znanja uporabe,lahko naredijo več škode kot koristi, gasilci, policija ipd. znajo in vedo kdaj uporabit, po raznih trgovskih centrih pa visijo s praznimi baterijami za brez veze, le nekdo je pokasiral. Če nekdo zna prvo pomoč,jo alhko nudi tudi brez defibrilatorja in zastoji srca niso tako pogosti, kot so defibrilatorji, s tem da je ponavadi zastoj srca na mestu,kjer bo zdravniška pomoč pred tem nameščenim defibrilatorjem…gre pač za en nateg v okviru vsesplošne lakomnosti.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Premalo se zavedamo, kako pomembni so trenutki, ki rešujejo življenja, naše lastno ali našega bližnjega.[/quote]

Ti defibrilatorji so namontirani,običajno brez znanja uporabe,lahko naredijo več škode kot koristi, gasilci, policija ipd. znajo in vedo kdaj uporabit, po raznih trgovskih centrih pa visijo s praznimi baterijami za brez veze, le nekdo je pokasiral. Če nekdo zna prvo pomoč,jo alhko nudi tudi brez defibrilatorja in zastoji srca niso tako pogosti, kot so defibrilatorji, s tem da je ponavadi zastoj srca na mestu,kjer bo zdravniška pomoč pred tem nameščenim defibrilatorjem…gre pač za en nateg v okviru vsesplošne lakomnosti.[/quote]

Se strinjam, da se z nevednostjo in neznanjem lahko naredi škoda.
A najslabše je nič ukrepati.
Če pa so baterije v defibrilatorjih prazne, pa je treba poklicati na odgovornost tiste, ki morajo za to skrbeti.

Vsekakor je treba ljudi izobraziti, osvestiti, vzgojiti… – pa bo mogoče vsesplošne lakomnosti mogoče malce manj…

Ti defibrilatorji so namontirani,običajno brez znanja uporabe,lahko naredijo več škode kot koristi, gasilci, policija ipd. znajo in vedo kdaj uporabit, po raznih trgovskih centrih pa visijo s praznimi baterijami za brez veze, le nekdo je pokasiral. Če nekdo zna prvo pomoč,jo alhko nudi tudi brez defibrilatorja in zastoji srca niso tako pogosti, kot so defibrilatorji, s tem da je ponavadi zastoj srca na mestu,kjer bo zdravniška pomoč pred tem nameščenim defibrilatorjem…gre pač za en nateg v okviru vsesplošne lakomnosti.[/quote]

Se strinjam, da se z nevednostjo in neznanjem lahko naredi škoda.
A najslabše je nič ukrepati.
Če pa so baterije v defibrilatorjih prazne, pa je treba poklicati na odgovornost tiste, ki morajo za to skrbeti.

Vsekakor je treba ljudi izobraziti, osvestiti, vzgojiti… – pa bo mogoče vsesplošne lakomnosti mogoče malce manj…[/quote]

Kdo bi zakaj odgovarjal in zakaj že? Ti defibrilatorji so kupljeni iz donacij ali pa iz “samega dobrega ” trgovcev, z ankupom in montažo na zid se je pa končalo vse “dobro”, glavno je da se vidi. Kompletna zdravniška stroka bo papotrdila, da je to velika neumnost,kot sem rekel,prav morda lahko pride le gasilcem in policistom v izjemnih primerih, drugače pa ne vem,če je sploh kateri od vseh teh tisočih defibrilatorjev, kipovsod visijo po Sloveniji in jih še kar kupuje v imenu “dobrodelnosti” sploh bil uporabljen, velika verjetnost je, da še nobeden in tudi mala verjetnost, da kdaj bo kateri.

No ravno tako spet ni. Tej defibrilatorji so že komu rešili življenje in četudi bi jih lahko več, vsako šteje. Če torej z nečim rešimo eno življenje potem nakup že ni bil zgrešen.

Uporaba je relativno enostavna in ob upoštevanju samo parih navodil je boljše, da ga poiskusimo uporabiti kot ne. To, da če ne znam je boljše, da gledam stran je opravičilo posameznikov, ki jih zanima izključno lastna rit in čisto nič drugega. Vedno je prav, da pomagamo po lastnih močeh. To je lahko operiranje ali pa držanje za roko. Slednje naj bi menda znali od otroštva naprej.

Daje pa vsak defibrilator sam navodila in je z neko osnovno izobrazbo navadno dovolj, da samo sledimo kar nam govori. V osnovi ga ne uporabimo v mokrem in pazimo, da se takrat bolnika noben (niti mi) ne dotika.

Se pa ves čas organizirajo tečaji in razne aktivnosti, kjer lahko vsak izmed nas poiskusi z uporabo, mu vse razložijo. Samo kaj, ko je na kavču pred televizijo bolj udobno. In dokler ni ogrožena naša rit je ne bomo premaknili. No z nekaj izjemami.

To, da so defibrilatorje nabavili, montirali pa samo kapo dol. Mi, ki hodimo vsak dan mimo pa lahko vedno opozorimo, če vidimo, da je karkoli narobe. Če seveda pogledamo in se za to zanimamo. Nisi vedno vsega za vse krivi drugi. Družba deluje samo, če se za to trudijo vsi členi.

To vemo, sem seminarsko za nek kmagisterij pisal pri informatiki za eno, prav za ta defibrilator in profesionalni, ki se lahko poveže v omrežje. Ni pa bilo moč pridet do podatka, da je ta defribrilator dejansko kje bil uporabljen. In da ne bo pomote, ta defibrilator se uporablja le pri zastoju srca in ne kar tako, sicer tudi beleži še neke podatke, se pa ne more primerjat s profesionalnim.

Aja, ker je že bila tema o nitroglicerino, Nitrolingual se vpihne pod jezik pred zastojem srca, ko ti srce enkrat stoji bore malo pomaga.
In ne si mislit, da je s tem defibrilatorjem kar tako oživljat človeka, mojega svaka so lani oživljali v liftu bolnišnice in je bila taka panika, da ne moreš verjet, pa gre za za usposobljene ljudi. V bolnišnicah so za to reanimacijski timi, ki se nemudoma aktivirajo.

Jaz ga znam uporabiti in vem, kje ga imam najbližje domu in kje v službi. Pa četudi ga morda ne bom nikoli potrebovala, mi je v zavesti, da sem zmožna pomagat, ne biti tako kot na tisti skriti kameri posneti v lj, ko je folk deset minut mimo hodil, brez da bi kdorkoli pomagal bližnjemu na tleh. Glede panike…odvisno kak človek si, samo če gre za tvojega bližnjega, vedi, da nardiš vse, da pomagaš in še kako dobr se takrat spomniš, kaj vse moraš narediti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close