Porodniška + S.P. + polovični delovni čas
Sem mamica s svojim SPjem in trenutno uveljavljam pravico do skrajšanega delovnega časa, ker imam dva majhna otroka. Ponovno sem noseča in me zanima naslednje:
Trenuno je moja bruto osnova minimalna … torej 748,10 EUR na mesec. Od tega mi sedaj polovico prispevkov plačuje CSD.
Zanima me ali je osnova za izračun moje nove porodniške,748,10 EUR? Namreč nihče mi ne zna povedati ali je bolje, če si ukinem skrajšani delavni čas za 4 ure in naj čimprej začnem sama plačevati prispevke, da bo potem tudi osnova za novo porodniško večja. Ampak razmišljam, da se nič ne spremeni, saj moja osnova za izračun bi bila še vedno 748,10 EUR … upam da ne manj … recimo polovica, ker plačujem samo za polovico prispevkov.
Kaj pa če začnem plačevati več prispevkov? Npr. da plačujem za dva razreda višje (1354,19 €), ali se mi upošteva v tem primeru za osnovo porodniške ta znesek, ali samo minimalni prispevki, ali polovica tega in polovica minimalnih prispevkov, kolikor če prav razumem mi plačuje CSD (torej 1354,19 / 2=667,09 + 748,10 / 2=374,05 => 667,09+374,05=1041,14 €)
Torej, naj v upanju na boljšo porodniško začnem plačevati višje prispevke ali nima smisla?
Hvala za vaše nasvete
Citiram pojasnilo CSD-ja:
Osnova za izračun posamezne vrste starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred mesecem vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta, kar je na primer: plača, nadomestilo plače kot na primer bolniško nadomestilo, nadomestilo za nego otroka oziroma družinskega člana, starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost, denarna pomoč v času brezposelnosti.
Če je osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo plača, se kot osnova v posameznem mesecu upošteva bruto plača, od katere so bili obračunani prispevki. Delodajalec na obrazcu Priloga št. S-6 – podatki o plači oziroma osnovi, od katere so bili obračunani prispevki navede tudi datum izplačila plače za posamezni mesec.
Če je vlagatelj v tem obdobju prejemal nadomestilo plače (bolniško nadomestilo, nadomestilo za nego otroka oziroma družinskega člana, starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost) ali denarno pomoč kot brezposelna oseba, se kot osnova za izračun starševskega nadomestila upošteva višina nadomestila plače ali denarne pomoči, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo.
Če je vlagatelj v tem obdobju prejemal delno plačilo za izgubljeni dohodek ali so se mu plačevali prispevki za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, se kot osnova za izračun starševskega nadomestila upošteva višina delnega plačila za izgubljeni dohodek, od katerega so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo oziroma osnova, od katere so bili obračunani prispevki za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva.
Če je vlagatelj v zadnjih dvanajstih mesecih pred mesecem vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta prejemal plačo oziroma nadomestilo plače pri več delodajalcih ali če je vlagatelj zaposlen pri več delodajalcih s krajšim delovnim časom od polnega, posreduje podatke o plači in nadomestilu plače na obrazcu Priloga št. S-6 – podatki o plači oziroma osnovi, od katere so bili obračunani prispevki za vsakega delodajalca posebej.
Na spletni strani CSD-ja si lahko tudi naredite izračun. Preračunajte koliko več bi plačevali med letom in koliko več nadomestila bi dobili:
http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunSN.asp
Forum je zaprt za komentiranje.