Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Porodniška, s.p., bilanca

Porodniška, s.p., bilanca

Ste mi že enkrat pomagali in se ponovno obračam na vas.
Od 10. januarja sem na porodniški, sicer imam s.p. odprt drugo leto. Nekaj mesecev pred pričetkom porodniške sem si plačevala višje prispevke, pred tem pa minimalne, ker imam malo prometa. Sedaj imam približno 1000€ bruto porodniške. Zanima me, ali si po izteku porodniške lahko spet plačujem minimalne prispevke? Ali oddam izkaz stanja in uspeha za celo letošnje leto? Ali tekom porodniške lahko uveljavljam tudi kakšne stroške? Sedaj nimam prihodkov iz dejavnosti, ker sem sama.
Kaj pa akontacija dohodnine- se porodniška upošteva? Se upošteva tudi za višino prispevkov zasebnika za prihodnje leto? Prvo leto namreč nisem imela pozitivnega izkaza.
Hvala.

Minimalna višina prispevkov, ki jih morate plačati, je odvisna od lanskega rezultata… če ste imeli izgubo, potem so minimalni – to je trenutno 280,45 eur mesečno.
Med porodniško stroške lahko uveljavljate, ne morete pa prihodkov (ki jih niti nimate, torej boste imeli izgubo in minimalne prispevke še celotno naslednje leto).
Bilance se oddajo za celotno koledarsko leto.
CSD vam akontira dohodnino od porodniške, tako da se vam bo ta znesek upošteval pri informativnem izračunu dohodnine.

Pa še ena sugestija… Če vzamete polovični delovni čas, ki vam pripada, boste plačevali le polovico minimalnih prispevkov, prihodkov pa imate ravno toliko kot če bi delali polni delovni čas 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close