Poročeni ne, otroci krščeni da …
Resno me zanima, kako to, da eni živite tako zblojeno dvojno.
Poročiti se nočete, otroke dajete krstiti, pa potem spet k birmi, pa pri vaših najstnikih čez vikend prespi fant/punc in jim zjutraj pripravite zajtrk, pa na veliko noč in božič greste k maši in imate jedi, ki spodijo zraven, praznovanja … Sicer pa Cerkev in župnike šimfate in se bojite vsega cerkvenega …
Res ne štekam, zakaj tako.
to je totalna bedarija. otroci so od staršev ne od dedkov in babic, če se starša drugače odločita je njuna stvar. Kdor se pa za to odloči zato ker mu je tako rekla babica ali dedek njegovega otroka je pa očitno še nezmožen se postavit zase in bit samostojen – kot tak po moje neprimeren za starš na sploh…
Poročena nisva, otroka pa STA krščena. Preprosto zato, da sta lahko sama izbrala ali bosta hodila k verouku ali ne. Eden hodi, drugi ne. Jasno jima je, da se bo tisti, ki bo imel zakramente do vključno birme, lahko cerkveno poročil, če bo to želel, drugi pa bo vse to moral še opravit. Za razliko od marsičesa drugega v življenju imata glede obiska cerkve možnost, da se sama odločita, starša pa sva pripravljena stopiti v cerkev, ko je to nujno potrebno ( sestanki, obhajilo,…). Nedvomno pa je otrok, ki obiskuje veruok, pridobil pri splošni razgledanosti.
Sebe doživljam kot verno, le da med sabo in Bogom ne potrebujem posrednika – cerkve, partner zase pravi, da je ateist. Pa to med nama nikoli ni bil kamen spotike.
Midva živiva skupaj 11 let, nisva poročena, imava 2 otroka….. imam zakramente, partner prav tako – seveda do (brez) poroke. Cerkev me ni nikoli zanimala, hodila sem zato, ker so na vasi vsi hodili, in ja, zato, da nisem razočarala stare mame……ha, ha,….
Nič nimam proti krščanski veri, cerkev kot ustanova pa nekako ne sledi naukom, ki jih zapoveduje krščanstvo….moje mnenje.
Kljub temu, da sva koruznika, živiva bolj pošteno od mnogih tistih, ki grejo 3 x na teden v cerkev. Poznam eno zlobno gospo, ki nagaja vsem po spisku. Žlehnoba za vikanje. Še dobro, da gre lahko v cerkev, se spove, dobi odpustek in nagaja naprej….ha, ha, ha….. me mine.
Otroka nista krščena……prosto izbiro imata, če bosta kdaj želela…… naj si izbereta vero po svojem prepričanju …midva sva se odločila, da jima ob rojstvu ne bova vsilila ničesar.
Tudi meni grejo na živce tisti, ki imajo veliko za povedat proti cerkvi, svoje otroke pa krstijo, zato, da ne razočarajo staršev, babic……pa seveda živijo na koruzi…..
Poroka je cerkveni izum ne Božji. S krstom otroka simbolično izročiš Bogu, kar se mi zdi pomembno, poroka pa pač ne, saj samo potrjuje nekaj kar je zame samoumevno. Župnikov pa ne šimfam (no včasih, če si res zaslužijo).
Pa to da sodiš drugim ni ravno v duhu vere, sigurno manj kot ljubezen brez poroke.
Se podpisem pod tinićica in brez tezav….
Sama imam vse zakramente moj nima birme…skupaj sva 10 let,neporocena,otroka sta krscena…
Zakaj…ker se bosta lahk sama odlocala ali boosta nadaljevala zakramente ali ne…zakaj jih imam jaz?Ker me je babica vsa ta leta silila da sem opravila vse,ker je bilo zanjo bolj pomembno da sem sla k masi kot to da sem bila v soli! Sama vem da svojih otrok ne bom silila hodit k masi…bom otroku odprla tudi to obzorje ampak ne na tak nacin kot je bilo predstavljeno meni!
In ja tudi sama ne potrebujem posrednika med mano in Bogom,ko začutim zeljo po njem ga lahko “dobim”na drug nacin
Zato da se ve lahko v vse vtaknete….ZATO KER SE MI ZDI KRST EDINA RES NEPOKVARJENA STVAR V CERKVI,ZATO SEM JU DALA… kaj bosta pa naprej se bosta pa odlocala sama!
Vam pa itak ni nic prav!Pa kaj vas briga ce je sosedov otrok krscen ali ne pa ce sta njegova starsa porocena…VSI ampak res VSI delamo tako kot nam pase in ce nam pase da otroke krstimo jih ce ne jih pac ne….pa zato nismo neki hinavci!Imamo pac drugačno mnenje ali pa zaradi okoliscin razmisljamo drugace dajte malo stopit ven izza svojih okvirjev!
Zakaj pa taka jeza? Hotela sem samo povedati da jim s tem ne delate nobene usluge, kaj šele dajete možnost izbire, ker jih že v štartu zapečatite. To je vse. Ne vem pa v čem je krst manj pokvarjen od drugih zakramentov. Prej bolj, ker se zanj večinoma odločijo drugi in ne človek sam, cerkev si pa mane roke ker ima enega člana več.
In ne vem zakaj sploh pišete kako je pri vas doma če vas potem vse kar ni pohvala vrže s tira.
Edina izbira ki jim jo ponudite je ali bodo nadaljevali zakramente ali ne. Kaj pa izbira o tem ali bodo krščeni ali ne? Bravo, res.[/quote]
Ja, ravno za to gre: izbira otroka ali bo obiskoval verouk. Samo to. Nisva jima tega prepovedala niti ju v to ne siliva. Glede veoizpovedi pa je pri teh letih, ko sta se odločila eden za to, da hodi k verouku, drugi pa, da ne, itak prehitro govoriti.
Oh prav nobene jeze ni…samo se mi neumno zdi ko se obesate na tako stvar!
Clovek ima vedno izbiro…tudi otrok,no vsaj moj!Ja priznam krstit sem ju dala tudi zato da ce se bosta v prvem razredu odlocila da bi obiskovala verouk da bosta lahko sla,kaksno vero,zakramente in vse kar sodi zraven se bosta pa odločala sama! In ja gremo vcasih v cerkev,tudi za praznike nikoli ampak res nikoli ju pa ne bom silila da naredita nekaj kar noceta,sploh kar se cerkve tice!
Zase lahko povem, da moja odločitev, da sta otroka krščena, nima nič s prepičanjem o izvirnem grehu. Šlo je le za to, da je otrok dobil možnost obiskovati verouk, za kar se, jasno, 6,7 lenik odloči na osnovi tega, kdo ga še obiskuje.
Mislim pač, da četudi se da človek sam krstiti pri 18-ih, si ima kasneje še možnost premislit. Ker sem prepričana, da pri teh letih svojo filozofijo šele oblikuje.
Nisem obremenjena s tem, da sem otroka zapisala “v kremplje ogabni zločinski organizaciji RKC”, ker po eni strani o cerkvi nimam tako skrajno negativnega mnenja (čeprav tudi pozitivnega ne), po drugi strani pa ne vidim nekih posledic, pritiskov s strani cerkve, ki naj bi jih človek nosil, ker je krščen.
Očitno pač jemljem življenje manj resno, kot marskikdo. 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.