Najdi forum

poprov steak

Rada bi za povabljene na kosilo pripravila dobre zrezke (iz pljučne pečenke) v omaki iz zelenega popra.
Mi lahko kdo pomaga z receptom?!?

Hvala, Miranda

Hej, samo vpisi v iskanje ” poprov steak” in dobis celo stran decemberske debate:) Lp

Babi, hvala. Lahko, prosim, še poveš, kako dolgo naj pečem te zrezke, da ne bodo rdeči na sredini?
Sem mislila, da je omaka kaj posebnega. Jo bom kar s smetano naredila…..nekaj bo že ratalo.
Hvala, Miranda

Še to: kdaj jih posoliš?
Miranda

Hej!

Moji bifteki niso nikoli v sredini ” se rdeci”, kot imajo nekateri radi in niso predebeli; priblizno 1 cm,… ne 2,5 cm kot narekuje stroka.

Zrezek najprej dobro natrem s poprom. V ponev dam malo olja in ga segrevam, da lepo zvcrci, ko dam steak nanj; ne poka in sprica na vse strani:) Ne znam drugace povedati. Po nekako treh minutah obrnem, posolim in polozim nanj kosem masla. Ko se na povrsini pojavijo kapljice soka, ponovno obrnem, posolim se drugo stran in tudi na to stran dam kosmic masla. Ko se maslo razpusti, dodam se malo popra, lahko tudi grobo strega crnega, ne samo zelenega. Poper naj bo dobro opazen.

Pa se to: zrezke eno uro pred uporabo malo naolji.

Preprosto, toda vcasih kar umetnost narediti res tako, da je vsemu omizju vsec. Se mi je ze zgodilo, da si je kdo sam po svoje naredil. Potem nisem bila jaz nic kriva:))

Dobro opravi ! Babi

Delam točno tako, kot pravi Babi.

Bom pa dodala – predno jih dam v ponev, jih pomokam, a samo na eni strani! Biftek položim z nepomokano površino na ponev, pomokana ostane zgoraj. Tako biftek obdrži sočnost v sebi.

Nato seveda obrnem in nič več ne mokam.
Moka je tu samo kot “zaščita” za biftek:)))

Hvala, obema, za te koristne napotke!!!
Javim konec tedna, kako je šlo…
Miranda

Jaz pa jih še tik pred koncem zalijem z malo (cca 5cl) dobrega vinjaka ali
konjaka in prižgem, da alkohol zgori. Večini je zelo všeč.

Sem iskala prav tole, biftek z zelenim poprom, ampak kako pa naredite zraven omako, da je tudi za pomazat krožnik :))
Mogoče bo še kdo videl napisano in dopisal zraven manjkajoče :))))
Hvala in lepo se imejte !

Omako naredim jaz takole; zrezke poberem ven iz ponve (jih pokrijem s folijo) nato na ostanku naščobe dodam malo moke še boljše malo gustina, nato zeleni poper iz slanice. Vse skupaj zalijem z rdečim vinom, še malo posolim, včasih pa dodam še wončester omako in sojino omako. Lahko dodaš tudi malo smetane za kuhanje.
malo je pomembno kateri okus ti tisti dan odgovarja. Malo eksperimentiraj.
Dober tek

Super, mislim, da sem ravno tole še pogrešala, kar mi je napisal Swarovski. Hvala , se pa priporočam še za drugič :))) To bo jutri, nedeljsko kosilo in mora ratat ob upoštevanju vseh navodil.
Zdaj pa pozdrav vsem, sem tako utrujena, da se mi čisto nič več ne da… :))))

Me veseli Pepelka, da sem ti pomagala. Upam, da je bilo kosilo okusno.

Poprov steak ali pa kakšen drug steak delam precej drugače. Dolgo časa sem iskal ustrezen recept, pravi trik pa je pravzaprav v sami pripravi. Zrezke imam najprej nekaj dni v olju, da se dobro uležijo. V olje včasih dodam vejico svežega rožmarina in nobenih drugih začimb. Pred pripravo jih je potrebno nekaj ur prej vzeti iz hladilnika, ker je zelo pomembno, da so sobne temperature. Ponev za žar ali ponev z debelim dnom močno segrejem, (olje ni potrebno, ker so zrezki že v olju). Zrezke se vedno prijemlje z držali, nikakor se jih ne sme nabadati na vilice. Z vilicami se zrezek prvič sreča šele na krožniku. Na močno ogreto ponev se položi le en zrezek naenkrat, peče se ga odvisno od debeline in od načina priprave (pečen, rožnat, krvav) dve do tri minute na vsaki strani, se pravi najprej dve minuti na eni strani, nato še dve na drugi, nikakor pa zrezkov, kot to svetujejejo v nekaterih receptih obračati in malo po eni strani pa spet po drugi in tako naprej do podplata. Več zrezkov naenkrat v ponvi pomeni, da se ponev ohladi pod primerno temperaturo, zrezki spustijo sok in zadeva je zaključena. Ko zrezek obrnem ga posolim in popopram po vrhnji strani, kar zadostuje. Včasih zrezek obložim z gorgonzolo, včasih pripravim omako, najvčkrat prav iz zelenega popra. In zdaj najpomembnejše. Ko je zrezek pečen se ga brez prebadanja vzame iz ponve in se ga za približno deset minut položi na krožnik na katerem je narobe obrnjena žlica, s tem zagotovimo, da se zrezek zgoraj in spodaj ohlaja enakomerno in se ves sok in s tem okus zadrži v zrezku. Brez žlice se zrezek spodaj začne kuhati in postane žilav. Šele nato je zrezek primeren za serviranje – uamknemo žlico, dodamo prilogo in omako…. Če se vam iz njega prej pocedi sok ste naredili katero od napak (prebadali, premrzla ponev, nepravilno ohlajanje…). Meni je najboljši zrezek, ki je znotraj rahlo rožnat, soproga prisega na krvavega, prav tako sin. Kot ste opazili za pripravo omake ni maščobe in nacejenega soka zato jo je treba kakršnokoliže pripraviti posebej.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close