Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ponosna, da sem Judinja

Ponosna, da sem Judinja

Ne bom se spuščala v debato Izrael in Palestina, da je to dolga in kompleksna stvar in nima smisla, da o tem zdaj tu mi debatiramo.

Prilepila bom svoj, ki sem ga zapisala v temi o sovraštvu do Judov. Moj oče je Jud. Njegova družina je do nastanka fašizma živela v Benetkah, potem pa so se zatekli v Švico. Sama sem nekaj let otroštva preživela v Sloveniji, kjer sem bila deležna posmeha v šoli prav zaradi svoje narodnosti. Potem smo se preselili v Švico, kjer moja narodnost ni bila več problem. Moja starša od covida bivata v Sloveniji, dežela je čudovita, redno ju obiščem, a vedno mi ostane grenk priokus šolske izkušnje. Sram me je, da sem se lastnih korenin sramovala. Korenin svojega očeta, ki mi je dal vse in še več in mi omogočil življenje kot ga imam. Ponosna sem na svojega očeta, svoj priimek in svoje korenine. Ponosna, da sem Judinja.

Ni to sovraštvo od včeraj. Niti nima veze z Gazo, Palestinci itd. Po očetu sem Judinja. Če bi vi vedeli, koliko grdih besed sem slišala v otroštvu, v srednji šoli so se spogledovali med seboj, če sem v razredu rekla, da imam judovske korenine. Začela sem se jih sramovati in jih zanikati. Na faksu pa je bila direktorica našega oddelka Judinja. Bila je nadvse lepa, sposbna in pametna ženska, ki me je celo poučevala. Od nje sem vedno čutila empatijo in simpatijo, čeprav ni vedla, da imam judovske korenine. Na prvem izpitu me je vprašala: “Vem, da govorite več slovanskih jezikov, imate pa čuden priimek za nekoga s tistih koncev, ste Nemka, Italijanka?” Takrat sem začutila ponos in rekla: “Ne, moj oče je Jud.”

Ona pa mi je takrat rekla, naj bom ponosna na svoje korenine, ker so edinstvene. Spomnim se, da me je vprašala kaj bi rada nekega dne delala in ko sem ji odgovorila je rekla: “Mi smo pametni in sposobni ljudje, uspelo vam bo.”

Draga profesorica R, hvala, da ste mi predali toliko znanja in ljubezni do tega, kar ste poučevali. Hvaležna sem, da ste mi bili vseh šest let v mentalno in čustveno oporo. Hvala, da ste mi toliko pomagali na moji akademski poti, in da lahko še danes računam na vas.

Gaze pa ne boš komentirala, kajne?

Še ena tukaj, oče sefardski jud iz Sarajeva, mati Slovenka. Vse življenje živim v Sloveniji,  mati in oče sta se pred več kot  20 leti odselila v tujino. Nikoli se ne sramuj svojih korenin. Mene je oče naucil sefardske kulture, ladino jezika, španskega jezika, najlepše spomine imam na mojo nono Judinjo in Sarajevo nekoč. Vso srečo draga sestra v koreninah tebi in tvoji familiji.

Tipični židje, vsepovsod doma. Zjebete en narod/državo, pa se drugje naselite. Brezkoreninski kozmopoliti.

Draga profesorica R, hvala, da ste mi predali toliko znanja in ljubezni do tega, kar ste poučevali. Hvaležna sem, da ste mi bili vseh šest let v mentalno in čustveno oporo. Hvala, da ste mi toliko pomagali na moji akademski poti, in da lahko še danes računam na vas.

Draga avtorica, to pošlji pač svoji profesorici na mail, ne nam v neko splošno branje.

Judje niste bili v Sloveniji nikoli gledani po strani, tega ti ne verjamem. Vsi vas gledajo z nekim občutkom slabe vesti, cela Evropa, ker je bil v vojni storjen holokavst. Skoraj nihče pa ob tem je pove, koliko Slovanov je enako kot vas končalo v lagerjih, Romov prav tako. Nikoli mi ne bo jasno, kako lahko Izrael zganja genocid nad  Palestinci , še manj, kako lahko cel svet to trpljenje nemo opazuje. Tudi ti si napisala, da se od Gaze distanciraš in si pač – ponosna. Za kaj že?

Odgovor na objavo uporabnika
anonimna jaz, 08.09.2025 ob 15:22

Še ena tukaj, oče sefardski jud iz Sarajeva, mati Slovenka. Vse življenje živim v Sloveniji,  mati in oče sta se pred več kot  20 leti odselila v tujino. Nikoli se ne sramuj svojih korenin. Mene je oče naucil sefardske kulture, ladino jezika, španskega jezika, najlepše spomine imam na mojo nono Judinjo in Sarajevo nekoč. Vso srečo draga sestra v koreninah tebi in tvoji familiji.

Hvala za tako lep komentar. Tudi meni sta otroštvo tako zelo polepšala nona in nono. Hecno, tudi mi smo uporabljali ta izraz. Hebrejsko sicer (žal) ne govorim, so se pa z mano vedno pogovarjali v beneškem narečju, ki je čisto drug jezik od italijanščine.

Kaj tocno si to sama naredila za to, da si na pol Judinja?

Mislim, ce je nekdo tako ponosen na nekaj, potem predvidevam, da je to dosegel s trudom, ne razumem pa, kje tocno si ti vlozila svoj trud v to, kar si po poreklu?

Vera ni narodnost za začetek.

Pa v židovski veri se le ta deduje po mami, ne po očetu :).

Sam povem 🙂

p.s.
Vsak žid to ve, tako da daj si kakšno boljšo zgodbico zmisli teslo moteno.

Anonimno 6090, 08.09.2025 ob 15:28

Draga avtorica, to pošlji pač svoji profesorici na mail, ne nam v neko splošno branje.

Judje niste bili v Sloveniji nikoli gledani po strani, tega ti ne verjamem. Vsi vas gledajo z nekim občutkom slabe vesti, cela Evropa, ker je bil v vojni storjen holokavst. Skoraj nihče pa ob tem je pove, koliko Slovanov je enako kot vas končalo v lagerjih, Romov prav tako. Nikoli mi ne bo jasno, kako lahko Izrael zganja genocid nad  Palestinci , še manj, kako lahko cel svet to trpljenje nemo opazuje. Tudi ti si napisala, da se od Gaze distanciraš in si pač – ponosna. Za kaj že?

Oh moja profesorica ve, kako jo imam rada, redno sodelujeva. Sem se ji pa še tu zahvalila, ker sem tako začutila.

Da so Slovani zelo nastradali vem še kako dobro, pa ne samo v nacizmu. Moja mama (ki ni Judinja) izvira iz družine, kjer jim je komunizem vse imetje pokadel, pradeda so celo ubili. Imeli so tudi nek naziv, katerega so jim vzeli. V komunizmu je moji družini trda predla. Ampak to je, kakor tudi holokavst, bogu hvala za nami.

Da v Sloveniji ne gledajo grdo Judov? Jaz se spomnim žaljivk in drugih pogledov. Da smo oderuhi, goljufi in podobno.

ej, 08.09.2025 ob 15:33

Vera ni narodnost za začetek.

Pa v židovski veri se le ta deduje po mami, ne po očetu :).

Sam povem 🙂

p.s.
Vsak žid to ve, tako da daj si kakšno boljšo zgodbico zmisli teslo moteno.

Točno tako, vera se deduje po mami. Nisem judovske vere, ampak pravoslavne. Sem pa pol aškenazi Judinja po očetu. Mama Slovanka, oče Jud (po narodnosti, ne veri), jaz sem pol Slovanka pol Judinja. Naj rečem, da je moj oče Venet oz. Italijan oz. Švicar, čeprav je njegova družina tipično judovska?

Za vero se odloči vsak sam. Jud lahko postaneš v kolikor se ne rodiš.

Kdaj to, so vas grdo gledali. Recimo leta 80 ko sem hodila v OŠ ni nihče vedel za Jude.

Lep dan, 08.09.2025 ob 15:38

Kdaj to, so vas grdo gledali. Recimo leta 80 ko sem hodila v OŠ ni nihče vedel za Jude.

Jaz sem hodila kasneje. Bila je skupina otrok (verjetno pod vplivom staršev), ki so govorili, da so Judje oderuhi, nepošteni itd.

Ne vem no, v Mariboru so imeli zlatarne pa jih ni nihče grdo gledal.

To je ta fama Judov, da stalno nekaj trajbajo o ponosu, da so narod, izbran od boga, nekaj več. Who cares??? Jaz sem Slovenka, živim v svoji domovini, tu plačujem davke in nikogar ne davim z nekim ponosom. Sploh je pa butasto, da danes, ko vsak dan spremljamo morijo v Gazi, neka “dedinja” objavlja takšne nebuloze, vse brez repa in glave. O kakšnem ponosu je tu pravzaprav govora? Vsak ima svoje korenine. Moj mož, na primer, jih sploh ne pozna, ker je najdenček – kako je kaj njegov ponos determiniran?

Anonimno 6090, 08.09.2025 ob 15:44

To je ta fama Judov, da stalno nekaj trajbajo o ponosu, da so narod, izbran od boga, nekaj več. Who cares??? Jaz sem Slovenka, živim v svoji domovini, tu plačujem davke in nikogar ne davim z nekim ponosom. Sploh je pa butasto, da danes, ko vsak dan spremljamo morijo v Gazi, neka “dedinja” objavlja takšne nebuloze, vse brez repa in glave. O kakšnem ponosu je tu pravzaprav govora? Vsak ima svoje korenine. Moj mož, na primer, jih sploh ne pozna, ker je najdenček – kako je kaj njegov ponos determiniran?

Naj naredi test DNA. Simple. A ti pa nisi ponosna, da si Slovenka? Zakaj ona ne bi smela enako bit ponosna, da je pač napol Judinja in napol neki druzga? Aja ne, ona bi morala napisat, da jo je sram svojega porekla zaradi štorje v Gazi a ne?

Lep dan, 08.09.2025 ob 15:43

Ne vem no, v Mariboru so imeli zlatarne pa jih ni nihče grdo gledal.

Točno tako, podpis!!!!

Dedinja, 08.09.2025 ob 15:37

Točno tako, vera se deduje po mami. Nisem judovske vere, ampak pravoslavne. Sem pa pol aškenazi Judinja po očetu. Mama Slovanka, oče Jud (po narodnosti, ne veri), jaz sem pol Slovanka pol Judinja. Naj rečem, da je moj oče Venet oz. Italijan oz. Švicar, čeprav je njegova družina tipično judovska?

Po narodnosti? Troll 🙂 Vera ni narodnost, pa če še ne vem kako vpijete in trdite da je. Ni. Nikoli bila. Nikoli ne bo. Je toliko narodnost kot je dedc v kikli ženska.

Ljudje ki se toliko s tem ukvarjate bi si mogoče lahko kakšn karakter omislili? Ker vera ni karakter. Niste nič posebnega. Omislite si karakter.

Aja ne, ona bi morala napisat, da jo je sram svojega porekla zaradi štorje v Gazi a ne?

Uf, močna je ta – to, kar se dogaja v Gazi, je zate ŠTORIJA? Ko misliš, da si že marsikaj prebral…

Pa še to – ne, ne vem, zakaj bi morala biti ponosna na to, da sem Slovenka. To ni moj dosežek, na katerega bi bila upravičeno ponosna, je zgolj splet okoliščin. Lahko bi bila ponosna na svoje dosežke. Na izpolnjene zastavljene cilje, svoje delo.

Anonimno 6090, 08.09.2025 ob 15:54

Aja ne, ona bi morala napisat, da jo je sram svojega porekla zaradi štorje v Gazi a ne?

Uf, močna je ta – to, kar se dogaja v Gazi, je zate ŠTORIJA? Ko misliš, da si že marsikaj prebral…

Se opravičujem, če je moj komentar bil do kogar koli žaljiv. Tega, kar se dogaja v Gazi ne podpiram. Ampak, tudi tile palestinci niso ovčke. Preberite si kaj so zakuhali npr. v Libanonu v prejšnjem stoletju, ko so jih tja velikodušno sprejeli. Libanon je bil kot evropska država, Palestinci so hoteli izvesti državni udar V TUJI DRŽAVI v imenu Islama in Šeriatskega prava. Vsi Palestinci podpirajo Hamas. Preberite si “deklaracijo” Hamasa. Prvi cilj, pobiti vse Žide na svetu. Naslendnji so drugi “neverniki” npr. Kristjani. Tako da ja, preberite si, kaj dejansko podpira naša država.

Dedinja, 08.09.2025 ob 15:35

Oh moja profesorica ve, kako jo imam rada, redno sodelujeva. Sem se ji pa še tu zahvalila, ker sem tako začutila.

Da so Slovani zelo nastradali vem še kako dobro, pa ne samo v nacizmu. Moja mama (ki ni Judinja) izvira iz družine, kjer jim je komunizem vse imetje pokadel, pradeda so celo ubili. Imeli so tudi nek naziv, katerega so jim vzeli. V komunizmu je moji družini trda predla. Ampak to je, kakor tudi holokavst, bogu hvala za nami.

Da v Sloveniji ne gledajo grdo Judov? Jaz se spomnim žaljivk in drugih pogledov. Da smo oderuhi, goljufi in podobno.

Si odrascala v 50ih ali 80ih,morda celo 90ih?

Pi vojni in v zacetku 50ih so v Jugi znali postrani gledat Zide, pa ne zaradi vere same, ampak zaradi kopicenja bogastva pred vojno in s tem tudi odiranja ljudi, to so jim zamerili, ne pasamo vero.

No, tam od konca 60ih naprej, se jepa tudi to ze pozabilo in jaz, ki sem odrascala v 70ih in 80ih nisem nikdar videla ali slisala, da bi kdo ponizecal Zide, celo generalno je vladalo razmisljane, da so ubogi zaradi holokavsta.

In se, da se malo bolj grdo navezem na tvoj komentar o Slovanih, pizda ti materina vzvisena, po tvoje Slovani niso umirali v nacisticnih taboruscih in niso ubogi kot Zidje, ubogih je pa tistih par izdajalskih in pohlepnih nacisticnih kolaborantov, ki so jih ubili po vojni?

Daj si prst na celo in se dobro zamisli, zakaj svet ne mara pizdunskih in pohlepnih Zidov, ker ce so vsi taki vzviseni imbecili kot si ti, je cisto prav, da jih nihce ne mara!

(Gaza. A ta genocid se te pa ne dotakne? Ali si celo ponosna na to?)

Dedinja, 08.09.2025 ob 15:40

Jaz sem hodila kasneje. Bila je skupina otrok (verjetno pod vplivom staršev), ki so govorili, da so Judje oderuhi, nepošteni itd.

To pa nabijas na polno!

Ce so se norcevali iz tebe, se sigurno niso zaradi vere! Si ze morala bit mala vzvisena tezakinja, da te otroci niso marali.

Judje ste po mojih izkusnjah precej podobni Ukrajincem. S tem mislim Ukrajince dolgo pred letom 2014.  Oboji se predstavljate kot zrtve.

norcujes se, 08.09.2025 ob 16:01

Si odrascala v 50ih ali 80ih,morda celo 90ih?

Pi vojni in v zacetku 50ih so v Jugi znali postrani gledat Zide, pa ne zaradi vere same, ampak zaradi kopicenja bogastva pred vojno in s tem tudi odiranja ljudi, to so jim zamerili, ne pasamo vero.

No, tam od konca 60ih naprej, se jepa tudi to ze pozabilo in jaz, ki sem odrascala v 70ih in 80ih nisem nikdar videla ali slisala, da bi kdo ponizecal Zide, celo generalno je vladalo razmisljane, da so ubogi zaradi holokavsta.

In se, da se malo bolj grdo navezem na tvoj komentar o Slovanih, pizda ti materina vzvisena, po tvoje Slovani niso umirali v nacisticnih taboruscih in niso ubogi kot Zidje, ubogih je pa tistih par izdajalskih in pohlepnih nacisticnih kolaborantov, ki so jih ubili po vojni?

Daj si prst na celo in se dobro zamisli, zakaj svet ne mara pizdunskih in pohlepnih Zidov, ker ce so vsi taki vzviseni imbecili kot si ti, je cisto prav, da jih nihce ne mara!

(Gaza. A ta genocid se te pa ne dotakne? Ali si celo ponosna na to?)

O kakšni kolaboraciji je govora? Seveda so Slovani trpeli v nacističnih taboriščih, bili so največja etnična skupina v taboriščih. Kot da to ni bilo dovolj, jih je potem prizadel še komunizem. Predniki moje mame niso bili kolaborantje, niso pa niti podpirali komunizma in nacionalizacije. No, njihovo imetje se je lepo nacionaliziralo. Vse. 🙂 To se je potem podelilo xy ljudem, v eni od stav v lasti mojega pradeda mislim, da je bil kasneje po nacionalizaciji celo laboratorij ali neka ambulanta.

Sem pa odraščala pozneje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close