Pomoč svojcem alkoholikov/invalidom, dom pred 65 letom?
Pozdravljeni.
Moja zagata je sledeča, z očetom sva že nekaj časa nazaj ostala sama. Njegovo zdravstveno stanje pa spolzi navzdol, ob enem pa zahaja v resne težave z alkoholom. Razmišljala sem v svojih možnostih, ker v tem ne vidim prihodnosti zame. Z možem želiva ustvariti družino, toda bojim se, da je oče postal zame prevelik stres, zaradi bolezni je že skoraj čisto nesamostojen, zaradi alkohola pa večkrat pada po tleh in ga potem iščem in pobiram iz najrazličnejših koncev, velikokrat se tudi poškoduje. Ali lahko uveljavljam kakšno pravico za pomoč, z možem sva res čisto sama in če želiva nekoč ustvariti družino se bojim, da ne bom zmogla in se le sesula. Oče je star 62 let, verjetno mu dom potem ne pripada? Ali ve kdo za kakšno drugo rešitev, nego na domu, kakšen drug dom? Vem da ga na zdravljenje alkoholizma ne morem prisliti. Glede na njegove količine alkohola bo tako kmalu pristal na vozičku, je mogoče kot kakšen dom za invalide?
Vem, da je sebično, toda žal nisem dovolj močna, da bi sfolgala vse. Nočem pa si zavoziti življenja zaradi njegovega alkohola in nesramnosti. Samo zapustiti ga ne morem.
Hvala že vnaprej za pomoč.
Z alkoholom se spopadati je izgubljen boj. Sploh če je že tako daleč, kot pri tvojem očetu, da se valja v pijanosti.
Vem da ti ga je grozno pustit, ampak drugače verjetno pač ne bo šlo.
Ti svetujem, da se včlaniš med Svojce anonimnih alkoholikov. Oni poznajo rešitve in ti bodo res najbolje pomagali in te usmerili.
Vso srečo!
-
Misli nase, oče je svoje dal skozi. Pa imam sama očetova leta. Pa še pijača…a boš vse sama kasirala. Postavi mu pogoj glede alkohola, govori še z dr.Daj prošnjo v dom. Čakalne dobe so…Je zelo neodgovoren in nekje mora bit konec.Moj je nehal šele v dso.Tudi me je skoraj unićil. Drži se pa misli na partnerja in nase.
Pozdravljeni, hvala za odgovore.
Sama se zavedam, da bi zame bilo najboljše od očeta se odmakniti in ga pustiti, pa vendar nimam srca. Če grem, nikogar nima in se bojim, da bi doma “zgnil”. Prav tako je že leta nazaj naredil pogodbo pri notarju, da v primeru, da ne skrbim zanj nimam pravice ne do do bivanja v hiši. Imam urejeno stanovanje v zgornjem nadstropju hiše, verjetno bi to lahko požrla, ampak vseeno je to hiša, ki mi prinaša na sicer kratko, ampak lepo obdobje v otroštvu.
Hvala za nasvete, definitivno se bom obrnila na njegovo zdravnico in začela obiskovati srečanja za svojce alkoholikov.
Obupana326, 04.09.2025 ob 07:26
Pozdravljeni, hvala za odgovore.
Sama se zavedam, da bi zame bilo najboljše od očeta se odmakniti in ga pustiti, pa vendar nimam srca. Če grem, nikogar nima in se bojim, da bi doma “zgnil”. Prav tako je že leta nazaj naredil pogodbo pri notarju, da v primeru, da ne skrbim zanj nimam pravice ne do do bivanja v hiši. Imam urejeno stanovanje v zgornjem nadstropju hiše, verjetno bi to lahko požrla, ampak vseeno je to hiša, ki mi prinaša na sicer kratko, ampak lepo obdobje v otroštvu.
Hvala za nasvete, definitivno se bom obrnila na njegovo zdravnico in začela obiskovati srečanja za svojce alkoholikov.
Če je tako in umik težava, je to druga zgodba.
Res je tudi, da prisilnega zdravljenja ni. Morda ga lahko celo odpeljejo, a učinka ni, niti ga ne bodo obdržali, ker pogoj za zdravljenje odvisnosti, je sodelovanje.
Vsekakor se obrni na društvo anonimnih alkoholikov, sploh na svojce. Tudi na zdravnico.
Pa vendar se poskušaj nekako oddaljiti od situacije. V smislu, da nisi dolžna 100% poskrbeti zanj, da te ne iztiri popolno, ko je tako zapit.
Ni v tvoji moči, da ga spremeniš! Res ni!
V dom bo šel morda s 65.letom, a jih vržejo ven, če delajo tak nered. Torej tam takšno opijanje odpade.
Najbolj realno je pričakovati, da se bo kje poškodoval, potreboval bolnišnično zdravljenje, bil tam v deliriju….
Vseeno. Poskušaj se vsaj nekako čustveno ograditi od vsega tega.
No, zdaj si le povedala, kako stvari stojijo!
Pa tudi nisi!
Kakšno pogodbo sploh omenjaš, da jo je oče spisal pri notarju? Pogodbo o preužitku ali domsrtnem preživljanju? To je seveda zelo pomemben podatek, ki si ga kar zanemarila.
Pogodbo, ki si jo omenila ne obstaja oziroma je nisi natančno navedla in je vso svetovanje brezpredmetno, saj nihče ne ve, kaj so zares tvoje pravno določene obveznosti in pravice!
In … roko na srce – za takšnega očeta si verjetno nihče ne bi želel, da bi živel pretirano dolgo in najverjetneje tudi ne bo več dolgo.
Ali je v pogodbi napisano tidi to, da je lahko nesramen do tebe ter da te lahko sramoti v lastnem domu?
Stopi do odvetnika oziroma poglej, kaj je predmet pogodbe, ofnesi jo odvetniku, če se jo da pravno spodbijati, če je zate preostra.
Da, gre za pogodbo o preživljanju. Sklenila sva jo na njegovo željo že dolgo časa nazaj, preden je pil. Takrat se mi ni niti sanjalo, da bo postal alkoholik. Sklenjena je bila bolj iz finančnih razlogov, ker je bila hiša potrebna konkretne obnove, od fasade, strehe in notranjih prostorov – kar je šlo pa vse iz mojega žepa. Potem pa še spodnji del hiše po poplavah. Vem, da sem si sama kriva, a vseeno se ti zdi škoda. Tudi če bi hišo želel prodati, bi ga na koncu verjetno vzela s sabo, ker vem da ni sposoben ne fizično ne finančno poskrbeti zase. Ne zna kuhat, ne pospravlja, ipd.
Verjetno bi res bila rešitev, da pustim vse to za sabo, njega, hišo, pogodbo in ga pustim samega ampak se mi vseeno smili, je res edini družinski član, ki ga še imam. Upam, da mi bodo na srečanjih pomagali, da bom lahko šla prek tega, da čutim dolžnost in odgovornost skrbeti zanj.
Na srečanjih ( če si oddaljena-so tudi na zoomu), ti bodo dali napotke, kako ga mogoče le nekako obvladati in kako se čustveno čimbolj zaščititi.
V fokusu boš ti, ne on in to je kar ti trenutno najbolj potrebuješ.
Poleg tega boš dobila napotke, kako ga vendarle pripraviti do zdravljenja.
Obstajajo tudi hipnotizerji, ki trdijo, da prepričajo ljudi v hipnozi, da ne pijejo več.
Ne vem pa koliko je to res.
Če je šele nedavno začel pit, potem mogoče zanj še ni prepozno in bi se lahko celo ozdravil.
Iz doma pa takšne običajno hitro odpošljejo.
Tvoji bodoči otroci si zaslužijo treznega dedka!
Držim pesti, da ti uspe!
Če ne, bosta morala na žalost popolnoma stran in ga prepustiti njegovi usodi, pa če se ti bo srce trgalo ob tem. Ne smeš dopustiti, da te uniči.
Smo imeli pri sosedih nedavno podoben primer in ni šlo.
Ga je ciroza pobrala v nekaj dneh.
Še zdaj nisi natančno odgovorila na vprašanje o pogodbi, saj ni vseeno, ali je bila lastninska pravica že prenešena nate ali ne. Verjetno ne.
Torej moraš vztrajati v teh pogojih, da bi dobila hišo po njegovi smrti. Seveda pa to ne pomeni, da moraš očeta tolerirati v vseh njegovih odklonih!
Preberi še enkrat pogodbo in naj ti odvetnik svetuje. Lahko pa ti kar jaz povem, da ti bi ti moral oče resno in pravno zahtevno dokazati, da si odstopala ti od pogodbe, če mu nudiš hrano, bivališče ter prvo pomoč ali drugačno podporo, kot na primer nega očeta, če je bolan. Če pa se očesvojevoljno napije in nekje obleži, pa je to v toliko tvoja odgovornost, da ga spraviš na varno, ko izveš njegovo lokacijo.
Zbiraj dokaze o sboji negi očeta, idi na CZD in se zanimaj o ustreznem obnašanju in njim povej svoje skrbi z očetom, saj bi rada zgolj najbolje poskrbela za očeta.
Bili so primeri, redki, da so starši izpodbijali pogodbo, ker so bili jezni na otroke in posledično zlobni do otrok, vendar če dobi varovanec hrano in vso ostalo pomoč, ga pijanega lahko komot postaviš pred vrata in mu jih zaloputneš pred nosom, ga eventuelno pospremiš v posteljo, če postane agresiven pa komot pokličeš tudi ustrezne službe – ne boj se, niti najmanj, saj na podlagi tega nikakor nima pravice razbeljaviti vajino pogodbo, saj je pravno obvezujoča za obe sttanki, ne le zate.
Kakor kaže, vas je ta oče vse po vrsti ustrahoval in manipuliral vso življenke in tudi zfaj mu to na žalost dobro uspeva. Zato pamet v roke! Pravno si zaščitena, dokler ima osnovno oskrbo.
In nehaj bluzit, kako se bi odrekla dediščini, saj dobro veš, da je to nepotreben in zelo eksistenčno ogrožujoč manever in zalogaj, pa tudi oče bi povsem propadel v žalosti in alkoholu po takem razpletu s tabo, zato deal with it v vaše skupno dobro. Po najboljših močeh. Pa ne bodi očetova sužnja, za to ni več potrebe. Pravni sistem je lahko zelo sporen, vendar v tvojem primeru je vse tebi v prid, vsaj pravno.
Včasih fotru reči fuck off, Stari!
Nuša869, 04.09.2025 ob 20:03
Poskusi najprej na lep način.
Preden je sem pisala, je zagotovo poskusila že vse.
Alkoholiki so pač veliki bolniki. Ničesar, razen naslednje steklenice niso sposobni videti.
Nikogar niso sposobni imeti radi in nikogar ne spoštujejo in ne upoštevajo.
Forum je zaprt za komentiranje.