pomoč-pred prodajo in prodaja
Oče je lastnik stanovanja, po mamini smrti sva se z bratom odrekla dedovanju v korist očeta. Nekaj let zatem, je oče spoznal novo partnerico in se odselil k njej , za rezervo pa je še vedno imel stanovanje. Ker se odlično razumeta je stanovanje dal v uporabo bratu,ki je ostal z družino brez stanovanja ( ne vem razloga zakaj je moral ven iz najema..) Ustni dogovor je bil, da so v njem lahko toliko časa, da ne najdejo drugje in da v primeru daljšega bivanja kaj renovirajo (vsako leto zamenjajo eno okno, skrbijo za beljenje, napeljave..)kar pa v 10 letih ni storil, ravno nasprotno, zaradi neskrbnega upravljanja je recimo kuhinja brez elektrike, izgubili so zaradi nepl.računov tel.številko…)okna se komaj še zapirajo, stanovanje je zelo zanemarjeno. Prijavljeni so bili začasno. Pri popisu stanovanj pa je oče ugotovil,da je brat hote ali nehote stalno prijavil svojo ženo, torej sta uradno v njem prijavljena oče in snaha.
Ker ne plačujeta položnic , že tako nimata najemnike , stanovanje pa je veliko cca.80 m2, sta očetu dolžna preko starih 2 milj. Po novem letu je oče prisiljen iti v prodajo stanovanja, ker bo le tako prišel do denarja. Hkrati pa namerava tretjino dati meni, tretjino zase in tretjino minus dolg , bratu..
Brat še vedno ne išče drugega stanovanja kljub opozorilu,da se bo stanovanje prodal. Kaj naj stori?
Zanima me še, na kaj moramo paziti pri prodaji stanovanja, ker ga ne bi prodajali preko agencije?
Oče je prvi lastnik, ima vse dokumente, vpise….
tOREJ RABIM ŠE NASVET, kako prodati stanovanje ( pasti in težave,potrebna dokumentacija, kdaj se plača znesek oz.kako je z davkom..)
Zanima me še slednje, ker je brat živel 12 let v stanovanju brez najemnine, cca. 60 tisoč tolarjev na mesec bi prišla,če bi jo oče zaračunaval, ustni dogovor pa je bil,da pa meni ostane vikend (zelo skromen na 100 m2), ocenjen na 3-4 miljone , kar je pol manj kot je recimo “privarčeval” brat, ampak se jaz s tem strinjam. Ali mora oče kam zapisati,da bo po smrti vikend res moj, ker bi z dobljenim denarjem od prodaje stanovanja jaz rada renovirala vikend (streha, fasada,..), kaj moramo napisati, darilno pogodbo oz.mora brat kje napisati,da se odreka vikendu,ker je svoj del že pokoristil..?
Hvala vnaprej
Brat ni mogel stalno prijaviti v stanovanju katerega ni lastnik nikogar razen če mu je to pisno dovolil lastnik!
Če prav razumem je stanovanje zasedeno že 10 let brez najemne pogodbe. Težko boš prodala stanovanje kjer nekdo živi noče ven- ima stalno bivališče. Najprej boš morala razčistiti razmerje oče-brat-žena. V najslabšem primeru jih boš težko spravila ven ali pa jim boš morala najti nadomestno stanovanje. Zadeva je zelo zapletena zato ti svetujem da si najdeš pravno pomoč!
Kar se tiče davkov in prodaje stanovanje si ne delaj skrbi ker bo to v primerjavi s problemom ki sem ga opisal zgoraj nepomembno.
RES JE, brat je očetu prinesel v podpis obrazec za prijavo bivališča,oče ga je podpisal( je star in slabo vidi), rečeno pa je bilo,da je obrazec za prijavo začasnega bivališča..
očitno je brat namerno ali nenamerno zavedel očeta, z izgovorom,da je mislil,da je obrazec za začasno,na obrazcu je njegov podpis.
Torej,če jim najdem drugo najemno stanovanje, bo šlo. Še to, brat je v ločitvenem postopku,otroci ostanejo njemu.
Mislim, da je bilo glede izselitve ljudi s stalnim naslovom tu že nekaj napisanega. Velja pa “odpovedni” rok – se pravi, stanovalcem je treba postaviti razumen rok, v katerem so si sposobni najti drugo stanovanje. Če se nočejo izseliti prostovoljno, je najbrž treba sprožiti kak postopek za prisilno izselitev.
Nadomestnega stanovanja ni treba iskati. To bi šele bila veselica ob trenutni stopnji ločitev v Sloveniji. Lastnina je svetinja in ti lahko z njo počneš, kar želiš (no, skoraj vse).
Forum je zaprt za komentiranje.