pomoč – pitulice
Berem vas že lep čas in občasno se tudi malce oglasim in sedaj nujno potrebujem vašo pomoč!
Rada bi naredila pitulice pa sem založila original recept od Babi.
Brskam že lep čas po forumu da bi se dogrebla do recepta pa ga ne najdem – prosim če mi lahko katera pomaga z linkom bom izredno hvaležna!
lp, Sunday
Zdravo!
jaz sem ti kar mojega prekopirala…. pa dober tek….
PITULICE
Sestavine:
6 listov svežega vlečenega testa
500 do 600 g dobre suhe skute
lonček kisle smetane
malo sladke smetane ali jogurta
2 žlici olja
sol
3 jajčka
Postopek:
Dobro speniš jajčka, da masa naraste. Od teh jajčk vzameš 2 žlici stran in shraniš v posodici (boš videla zakaj). Ostala jajčka, 2/3 lončka kisle smetane, malo sladke smetane ali jogurta, 2 žlici olja in sol vmešaš v skuto.
Namaz naj bo homogen, ne pregost. Odvisno od skute. Včasih dam malo več smetane, da postane lepo mazivo.
Zdaj se ti bo mogoče zdelo malo zapleteno, pa ni, če boš pazljivo sledila.
Na vlažen prtič položim 3 liste vlečenega testa in ga s čopičem namažem z mešanico malo vode in olja (da testo postane malo prožno). Namažeš prvi list z nadevom po celo površini, nanj položiš drugi list in ponoviš namaz, nato se tretji list in spet namaz. Ne namaži vse treh listov hkrati, ker boš težko polagala!
Vse tri namazane liste skupaj zaviješ v lepo veliko palačinko. Vzemi oster nož in to rulado nareži na 3 do 4 cm debele rezine. Malo nadeva bo sililo ven, pa se ne ustraši, ker vse na koncu lahko pobereš z žličko in dodaš kasneje v gnezdeca.
Te koščke polagaš v pekač na peki papir tako, da so prerezane strani zgoraj-spodaj. Vidiš nadev. Kar ti je pri rezanju steklo ven, zdaj pobereš z žličko in dodaš v gnezdeca (s prsti malo oblikuješ,da bodo lepi krogci). Meni pride iz ene palačinke približno 9 gnezdec. Polagaj jih malo narazen.
Isto ponoviš z ostalimi 3 listi testa. Ko imaš vse v pekaču, zmešaš del jajčk (ki si jih odvzela v začetku) in 1/3 kisle smetane, vse zmešaš in s čopičem to pomažeš po vrhu gnezdec, lahko tudi potišneš tja, kjer je manj nadeva. Tudi,če kaj steče, nič hudega, saj testo vse popije.
Pečico segreješ na 220 stopinj in začneš peči. 10 minut pusti pri tej temperaturi, nato znižaj na 180 in peči približno se 20 minut.
Najprej se testo ne bo dvigalo. Ko bo začelo rumeneti, se začne tudi dvigati. Mora biti lepe zlatorumene barve, privlačno za pogled. Tudi spodaj naj bo skorjica lepo zapečena. Peki papir včasih ne naredi tako lepe skorjice, če je prevlažno(para). Tudi v namazanem pekaču se lepo vzame ven. Čas pečenja je preizkušen za mojo peč, sicer boš sama videla, ko je skorjica tudi spodaj lepo zapečena, je narejeno.
Najboljše je toplo, tudi mrzlo ni slabo. Če mi ostanejo, zavijem v alufolijo in pogrejem v pečici, ko rabim (priloga k omaki). Prvič lahko narediš samo iz treh plasti, da vidiš, kako ti uspe. Ne boj se, če se kaj spacka. Prvič sem bila tudi sama malo v strahu. Velikokrat naredim že zvečer in pustim v hladilniku, drugi dan pa spečem. Testo se še lepše prepoji.
Včasih ponudim zraven malo namaza z gorgonzolo in maslom, pa ni nujno. Včasih prerežem in dam rezino marinirane popečene paprike ali jajčevča. Fantazija.
Torej, da ponovim: 2x po tri liste namažeš in zaviješ. Dobiš približno 18 gnezdec.
Pazi, da imaš nadev za vse, razdeli ga na pol.
Meni še ljubša variacija je, da na zadnji, 3.list dam na skutin nadev še malo na panceti popečene in dušene zelenjave (recimo por ali beluše, ali gobice, ali rdeče paprike in čebule…)in vse skupaj popopram. Večkrat to jemo kot prilogo k mesnim jedem (namesto štrukljev). Še nekaj! Dobro je vmešati tudi malo pretlačene fetke. Jaz kupim od vipavskih mlekarn v posodici v slanici.
Prijateljica naredi za otroke enak namaz, samo sladkega. (sladkor, v.sladkor, rozine, limonina lupinica). Nam osebno je boljše slano in tudi bolj uporabno. Če rabiš še dodatna pojasnila, se oglasi. Vlečeno testo boš seveda kupila že narejeno. Čeprav se mi zdijo Pečjakovi izdelki še kar dobri, kupim raje liste kot njihovo zrolano. Tudi če se list kaj natrga (včasih, če ni prav sveže, jaz dobim sveže ob četrtkih), nič hudega, se ne vidi.
Še to: opisana jed je srbska. Imenuje se PITULICE (majhne pite).
Jaz zacnem takole.Na olivno olje(ce ti je vsec tudi dodatek masla) dam malo na tanke rezine(ali majhne kockice) narezane dobre mesnate kraske pancete,da se prav malo popece.Na to dam na kolobarje narezan por, ga zdusim,posolim in popopram.Mora biti okusno,kot bi to jedla za prilogo.
To odstranis v posebno posodo in pokrijes. Ce ti je v ponvi ostalo se kaj olja,kar na tistem popeces rdece,rumene,oranzne paprike narezene na sirse trakove.Seveda ne vse,ena velika paprika je dovolj,barvo pa izberes sama(lahko pol pol).
Ce ti ni ostalo olja,pac das se olje. Tudi to odstranis in popeces se na tanko narezana cim manjse bucke(na hitro),potem lahko se malo kockic nasoljenih in odcejenih jajcevcev.Vse naj bo okusno;jaz se moram prav premagovati,da tega ne jem vmes.Jajcevci radi vpijajo olje,zato hitro mesaj,samo da dobijo rumenkast nadih.
Gre zato,da je vse samo malo popeceno,se hrustljavo in s tem dobi zelenjava zlahtnejsi okus.To dosezes,ce delas v cim sirsi ponvi in samo plast,da se hitro poprazi in ne uspe spuscati vode.Pa na sol pazi,da ne bo vse preslano.
V tem letnem casu uporabljam v glavnem to.Tudi sam por je dober.
Spomladi pa rada delam z na panceti poprazenimi belusi in divjimi spargeljni.Mogoce je to (vsaj zame) najbolj okusno.
Ce das kaksno narezano olivo zraven,bo tudi dobro.
Rukolo pa samo nacufam in dam kar surovo malo za priokus kar na drugo zelenjavo. namesto pancete lahko das prsut,samo rahlo pogret na olju ali maslu ali pa kar samo narezan.
Vse das na zadnjo plast,ki jo tudi malo premazes s skuto.Ker je vsa zelenjava ze z oljem,lahko das v skuto malo manj olja kot je v receptu za samo skutin nadev.Gorgonzole pa sem ne bi dajala,raje malo fetke.
Sem pa ze naredila samo skutine in zraven sem ponudila namaz iz gorgonzole z umesanim maslom(lepo mazivo). Za krepke jedce je bilo,jaz jem raje brez.
Ves,to niso recepti iz knjig,vsak lahko prilagaja svojim okusom.
Drugace pa rukolo za karkoli samo das na malo ne prevrocega olja ali tudi masla,v bistvu,da samo ovene.
Nisem ti dala link temveč skopirala iz njega recept, ki ga je napisala Babi. Drugače imaš pa na temo pitulic ogromno različnih variant. Jaz vedno delam zelo enostavne okuse, ker bistvo vseh teh gibanic in pit so enostavne sestavine in recepti, ne sme se mešati preveč različnih okusov. LP Silvia
Sestavine: 6 listov svezega vlecenega testa
500 do 600 g dobre suhe skute
loncek kisle smetane
malo sladke smetane ali jogurta
2 zlici olja
sol
3 jajcka
Postopek: Dobro spenis jajcka,da masa naraste.Od teh jajck vzames 2 zlici stran in shranis v posodici (bos videla,zakaj).Ostala jajcka ,2/3 loncka kisle smetane,malo sladke smetane ali jogurta ,2 zlici olja in sol vmesas v skuto.
Namaz naj bo homogen,ne pregost.Odvisno od skute.Vcasih dam malo vec smetane,da postane lepo mazivo.
Zdaj se ti bo mogoce zdelo malo zapleteno,pa ni,ce bos pazljivo sledila.
Na vlazen prtic polozim 3 liste vlecenega testa in ga s copicem namazem z mesanico malo vode in olja(da testo postane malo prozno).Namazes prvi list z nadevom po celo povrsini,nanj polozis drugi list in ponovis namaz,nato se tretji list in spet namaz.Ne namazi vse treh listov hkrati,ker bos tezko polagala!
Vse tri namazane liste skupaj zavijes v lepo veliko palacinko.Vzemi oster noz in to rulado narezi na 3 do 4 cm debele rezine.Malo nadeva bo sililo ven,pa se ne ustrasi,ker vse na koncu lahko poberes z zlicko in dodas kasneje v gnezdeca.
Te koscke polagas v pekac na peki papir tako,da so prerezane strani zgoraj-spodaj.Vidis nadev.Kar ti je pri rezanju steklo ven,zdaj poberes z zlicko in dodas v gnezdeca(s prsti malo oblikujes,da bodo lepi krogci).Meni pride iz ene palacinke priblizno 9 gnezdec.Polagaj jih malo narazen.
Isto ponovis z ostalimi 3 listi testa.Ko imas vse v pekacu,zmesas del jajck(ki si jih odvzela v zacetku )in 1/3 kisle smetane,vse zmesas in s copicem to pomazes po vrhu gnezdec,lahko tudi potisnes tja,kjer je manj nadeva.Tudi,ce kaj stece,nic hudega,saj testo vse popije.
Pecico segrejes na 220 stopinj in zacnes peci.10 minut pusti pri tej temperaturi,nato znizaj na 180 in peci priblizno se 20 minut.
Najprej se testo ne bo dvigalo.Ko bo zacelo rumeneti,se zacne tudi dvigati.Mora biti lepe zlatorumene barve,privlacno za pogled.Tudi spodaj naj bo skorjica lepo zapecena.Peki papir vcasih ne naredi tako lepe skorjice,ce je prevlazno(para).Tudi v namazanem pekacu se lepo vzame ven.Cas pecenja je preizkusen za mojo pec,sicer bos sama videla,ko je skorjica tudi spodaj lepo zapecena,je narejeno.
Najboljse je toplo,tudi mrzlo ni slabo.Ce mi ostanejo, zavijem a alufolijo in pogrejem v pecici,ko rabim(priloga k omaki).
Prvic lahko naredis samo iz treh plasti,da vidis,kako ti uspe.Ne boj se,ce se kaj spacka.Prvic sem bila tudi sama malo v strahu.Velikokrat naredim ze zvecer in pustim v hladilniku,drugi dan pa specem.Testo se se lepse prepoji.
Prednost je ravno v tem,da ti ni treba delati zadnji trenutek.
Vcasih ponudim zraven malo namaza z gorgonzolo in maslom,pa ni nujno.Vcasih prerezem in dam rezino marinirane popecene paprike ali jajcevca.Fantazija.
Torej,da ponovim :2x po tri liste namazes in zavijes.Dobis priblizno 18 gnezdec.
Pazi,da imas nadev za vse,razdeli ga na pol.
Meni se ljubsa variacija je,da na zadnji,3.list dam na skutin nadev se malo na panceti popecene in dusene zelenjave(recimo por ali beluse,ali gobice,ali rdece paprike in cebule…)in vse skupaj popopram.Veckrat to jemo kot prilogo k mesnim jedem(namesto strukljev).Se nekaj! Dobro je vmesati tudi malo pretlacene fetke.Jaz kupim od vipavskih mlekarn v posodici v slanici.
Prijateljica naredi za otroke enak namaz,samo sladkega.(sladkor,v.sladkor,rozine,limonina lupinica).Nam osebno je boljse slano in tudi bolj uporabno.Ce rabis se dodatna pojasnila,se oglasi.Vleceno testo bos seveda kupila ze narejeno.Ceprav se mi zdijo Pecjakovi izdelki se kar dobri,kupim raje liste kot njihovo zrolano.Tudi ce se list kaj natrga(vcasih,ce ni prav sveze,jaz dobim sveze ob cetrtkih),nic hudega,se ne vidi.
Mogoce sem te s tem receptom samo obremenila.Ce bos pa kdaj pri volji,poskusi.
Ko gre zvecer dete spat in nisi prevec utrujena,,je primeren cas,drugi dan pa speces. Se to:opisana jed je srbska.Imenuje se PITULICE (majhne pite).
Draga Babi, izkoriščam priliko, ko je ponovno odprta tema o pitulicah, da se ti zahvalim za ta odličen recept! Dolgo se nisem mogla odločiti in jih narediti, vzpodbudila me je g. MimiNovak s svojo skoraj “doktorsko disertacijo” o pitulicah. Po njenem opisu sem se skorajžila in se jih polotila. Dobro so izpadle in sedaj smo vsi navdušeni nad njimi. Najmanj 2 x na teden so na jedilniku. Uporabljam bohinjsko skuto, ki je ravno prav mazava. Še najbolj nam je všeč varianta s porom in skuto. Velikokrat jih naredim iz listnatega testa in so odlične!
Še enkrat hvala Babi, želim lepo pomlad tebi in vsem spretnim kuharicam!
Hej!
Mitka,hvala! Ves,to je recept drage prijateljice – se iz mladosti,ki je pred manj kot enim letom mirno v spanju za vedno odsla . Imam kar nekaj njenih na roko napisanih receptov in vedno me stisne,ko jih pogledam.
Ta recept sem kar poimenovala Saskine pitulice.Ona jih je delala samo s skuto,jaz pa sem zacela se razne variante z zelenjavo.
Tejcap
Vleceno testo z dusenim zeljem rada delam pozimi brez skute.Sicer v plasteh,ne v obliki pitulic.Naucila me je soseda-Beograjcanka.
Ali si zelje prej zdusila ali surovo? Si dodala tudi skuto? Jaz zelje zdusim.
Panceta da nek zlahten okus,res je. Tudi v spehovko jo dam med ocvirke.
Lep pozdrav obema s praznicne soncne obale Babi
jaz pituljice naredim tako, da dodatni nadev razdelim na tretjine in dam na vsako plast malo. Tako sem pri tej verziji sestavila dve plasti svežega kislega zelja in eno plast s popečeno slanino, vse poleg skute, potem pa zvila. Mislim, da je bil okus zato izrazitejši, kajti tudi tukaj sem se naučila naredit kislo zelje (kuhaš zelje 20 min in potem mu dodaš še nekaj surovega – še nikoli mi ni tako super uspel)
p.s. – naš mali sine obožuje pituljice – pojedel je kar 5 tistih s tuno.
Pozdravček Mateja
Forum je zaprt za komentiranje.