Pomanjkanje B12 vitamina
kakšne so posledice za zdravje? Sprašujem pa za prijatelja, ki je vegetarijanec, presnojedec in so mu odkrili pomanjkanje le-tega vitamina? Osd mleka pije samo kozje, pa sir tudi samo kozji-občasno.
A bi bilo smiselno kupiti kakšen vitaminski nadomestek?
Aja, nasvetov, da naj malo spremeni prehrano, pa ne posluša ker je “pameten”, da glava peče.
vitamin B12 oziroma njegovo pomanjkanje lahko povzroči hude simptome, preberite knjigo Kaj pa če je vsega kriv B12. Dolgotrajno pomanjkanje lahko vodi tudi do depresije, alzheimerjeve bolezni oz demence itd.. Sicer pa če je pomanjkanje veliko je običajno premalo, da bi se dobilo dovolj vitamina s samo prehrano, zato so potrebne vsaj tablete, pri hudem pomanjkanju pa celo injekcije, kjer je tega vitamina več.
sprememba prehrane ni nujno, da bi vplivala, saj je odvisno tudi od sposobnosti organizma, da absorbira ta vitamin iz hrane, tako da naj poskusi morda od Fidimeda dodatek b vitaminov pa morda več stročnic, žitaric, če bo seveda poslušal..aja, samo je pa presnojedec, torej to ne bo prišlo v poštev. Priporočam branje knjige, res..
Občasno jemljem (2x letno) vitamin B12. Izkušnje? kakšne? Ne razumem kaj te zanima, ker jaz jem meso, ribe, in mlečne izdelke, ampak v res minimalnih količinah, mogoče le nekajkrat letno, zato si ta vitamin nadomestim, čeprav mi verjetno niti ne bi bilo treba, zato le 2x letno, ‘za vsak slučaj’…
SIcer pa, če prijatelj ima od zdravnika potrdilo, da mu ta vitamin manjka, bi se menda moral sam pozanimati kako ga nadomestiti.
Ko kupujete vitaminske pripravke, pejdite v lekarno ali sanolabor in prosim ne kupujte glede na ceno. Toplo odsvetujem nakup trgovskih znamk lekarn. sama bi tudi priporočila Fidimedove izdelke (so preverjeno kakovostni, mislim,da se lahko opravi nakup tudi na njihovi spletni strani). Pa ne delam reklame, samo malo bolj poznam trg in kaj vse se prodaja.
Imam mamo že v visokih letih. Pred leti je močno shujšala, izgledala je zelo “revno” , bila brez volje, apetita in energije. Po pregledu so ugotovili kronično pomanjkanje B12 vitamina in še, da ga telo kljub primerni prehrani, ne proizvaja. Takrat je dobila transfuzijo krvi, da si je malo opomogla. Od takrat vsake tri mesece dobiva B12 v injekciji in se sedaj počuti precej dobro.
b12? Ga dobiš v obliki tablet?Poznam tablete bcomplex (vsebujejo tudi b12).[/quote]
obstajajo kapsule s samim vitaminom B12, od Dr. Ritter in Doppel hertz
http://www.ceneje.si/lepota-in-zdravje/hrana-pijaca/prehranska-dopolnila/drritter-vitamin-b12-48-kapsul_-_CX00190BBB
http://www.doppelherz.de/produkte/doppelherz-vitamin-b12.html
Žal je za tistega, ki ima res nizek nivo hemoglobina in veliko pomanjkanje vitamina B12, metanje denarja skozi okno, če kupuje pripravke v tabletah oziroma take, ki se komzumirajo “per os” – torej preko prebavil. V takem primeru je edino učinkovito doziranje intravenozno, injekcije ( torej direktno v žilo, da se zaobide prebavni trakt in s tem prepreči izgubljanje in razpadanje v prebavilih pred absorbicjo) in pa sublingualno – torej v obliki podjezičnih tablet – enako, kot tiste pri infarktu. Ti dve obliki pa sta na voljo le na recept, oziroma sublingualno po lekarnah v tujini.
jaz sem vsejedka pa sem imela nizko b12.
kaj ma to veze da je vegetarijanec ??Nobene[/quote]
Nevegetarijanci z nizkim B12 mate slabso absorbcijo vitamina zarad pomanjkanja IF zarad gastritisa, ali pa zaradi drugih crevesnih bolezni (celiakija, CD, UC, resekcija distalnega dela tankega crevesa,…)[/quote]
Nimam nič od tega 🙂
Spoštovani,
pred kratkim sem dala pregledati vse možne vitamine in minerale v Adrialabu…vse je štimalo…Vitamin B3 Niacin je 32.6. od 14-52 je normalno…je pa bilo napisano, da imam Nicotinamid, ki je menda del vitamina B3 6.3….normalo je od 10-63! Zelo sem zaskrbjena, saj mi je to dokaj nenavadno….nekje sem prebrala, da pomanjakne Nikotinamida laho povzroča preveč bakterije SIBO v tankem črevesju? Kako naj nadomestim to pomanjkanje…menda se nahaja v proizvodih živalskega izvora…res je,da nekaj časa nisem ravno veliko jedla teh proizvodov…ampak, potem bi tudi ostali vitamini B bili nizki, pa so v redu? Kaj mi svetujete prosim? Najlepša hvala in vse lepo želim…menda je zelo pomemben pri zdravih sluznicah…in res sem imela prvič v življenju afto v ustih…vse nekako v tem času, ko sem delala te preiskave. Sedaj jem veliko mesa in živalskih proizvodov…ne pijem pa mleka,,,mozarela, maslo, jajca in meso pa jem. Ne prenesem oreščkov! prosim za vaš cenjeni odgovor…najlepša hvala
Nikotinamid ali nikotinska kislina, amidna oblika vitamina B3. Ta oblika vitamina B3 na telo deluje pomirjajoče.
Dobi se tudi v tabletah ali kapsulah.
Nikakor ne smemo zamenjati s še drugo obliko vitamina B3, z inositolom, ki lahko na telo deluje ravno obratno (predvsem je treba paziti pri nakupu tablet ali kapsul).
Ne se zanesti na farmacevte, četudi jo naročite v lekarni, še oni ne vedo za pomembne podrobnosti. Sami morate preveriti ustrezno obliko vitamina B3.
Glede pomanjkanja vitamina B12 pa
Je po nekaterih novejših raziskavah (in
Dobro skrivanih starejših) pojavljanje
depresij ter drugih duševnih motenj in
Slabšanja nevroloških okvar,
lahko samo zaradi pomanjkanja
vitamina B12 (najzanesljivejše je
dodajanje v injekcijah). Npr. 5 ampul
po 2 ml raztopine za injiciranje
OHB12, srbskega proizvajalca tam
stane cca 385 srbskih din, približno.
preračunano 3,30 EUR.
Brat je vegetarijanec in jemlje tole od NOWa https://extenlab.si/izdelek/vitamin-b-12-now-100-zvecljivih-tablet/
Pri B12 se baje posledice pomanjkanja znajo pokazati šele po letih, tako da je potrebno merkat sproti.
Forum je zaprt za komentiranje.