pomagajte?
S fantom živiva v hiši kjer je spodaj tudi moja babica. Jaz sm še študentka fant pa dela. Zanima me kaj to pomeni, če midva prijaviva svoje gospodinjstvo?Imam jaz od tega kakšne olajšave oz, če dobim kaj denarja, glede na to da nimam ne štipendije in ne redne zaposlitve?
Če je kdo, ki kaj ve na to temo naj mi prosim napiše.
Najlepša hvala
Če sta prijavljena pod svoje gospodinjstvo, se babičina penzija nikamor ne šteje, kar pomeni, da se štejejo samo vajini dohodki in se delijo z 2, če pa ste v skupnem gospodinjstvu, se babičini dogodki prištejejo k vajinim in se nato vse skupaj deli s 3.
Če želiš kakršnekoli (sicer ne vem, kaj imaš v mislih) olajšave, se ti bolj izplača, da imata svoje gospodinjstvo, ker je pri tem dohodek na člana gospodinjstva manjši.
Za skupno gospodinjstvo ne vem … kot studentka lahko samo porocena uveljavljas pravico do stipendije:
Dodeljevanje republiških štipendij določa Pravilnik o štipendiranju,
12. člen, ki pravi, da se »v primeru zakonske zveze kandidata ali v primeru, ko ima kandidat otrok … dohodek staršev ne upošteva.« To pomeni, da ti v vlogi za štipendijo ni potrebno navajati dohodkov tvojih staršev, ampak samo tebe in tvojega partnerja
Jaz sem tudi študentka in prijavljena v svojem gospodinjstvu (živim ločeno od staršev). Povedali so mi, da moram v vlogi za štipendijo kljub vsemu navesti dohodke staršev (le če bi imela otroka ali če bi bila poročena, mi tega ne bi bilo treba – ker starši pač naj bi zame skrbeli do 26. leta, če študiram).
Forum je zaprt za komentiranje.