Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika pomagajte prosim – ideje

pomagajte prosim – ideje

Hojla!

Letošnji dopust bova z možem preživela v hribih. Našla sva hišico iz Janka in Metke. Do tukaj vse lepo in prav, ampak v hribih ni trgovine…

Lepo prosim svetujte mi kaj naj nesem s sabo in kaj naj kuham.

Hvala že v naprej in lep dan

Mihaela

Tako hišico, ki sta jo Janko in Metka našla? Potem ne bosta lačna :-)))

Šalo na stran… Morda bi bilo najbolje vzeti že nekaj pripravljene hrane (golaž, mesne polivke, polnjene paprike) in potrebuješ zraven le krompir, testenine; za testenine s tuno tudi ne potrebuješ dosti, kakšne torteline…
veliko je tudi odvisno od tega, kaj imaš v hišici na voljo… štedilnik, pečica, morda tudi žar?… ja, tudi v hribih je luštno peči, ne le na morju 😉

Prijeten dopust!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Vsekakor polento. Zjutraj z mlekom, popoldne z omako, zvečer pečena s sirom – paše na vse načine. Instant je hitro kuhana. Verjetno boš vzela nekaj jajc. Jesta lahko pečena, kuhana in kot zakuho na prežganki. Nekaj zelenjave si lahko tudi doma očistiš in spraviš v plastične posode ali pa vzami sabo zavito v časopisni papir (korenje, koleraba, cvetača, brokoli,…)

Lp, Ela S

Mi hodimo tudi na tak dopust-brez elektrike in s kapnico. Prvo leto smo bili kar zgubljeni, sedaj pa je popoln užitek.
Ker je potrebno vso hrano znositi v hišo je zelo pomembno, da je čim lažja, da se embalaža ne razbije in da za shranjevanje ne potrebuje hladinika (tudi v hribih so poletne noči kar pretople za shranjevanje hrane). Tako s seboj vzamemo:
– juhe v vrečkah (po hoji tako “sedejo” in še hitro so pripravljene ter nadomestijo izgubljeno sol)
– krajnske klobase (najboljše so vakumsko pakirane)
– polenta (instant)
– razne paštete in ribje konzerve
– pire kropir iz vrečke (ob vsej drugi robi je “naraven” kar pretežek)
– vrečke pripravljenega carskega praženca, mlečnega riža in palačink (jajca so zelo delikatna zadeva pri transporu, pa še edina stvar pri pripravi tega sta voda in maslo)
– različni čaji (vodo je skoraj posod potrebno prekuhati in tako ni veliko dela s čaji)
– čokolada, polnozrnati piškoti… (kako paše nekaj sladkega)
– sladkor, sol, kis, olje
– prašek za puding (če imate možnost dobiti mleko)
– prepečenec
– testenine in omake v konzervah ali pa vrečke s testeninami in omako
– kruh (nam se najbolje obnese Jelenov črni kruh iz Vrhniške pekarne, smo ga imeli tudi že cel teden), kupimo ga vedno na poti, da je karseda svež
– siri za mazanje, maslo, evrokrem (nutela, viki krema), marmelada
– kava, kakav

Za prve dni imamo nekaj sveže zelenjave in sadja (jabolka, paradižnik, hruške….) in nekaj sladkega doma pečenega (npr. pehtranova potica, buhtli…). Prvi dan nesemo s seboj tudi že dunajske zrezke, saj ponavadi ni ob “vselitvi” še časa za kuho.
Taka hrana ni sicer po vseh merilih zdrave prehrane, ampak ko ima vsak za 10 dni hribov na voljo samo 1 nahrbtnik za hrano, obleke in ostale potrebščine je to edina rešitev.
Mi si že v “dolini” naredimo spisek kaj bomo kateri dan jedli, tako ne nosimo nepotrebnih stvari s seboj in nam “zgoraj” tudi nič pomembnega ne zmanjka, pa še vrstni red “pokvarljivosti” je potrebno upoštevat.
Priporočam, da greste malo po živilskih trgovinah in pogledate po policah s vrečkami pripravljene hrane in kaj tudi pred odhodom probate, saj so določene stvari lahko neukusne in bi bili lahko “gor” potem lačni. Če človek v prehrani doma ne uporablja teh hitrih jedi je kar “šokiran” kej vse se da kupiti. Mi recimo jemo te juhe in podobne stvari samo v hribih, ker jih doma sploh ne prenesemo, “gor” so pa specialiteta.

Lep dopust!

Lp, Maja

Hojla!

Saj sem vedela, da me ne boste pustile na cedilu. Prav vsi predlogi so koristni in bom vse upostevala. Res sem bila cisto v temi, kot mi recemo.
Ce gres za dva ali tri dni v hribe ni problema, tole pa le trajalo dalj casa.

Torej se enkrat hvala za vase odlicne predloge!

Lep vecer vsem skupaj

Mihaela

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close