Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika polpeti iz zelene leče ali čičerike

polpeti iz zelene leče ali čičerike

Zivjo!
Kulinarike prosim, če mi lahko kdo izda recept za polpetke iz zelene leče ali čičerike. Sem nekaj iskala po iskalniku ampak nič pametnega. Hvala in lep dan!

Živjo 123, tu ti ne vem kaj pametnefga svetovati….tega še nisem delala. Razen 1x sem delala falafel, ocvrte oz. v malo več olja spečene čičerikine polpetke, po izvoru iz izraela. Vpiši v iskalnik”falafel” in dobiš recepte, nasvete in slike. Za zelenine polpete še nisem slišala, bi jih pa bilo zanimivo poskusit. Upam da ti bo kaj v pomoč.

LP, zala

Hej, Zala! Dekle ni mislilo zelene in zeleninih polpotek, ampak polpetke iz zelene lece.

Ocvrti zrezki ali polpetke iz lece ( iz knjige prezrte strocnice)

250 g lece, 2 jajci, pest zelenega petersilja, sol, poper, drobtine, olje za cvretje

Leco skuhamo do mehkega v malo vode. Odcedimo in pretlacimo(dobimo nekak pire), dodamo jajci, drobtine,petersilj in dobro pregnetemo.
Maso damo na z drobtinicami potreseno desko, oblikujemo tznjse zrezke ali bolj polpetkam podobno. Povaljamo v drobtinicah in ocvremo.

Zraven pase kaksna omaka. Jaz jih raje mesam s se kaksno zelenjavo(jajcevci, bucke…) ; vcasih namesto drobtin dam star namocen kruh ali se raje prekuhane ovsene kosmice.

Felafel ali kroglice iz cicerke ( Iz knjige Oljka)

Kakorkoli sem se trudila, ni moj felafel enak tistemu, ki ga jes v Izraelu v piti kruhu z krasno zelenjavno mesanico zraven.

Za pravi izraelski felafel bi potrebovali suh droben bob. Cicerika je lazje dosegljiva.

250 g cicerke, 4 malde cebule z zelenim delom vred, 4 stroki cesna, 1/2 skodelice sesekljanega zelenega koriandra( ali petersilja- ampak koriander je boljsi), 1 zlizka mletih koriandrovih semen, 1/2 zlicke kurkume, 1/4 zlicke pekoce paprike, 1/2 vrecke pecilnega praska, mlet crn poper, sol

Cicerko namocimo cwz noc in o v slani vodi kuahmo eno uro( da je mehka).
odcejeno stresemo v mikser, dodamo se vse ostalo in masamo, da dobimo gladko maso. Pocakamo pol ure, potem oblikujemo 15 majhnih kroglic- priblizno. Ce se masa prijemlje rok, si jih malo pomokamo.
Pecemo jih v zelo vrocem olju(kar precej olja). pecene morajo bititemno rjave barve in hrustljave. Odlicne so s pita kruhom, solato in najrazlicnejsimi
pekocimi omakami.

Pa se primerek pekoce omake

1 paradiznik,1 paprika, 1 skodelica sesekljanega petersilja, nasekljana cebula,1 glavica cesna, mlet crn pope, 1 pekoca paprika, sok 1 limone, 1/4 skodelice olivnega olja,sol

Sesekljan petersilj namocimo v vodo za 2 uri. odcedimo in ga zmesamo z limoninim sokom in sesekljanim cesnom. Cebulo prazimo na olju,da pstekleni. Dodamo se petersilj, cesen, na majhne koscke narezan paradiznik in papriki. Dusimo 10 minut. Omako jemo toplo ali hladno.

Ce ne zelite pekoce, pac spustite pekoc feferon ali chili.

Zet zdaj v Telavivu verjetno kje na ulici uziva v tem; raje bi bila z njim kot za racunalnikom in zdaj se mi prav sline cedijo -(((

Lep pozdrav in veliko kroglic Babi

Joj, napak pa toliko!!! Najbolj me bode tisti ” z krasno….” ; seveda je s ….

Hvala za recepte, bom poskusila. Včeraj sem odšla iz službe preden sem dobila kaksen odgovor, leča pa že namočena! Pa sem naredila po svoje. Skuhala sem lečo, spasirala, dodala čebulo, česen petršilj, jajce, kurkumo, kuskus, ovsene kosmiče, sol poper in drobnjak. Povaljala sem jih v drobtine in ocvrla. Bili so super, jih bom še delala. Bom pa še druge recepte preizkusila.

Aja še tole. Zadnjič sem se ustavila na trubarjevi v ljubljani kjer imajo arabski fast food-kliče se falafel. Naročila sem falafel sendvič, kjer so notri čičerikini polpeti, zelenjava in jogurtov preliv, vse skupaj je zavito v arabski kruh? A mogoče kdo, ali pa ti babi ve (veš) kako se ga speče oziroma zamesi? Nisem pogruntala ali je to kvašeno testo ali ne, spečeno je pa kod palačinka.
Babi še nekaj, kot sem razumela si z obale in si upokojena profesorica, mi lahko izdaš na kateri šoli si učila, mogoče sem bila ena tvojih učenk?

imam recept za ta kruh- imenujejo ga roti. podoben je lepinji , malo tanjsi!?
bom kar napisala- verjetno si mislila to !?

50 dag moke
malo soli
4 dl mlačne vode

moko in sol zmesamo,pocasi prilivamo vodo.testo naj bo mehko,elasticno.gnetemo ga kar precej casa. zavijemo ga v vlazno krpo- naj pociva 30 min /lahko tudi vec/. zopet ga pregnetemo in oblikujemo manjse kroglice. razvaljamo jih na pribl. 1/2 cm debeline/okrogle/.pecemo jih v vroci ponvi -stalno jih premikamo-obrnemo in se na drugi strani.
lahko jih nadevamo s skuto,mesom,zelenjavo…ali pa jih imamo kot prilogo k razlicnim namazom,solatam… upam,da ti bo v pomioc! lp petra

Hej, 123!
Lani sem te ob priliki vprasala, ce ta tvoj nick pomeni, da mora biti odgovor pronten 1 2 3. Pa si odgovorila, da ne.:)))

Tvoje lecine polpete so bile super se s tistimi zacimbami.

Za kruh si ze dobila recept. Sicer je teh kruhov vec vrst, vecina nekvasenih.

Nisem profesorica ampak uciteljica. Ucila sem na JPV, zadnjih15 let prvi razred.Imela sem krasneg acrnega psa. Upokojena leta 91. Mogoce sem te pa res ucila. Lp Babi

Če si učila na JPV, potem mene nisi, sem namreč iz Izole. Kako je lažje nekoga po netu tikat, a ne? Pa z vsem spoštovanjem, da ne bo pomote…
Ja, kruh bom naredila ob priliki, Petra, najlepša hvala
Vsem pa lep dan, , zdaj pa letim domov

Uh, 123, se opravičujem, ker sem površno prebrala…res sem mislila da si sparševala za polpete iz zelene. Mi lahko izdaš, kje na trubarjevi je arabski fast food??

LP

Hej,Izolanka!

Zetu je Izola od vseh nasih mest najbolj pri srcu.

Spostovanje cutim do vseh vas;delo, druzina, kuhanje. Zdaj bi bilo meni kar malcetezko vse to sprviti skupaj, ceprav sploh ne lenarim. Nenadoma dobis drugacne obveze in nekoliko pocasnejsi postanes.
Je pa v penziji zelo lepo, ce ves, da si delal vestno in z odgovornostjo. Pozdravcek Babi

Zala!
Ta fast food je na trubarjevi, ko greš čez zmajski most (stran od mesta) nadesni strani. Številke hiše ne vem, je pa zraven čomparna (prodajalna raznega krompirja) in neka prodajalna cd-jev. Je zelo majhno, ampak ima na hiši tablo falafel (nimaš kaj falit). priporočam, pa dober tek!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close