Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika polpete v omaki

polpete v omaki

Kako jih narediti, kakšen res preprost recept, prosim, ker jih nisem delala še nikoli.
Pa še to, iz katerega mesa so najboljše?
Pa ali lahko že narejene shranim v skrinjo?

Jaz jih delam iz mletega govejega mesa. Možno je tudi, da jih napraviš iz kuhane govedine. Zmelješ meso, dodaš jajce, malo drobtin,eteršilj.so, malo popra lahko tudi malo vegatke če jo uporabljaš. Vse lepo premešaš, da se zveže in nato oblikuješ polpetke. Jih popečeš na obeh straneh in jaz zalijem s paradižnikovo mezgo. Jo malo posolim in posladka, da se kislina ubije in dodam baziliki, ki prav lepo paše skup. Potemm pustim, da se pokuhajo oziroma tudi notri skuhajo. Lahko tudi zelenjavne narediš, vendar ne znam povedat na pamet. Vem, da se da brokoli in kriompir mislim, da ostalo enako.
Dober tek

Po tradiciji, ker so me pač tako naučili, za mleto meso in vse jedi iz njega jemljem pol svinjskega in pol govejega mesa. Kakšna je razlika, če bi zmlela samo govedino? Nekako je bilo rečeno, da se daje polovica svinjskega zraven zato, da je bolj sočno. Je to res? Nekako me je “strah” vzeti samo goveje.

Polpetke pa tudi jaz delam kot Swarovski. Masa z jajcem in začimbami, oblikujem bolj majhne kroglice, kot manjše marelice, seveda lahko tudi ploščate polpetke. Ponavadi jih na koncu še malo povaljam v moki (na posebnem krožniku), se mi zdi, da se tako lepše zapeče skorjica. Zapeči jih je kar treba, da se pore zaprejo in se naredi malo zapečena skorjica, v omaki se potem tako ali tako zmehča.

Naši ne marajo preveč paradižnika, tako imam z omako kar težave. Nekako skombiniram mesno omako, malo moke za vezavo, včasih imam v zamrzovalniku še kakšen mesni sok od kakšne telečje pečenke ali kaj podobnega. Dolivam še vodo, sladko smetano, nekaj že nastane.

Po moje lahko shraniš v zamrzovalnik tudi narejene surove (če si tako mislila), vendar dela po odtaljevanju je ravno toliko kot pri svežih, se mi zdi. Tako je boljše in bolj smiselno, če shraniš do konca narejene z omako vred. Tole zadnje redno prakticiramo, potem samo odtališ in pogreješ, pa je.

LP Mimi

http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=3781

Čisto za začetnike, pri nas zginejo kot bi mignil. Lahko pa jih tudi zamrzneš. Delala sem jih tudi že iz mletega puranjega mesa, ki sem ga začinila s čevap začimbami.

Jaz jih delam tako kot je že zgoraj opisano. Največkrat vzamem samo goveje meso, ker pride manj mastno. Je pa prav tako dobro iz mešanega mesa. Spečem pa jih v pečici na peki papirju. Tako maščobo spustijo na papir, ne pa da se je še dodatno napijejo. Pečene dam v omako. Včasih paradižnikovo, drugič grahovo, tretjič spet v omako od pečenkinega soka, ki jo malo dodelam. Nam so dobri tudi v sirovi ali smetanovi omaki. Menjavam tudi priloge. Pire krompir, dušen riž, široki rezanci. S solato je to hitro kosilo, ker imam polpete običajno zamrznjene, seveda pečene. Če zamrzneš surove traja dlje, ker se morajo polpeti najprej odtaliti.

Julija

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close