Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Polog gotovine na banko -fizična oseba

Polog gotovine na banko -fizična oseba

Barca ali kdo drug ki ve:
zanima me, kako je s pologom gotovine na bančni račun…
S stric mi je pred leti posodil nekaj tisoč EUR denarja… imela sva samo ustni dogovor… zdaj bi mu vrnila (cca 8 – 9 K) a pravi, da raje ne v enkratnem znesku, da ga ne bodo obdavčili. Ali je to res… Ali si lahko fizične osebe med seboj izmenjujejo svobodno nakazila? Ali so ti zneski omejeni v višino? Kdo se lahko sploh vtakne v medsebojno razmerje fizičnih oseb? Banka? Durs?
Vem da so obdavčeni depoziti (obresti nad 1000 eur) in se to prijavi dursu, kaj pa promet ?

Hvala.

A tale tvoj stric upa vsaj prdnit, ne da se boji, da ga bodo obdavčili zaradi obremenjevanja okolja?

A to je ta isti stric, ki si ne upa prodat stroja z računom oziroma pogodbo?

Edini problem je lahko izvor denarja – za večje gotovinske pologe je namreč treba dokazati izvor in v tem primeru bi bilo vama obema neizmerno laže in čistejše (brez strahu pred obdavčitvijo in problemi), če bi sklenila KP pogodbo. Ti nakažeš iz svojega poslovnega računa, on dobi nakazano na račun, no questions asked.

Ne vem točno, kakšna je dandanašnji meja za polog gotovine. Vsekakor ima prav, da ga utegnejo kaj vprašati (ne pa tudi obdavčiti). Mater, njega so morali pa ornk privijat, da se vsega tako boji.

Ni treba zmerjati.
Jaz sem fizična oseba z mesečno plačo… stric pa je upokojenec… O nobenih poslovnih računih tu ni govora.

Ja, to je isti primer.

Vklopi poleg fizične osebe še smisel za humor. Prestrašen je, da je kaj. Meja za preverjanje izvora gotovine je pa 12 oziroma 15 jurjev.

Ajde povem iz prve roke: DO 50 tisoč se NE preverja izvora.

Uradno prav gotovo se, tako kot sem napisala jaz (po starem prvi znesek, po novem drugi). Pod preverbo pade tudi več zaporednih visokih zneskov na isti račun ali več pologov iste osebe na različne račune, če to le kdo opazi.

Govorimo o pologu gotovine, ne nakazilu recimo kupnine za stanovanje, ko se vidi, kdo ti je denar nakazal in običajno tudi, v kak namen, običajno je v teh primerih tudi hitro jasen izvor.

Do 15000 dajo mir (baje) nad tem zneskom te začnejo preiskovati!

nimaš pojma, to je odvisno od banke, nekje preverjajo že za zneske višje od 5000€, drugje nad 30.000€, vedno pa se banka lahko odloči za preverjanej izvora, če npr. ne verjame izjavi stranke in to ne glede na znesek gotovinskega pologa

Saj ne preverja banka. Večje zneske morajo poročati Uradu za preprečevanje pranja denarja…

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO4684

Pri prenakazilu iz tvojega na stricev TRR, v visini 8-9 K€, z namenom nakazila “vracilo posojila”, naceloma ne bi smela imeti tezav. Ne s preverjanjem in ne z obrestmi.

Barca hvala… in vsem ostalim.

ja, komunisti so ga privijali

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close