Policijski postopek
Kaj se bo zgodilo?
Danes se peljem mimo kolone v kateri stoji policijski avto. Jaz sem zavijala levo in sem bila na drugem pasu. Ko že pridem do križišča in zavijem se za menoj pripelje policijski avto s sireno in me ustavi. Odprem okno policist pa zahteva, da stopim iz vozila. Stopim ven in mu dam dokumente. Nekaj prepisuje iz dokumentov in ne reče nič. Niti zakaj me je ustavil, niti kaj sledi, skratka nič. Drugi policist pa sedi v vozilu. Nato me vpraša kam grem in povem, da peljem mamo domov. Nato mi vrne dokumente in reče nasvidenje. Ker gledam čukasto in mi ni jasno zakaj me je sploh ustavil mi zakliče, predno se usede v avto, da imajo pešci prednost in se odpelje. To je vse. Mami pravi, da je sicer bil pešeč na prehodu ampak, da se ji zdi da ni stopil še na cesto jaz pa tudi ne vem ali je ali ni, ker je stal za kolono na drugi strani. Zdaj pa me zanima ali naj pričakujem kakšno kazen? Za izsiljenje pešca je visoka kazen plus kazenske točke.
Ali bi me moral policaj obvestiti zakaj me je ustavil, kakšen prekršek sem naredila, ali bi mi moral dati kakšen zapisnik ali pa karkoli.
Mislim, da ti niso pogledali čez prte. zoper tebe , predvidevam, bodo uvedli hitri postopek pri prekrškovnemu organu. Če bi te nameraval opozoriti, bi te seznanil s kršitvijo in ti izrekel opozorilo.
Res pa je, da bi te moral takoj, ko te je zaustavil, seznaniti z vzrokom ustavitve ter ti kršitev predočiti in kaj ti bo sledilo za omenjeno kršitev.
A pa ni potreben noben zapisnik?
Saj mi ni povedal nič, niti kateri člen sem kršila niti kolikšna je kazen, niti me ni vprašal nič o prekršku, jaz sem sama potem doma v zakonu brskala kateri člen je in kakšna je kazen. A ni tako, da se mora kršitelj izjasniti o okoliščinah prekrška in da mu mora policist povedati, da bo kaznovan.
Jaz sem malo gledala zakone in povsod piše nekako tako, da je zapisnik potreben, če je kršitelj navzoč (jaz sem bila navzoča), če pa ni navzoč se mu ga pa pošlje po pošti.
ne se sekirat…..
res ti bodo verjetno poslali od sodnika, vendar se boš lahko pritožila, saj je očitno policist kršil pravila o načinu postopka (brez besed, nič podpisati,…)
ko dobiš karkoli od policije/sodnika, napiši pritožbo!!!
opiši svoje videnje dogodka, imenuj priče (mama naj bo do takrat že prepričana o tem!!!)
LP
naj ti jaz malo boljse zadevo razlozim. Ker pr sebi nimam novega ZVCP-1 ti tocne kazni nevem povedat, mislim pa se nahaja okoli 46/8 člena ZVCP-1. Sicer pa zadeva je sledeca. Ce je za tvoj prekršek predviden kazen samo v denarem znesku, bi ti moral pol.na kraju napisati placilni nalog-položnica. V primeru da je za tvoj prekršek prevdena kazen v v denarnem znasku+kazenske točke do vključno 5.kazenskih točk, bo zopet tebe podan predloh za uvedbo postopka pri prekrškovnem oraganu-to je v tem primeru pol.inš.pristojne pol.postaje iz katere je policist. Da se to zgodi pa bi ti moral policist na kraju izdati OBVESTILO DA SE IZJAVIŠ O DEJSTVIH IN OKOLIŠČINAH PREKRŠKA. To pomeni da lahko v petih dneh podas pisno na pristojno pol.postajo(PP) kakršna koli dejstava kaot olajševalne okoliščine tebi v korist, lahko pa zaprosiš tudi za plačilo kazni na obroke……..itd. V primeru pa da zoper tebe poda prelog za uvedbo postopka na pristojno OBČINSKO SODIŠČE (v časih je bil to sodnik za prekrske-zdaj tega ni vec), bi te mora stem seznanit kakor tudi v obeh prejšnjih primerih. To da te ni seznanu s prekrškom, je težko dokazovat ker kolokir sem razumel ti je ob zaključku postpka povedal za kršitev.
Prednost pešcem pa moraš na prehodu za pešce dati vedno ko on to nedvbomno nakaže da prečkal cesto-kar je zedav za diskutirat in ocena vsakega posameznika posebej-treba je dokazovat svoje pogled na to pri razgovoru pri prekrškovnem oragnu.
policisti po novem zakonu o prekrških (ZP) lahko tudi opozarja, ampak samo za prekrške majhnega pomena. to pomeni da za tiste prekrške za katere ni predpisane stranske kazni (točke, zapor, odvzem vozila..) ne borejo oz.ne smejo.
Obstaja pa še ena možnost, lahko si je tvoje podatek prepisal samo zato da te ima zapisano za naslednjič, v kolikor boš kaj takega ponovila ti nebo odpuščal.
Upam da sem bil dovolj jasen
L.P.Simon
Pešcu moraš ustaviti, tudi če še ni stopil na cesto. A si predstavljaš, kakšen masaker bi glede na navade slovenskih voznikov bil, če bi pešci dejansko stopili na prehod, ne glede na to, s kakšno hitrostjo pelje avto proti njim, preden bi bili prepričani, da avto ustavlja oz. da je ustavil? Če stoji pred prehodom, je treba ustavit.
Mali, poskusi s tem pojasnilom, če te bo ustavil policaj. Mislim, da pri nas vozniki pred prehodom ne ustavljamo zato, ker bi mislili na nastanek morebitne gneče, ampak preprosto zato, ker je vozniška kultura na tako nizki ravni.
Bogve zakaj je vedno več prehodov za pešce opremljenih s semaforjem (tudi če niso na križišču)?