Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek poletno osvezilno kosilo

poletno osvezilno kosilo

kaj bi jedli, kaj vas za kosilo poleti osvezi. napisite od juh, glavne jedi, sladic.

Ponavadi paše kakšna riba s hladno zelenjavno (solata, kumare v solati…). Mogoče hladna testeninska solata ali različne solate na 100 načinov (s piščancem, z rakci itd.).

Mi načeloma poleti ne kuhamo veliko drugače, edino izogibamo se pač tistih tipičnih zimskih zadev a-la krvavice, pečenke itd. V bistvu kuhamo “lažjo” hrano, če se le da tako, da ne pregreješ kuhinj z 2 urnim tenstanjem nečesa 🙂

Razlicne solate, sveze alu kuhane/pecene, ne delam poleti nekih razlik med hladno in toplo hrano, v bistvu imam se rajsi toplo, tudi juhe jemo, zelenjavne enoloncnice, izogibamo se oh in pojemo vec mesa z zelenjavo.

Osvezimo se oa s sladoledom, lubenico ali pivom.

Mi večkrat jemo kremne juhe iz domače zelenjave – bučkino, porovo, iz kolerabice, paradižnikovo, mešano. Zraven potem samo kakšno mešano solato in od mesa nekaj, kar je hitro gotovo (v ponvi pečeni zrezki iz puranjega/piščančjega mesa, file ribe, kozice, domač mesni sir/hrenovke

Tudi tortilje z raznimi nadevi so super, pa domač gyros ali kebab (spečem meso, pripravim veliko sveže zelenjave in nekaj omakic, namesto kruha pa pečen mlad krompirček in si potem vsak sam vzame)

Jedi iz mladega stročjega fižola, sataraš, kumare/bučke/kolerabica v omaki in pire, razne zelenjavne rižote

Za sladico sadne solate, sorbeti, sladoledi, jogurtova ali skutina strjenka s sadjem, jabolčna čežana…

Naša kosila poleti so npr

piščanec na žaru + šopska solata,

Gazpacco (hladna paradiznikova juha), jagodni tiramisu

Testenine s paradižnikovo omako in parmezanom, solata

Hladna testeninska solata

Riba + hladen krompir

Poleti mi paše tudi kakšen gaspačo, melona s pršutom, grška solata, paradižnikova solata (lahko tudi z mocarelo), kumare v solati ali omaki, morske jedi s testeninami ali krompirjem, hladna testeninska solata (imam en dober recept). Za sladico sladoled ali kakšen majhen košček biskvita s sadjem in kepico sladoleda. Paše mi sočno sadje v raznih oblikah – samo ohlajeno in lepo postreženo, kot del sladice, zmiksano,  zamrznjeno in podobno. Poleti so mi všeč tudi hladne sladice v kozarčku, po možnosti bolj lahke, torej ne čokoladne.

Za osvežitev mi zelo odgovarjajo tudi smutiji oz. naravni sokovi.

Hamburger in coca-cola light.

Zdajle v tej vrocini najrajsi kuham kaksne lahke zelenjavne enoloncnice.

Mi obozujemo bucke ali malancane (ali oboje) popecene in marinirane v ogromnem piskru, zalite z jogurtom in postavljene v hladilnik – ce ne pobasemo takoj, so vsak naslednji dan boljse. Pa razne mesane solate z mesom, tudi najboljse naslednji dan iz hladilnika, namecemo notri kar je tisti hip na vrtu, marinada plus leca, al pa makaroni, al pa cicerika, pa je mega, tudi kot priloga. Letos mocno pogresamo domace sadje, trenutno so na tapeti borovnice, melone in lubenice, tega tudi zmazemo ene vecje kolicine.

Ribe, zar, solate, sadje. Vec ali manj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close