Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Poletni pozdrav

Poletni pozdrav

No, ker me nekaj časa ni bilo, sem rekla, da vas kar takole pozdravim z novo temo 🙂
Čisto prerojena sem nazaj, na srečo sem imela na dopustu res izredno lepo vreme, s temperaturami vsak dan čez 30 stopinj.
Je pa zelo fino videt, koliko novih tem se je vmes nabralo, bom porabila kar nekaj časa, da vse pregledam.
Torej, se v bodoče pogosteje oglasim, mogoče še s kakšnim novim receptom – zdaj sem imela priložnost spoznati res ogromno novih jedi.

Pozdravček vsem!

Hoj! Lepo, da si uživala na dopustu, mene to še čaka. Zdaj nam pa še zaupaj, kje je bilo tako lepo, veš, da nas fibec matra :-))

Pa se tem pozdravom pridružujem še jaz. Tudi se po dolgem času oglašam. Sicer nisem imela lepega vrema, a sem svoj dopust vseeno uživala. Zdaj pa se vržem v branje.

Hej!

Pridruzujem se zgornjim pozdravom:)

Ker smo bili danes pri sestri na kosilu, imam nekaj vec casa za forum.

Namesto poletne razglednice posiljam recept za odlicno ( vsaj nam) zelenjavno jed z imenom

CAPONATA –

poreklo Sicilija – je pa kar nekaj variant ( kot je gospodinj).
Recept je za to, ki je meni najbolj vsec. prilega se kar sama z domacim kruhom, popecenimi kruhki, kot priloga mesu z zara … in ugotavljam, da bi bilo tudi krasno polnilo za mehiske tortilje, za nase slane palacinke in se kam.

4 jajcevci ( skupna teza priblizno 650 dag), 4 debeli zreli trdi in mesnati paradizniki, recimo 2 krajsi stebli sirokostebelne zelene ( jaz dam vcasih kar 4, izrezane bolj v sredini), 1 vecja cebula, 1 strok cesna, 100 g crnih oliv, 50 g vlozenih kaper ( ce komu niso vsec, lahko spusti), malo pinjol – 1 zlica ali 2, malo rozin – zlica , zlica sladkorja, sol, olivno olje, jabolcni ali balzamicni kis

Za tiste, ki dvomite v sladkor, pinjole in rozine…lahko spustite. Vam pa zagotavljam, da je ta nekoliko sladek priokus res nekaj dobrega.

Najprej predpripravimo vso zelenjavo –

jajcevce narezemo na majhne kocke, prav tako stebla zelene, paradiznik olpimo, iztisnemo semena in narezemo na kocke ( alternativa kupljena gosta p. omaka) – jajcevce malo posolimo in pocakamo, da spustijo grenko vodico – jih dobro popivnamo

V posodo damo malo vec olivnega olja ( kot bi hotele narediti pomfri), ga primerno segrejemo in na hitro ocvremo kocke jajcevcev. Ce bo temperatura prava in dovolj olja, ne bodo popili toliko olja. lepo zarumenele kocke jajcevcev odstranimo in jih odcedimo na papirnati servieti.

Na istem olju ocvremo tudi kocke zeleninih stebel.

Odlijemo olje ( ki ga lahko se uporabimo) in na priblizno dveh zlicah olja poprazimo in zdusimo na drobno nasekljano cebulo ( kot za paradicnikovo omako), dodamo sladkor ( kot za posiljeno zelje) in rahlo zarumenimo. Ce se vam zdi zlica prevec, lahko manj. Zalijemo z malo kisa, malo povremo in dodamo narezane oljke in kapre; paradiznik, ki ga malo mesamo in pokuhamo do zeljene gostote; solimo. Ko je omaka dovolj zgoscena, pridamo jajcevce, zeleno, rozine in pinjole. Na res blagem ognju pokrito cmazimo se kaksnih 15 minut, da se arome prepojijo.

Jed je dobra hladna ali topla. Kako koncni produkt izgleda?

Gostota podobno kot kaksna francoska solata; ko zajames z zlico, od nje ne curlja in ne kaplja:)

Splaca se narediti, je res njami…zlasti ob poletnih vecerih. Vceraj smo jedli za predjed na popecenih kruhkih pred sardoni na zaru.

Jutri so na izrecno zeljo na vrsti borovnicevi mufini:)

Se enkrat lep pocitniski pozdrav Babi
s krasnim vnukom, ki je cel fant…od junija je ze spet zrasel:))) Res mu segam samo do ramen!!!

Zelo zanimivo,Babi. Lahko bi provala, če se mi bo čez vikend dalo kaj packati. Moti me cvretje v olivnem olju. Jaz olivnega olja ne segrevam. Kako bi se obneslo, če bi pocvrla v navadnem in samo potem skuhala v olivnem?

Avena – jug Francije… res je bilo lepo…
Pravkar sem si naredila paradižnikovo juhico, kakršno sem jedla tam. Zraven pa malo Rose-ja. Uf… človek kar malo pozabi, da bo kmalu že treba v službo 🙂

Jzst, seveda lahko pocvres na drugem olju. Pac, to je Sicilija in kdo bi kupoval kaksno drugo olje, ce imajo toliko oljk:)))

Moja nona je v svoj zvezek receptov k nekemu receptu, kjer je bil napisan rum, dodala svoj komentar: Kdo bo pa kupoval rum, ce ima v kleti domac tropinovec. :)))
Tudi istrski recepti uporabljajo grapo namesto ruma.

Ce bos na hitro pocvrla majhne kocke, ne bodo jajcevci uspeli vpijati veliko olja.

Je pa podobna varianta s srcki articok, tudi njami.

Lep pozdrav

Kresnica, se mi je kar zdelo, da si se potepala po Provansi in ful uzivala:)))
Jaz pa tokrat dobim septembra svoje Provansalce v Istro:)

Ja, sola ze potihoma klice. Se jaz postanem koncem avgusta kar nemirna:)

Lep pozdrav

Kresnica pozdravljena 🙂

Ja to pa si predstavljam da je moralo biti prav krasno!

Kar kakšen recept še z nami deli, bomo vsaj v mislih tam, če že ne moremo biti v resnici 🙂

Babi pozdravček tudi tebi – še uživate skupaj? Upam da ja.

En prav prijeten večerni pozdravček iz dolenjske – danes smo imeli končno spet vreme kot se šika.

d.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Hej, Sonce!

Da, uzivam in bom se cel naslednji teden. Danes je malo predaha –
kosilo pri sestri; vnuk pa je z necakom spuscal avioncke, take ta prave, doma narejene – z motorjem in jadralna letala- kar drag hobi:)

Sva se tudi pogovarjala o tandem skoku – je navdusen, samo bo pocakal se
leto ali dve 🙂 so sklenili!

Nam je vreme dva dni res naklonjeno, tako cisto, brez sopare.

Lep pozdrav Babi

Babi! Uživajte sto na uro :-)).

Za tandem pa bo že še čas :-))))))))))).

LP
d.

Samo vprašanje: ali bi s tako pripravljeno vročo caponato lahko napolnila kozarčke in jih shranila za zimo?

LP, Astra

Hej, Astra!

Se nisem zamrznila, ker tudi pozimi dobim surovine ( pridelkov pa nimam sama) .

Sem pa prepricana, da ji ne bo prav nic skodovalo. Jaz recimo zamrznem zdusene bucke, ze gotove za jesti. Buck ima prijateljica toliko in nabirava jih cisto mlade majcene, da se mi pozimi ne bi splacalo drago kupovati:)

Ce ti je caponata vsec, kar napravi si zalogo:) Lp

Hvala, Babi! Veš, nisem mislila na skrinjo, ampak na klasično ozimnico. Bom poskusila s kakšnim majhnim kozarčkom, da ne bo prevelike škode.

Lep pozdrav, Astra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close