Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Poletne solate

Poletne solate

Lahko napišete, kakšne solate pripravljate zdaj čez poletje – zanimajo me kakšne lepe, pisane, s semeni. Pa najbolje take osvežilne in da se jih lahko pripravi vnaprej in počakajo čez noč v hladilniku.

Skuham kake testenine ali ka riž in zmečem noter, kar imam pri roki.
Od mesa, ki je ostalo pri kosilu, do zelenjave, ki so poberem na vrtu. Niti dvakrat ni enaka, včasih jo naredim z malo olja in kisa, drugič spet z jogurtom … tudi kako sadje (pomaranče, kivi) prav lepo paše zraven.

Stalno jo mlatim to sadno solato, zelo je osvežujoča in ker menjavam sadje, je vsakič malo drugačna, še vedno pa zelo okusna, poleg tega pa še zelo zdrava… pripravim jo pa takole …

– prosena, ajdova kaša, kvinoja, amarant, vsega skupaj za eno malo kavino šalčko, se da kuhat v tri kratno količino mrzle vode, ko zavre, še 20 min na majhni temp. (brez sladkorja, brez soli)

– ko se ohladi, se dodajo mleta jedrca, 5-10 kom. : orehi, mandlji, lešniki, arašidi, brazilski, indijski oreški, pinjole

– doda se še po ena žlica mletih semen: lanena, sezamova, makova, sončnična, bučna

– pomarančen ali kakšen drug sadni sok, kakšen dcl,

– žlica medu

– suho sadje: žlica rozin, 3-5 sliv, marelic, fig, datljev

– sveže sadje: kar je pri roki, najboljše pa banana, pomaranča, borovnice, breskve, jagode, melona…dobro zrezano

– povrhu žlica kisle smetane (jaz si to lahko privoščim ..)

Danes delam Mediteransko solato s koruzo

za 4 osebe potrebuješ 280 g koruze, 4 paradižnike, 1 kumarica, 1 čebula
omaka
4 žlice olja, 2 žlici jabočnega kisa, 2 česna, zelišča, sol, mleti poper

Radič, koruza, paradižnik / ali zelena solata
dodam česen, čebulo, sol, lahko tudi poper
prelijem z orehovim oljem

Mnjami.

Uhh, se mi zdi vsega preveč. Jaz bi dala le eno vrsto žita, pa vsakič drugo, da bi bilo bolj pestro.

Sama poberem iz hladilnika in omar, kar se mi v tistem trenutku zdi primerno. Poleg zelenjave tudi ostanke žitaric, mesa, sira. Prelive po navdihu, kar se mi takrat zdi.

Ne vem, kaj misliš s tem, da morajo bit osvežilne. Če imaš sestavine v hladilniku, je solata verjetno osvežilna. Sicer pa v hladilniku počaka skoraj vse (razen listnato uvene, če je prelito in začinjeno)

Solata iz sveže šinače, graha in fete

Cesarjeva solata

Solata z azijskim pridihom

Pa še in še jih je

Včeraj smo dobili obiske in sem pripravila solato s testeninami po grško (recept sem našla na kulinariki in ga le malo priredila). Testenine (metuljčke) sem skuhala in jih oblila z mrzlo vodo. Nato sem na drobno narezala paradižnike, paprike treh barv (zelooo pisano), kumaro in čebulo. Zelenjavo sem malo posolila, nato pa zmešala s testeninami in popoprala ter dodala baziliko (kar suho, ker na žalost nisem imela pri roki sveže). Dobro sem premešala vse skupaj, na koncu pa dodala še nekaj feta sira, narezanega na majhne kockice. Ko solata nekaj časa odleži in se okusi premešajo, je še boljša. Mi smo bili navdušeni! Pa dober tek 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close