Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika polenta z gobami

polenta z gobami

pozdravljeni

kupila sem polento z gobami (v vrečki instant, menda Zlato polje??), skuhala in bilo je odlično.

Prosim vas za predloge, kako še pripravljate polento. Nekateri dodajo špinačo vmes, drugi ocvirke.

Jaz npr. za prilogo k pečenki ali drugi omaki skuham koruzno polento v katero še zakuham pšenični zdrob (beli). Nekako 50:50. Polenta pride bolj svetla, mehka in “nežna”.

Kaj pa vi?

Na več načinov. Jaz jo imam zelo rada.
Včasih, če imam kak ostanek kakšne zelenjavne omake ali celo zelenjavne mineštrice, to razredčim z vodo in iz tega skuham polento. Včasih dodam malo pred koncem tudi veliko žlico kisle smetane.
Sem že naredila tudi špinačno polento s sirom. V vodi sem pokuhala špinačo (mislim, da sem jo imela že blanširano in že od prej zmrznjeno v skrinji) in v tem skuhala polento, jo ohladila, nareala na rezine in potresla s sirom ter zapekla v pečici.
Včasih v vodo dodam nakockane paradižnike, naribano korenje, zeleno.
Naredim tudi “polentno pizzo”, na podoben način kot klasično, namesto testa polijem v pekač polento, ko se malce ohladi, jo nadevam: melancane na žaru, paprika, nariban sir, kapre, črne olive, sveži paradižniki, včasih kuhan pršut, potresem z začimbami (origano, poper, bazilika in zapečem.
Pa verjetno bi se še kaj našlo iz repertoarja, ampak sedaj se več ne spomnem.

Da, te koruzne moke ali zdroba se v inozemstvu dobi z raznimi dodatki veliko.
Pa vprasam v Udinah po kaksni taksni mesanici in me trgovec prav cudno pogleda: Kaj ste res tako komot, da ne znate dodati po svoji glavi? Uff, sem zardela:(
Seveda je imel prav. Ze moja nona je dodajala razne stvari, ce ne drugega, zelisca.

Vkuham: zatar, zajbelj, posusene pelate, rukolo, zdrobljene suhe jurcke, parmezan, pocvrto panceto, ocvro cebulo…, maslo, ki se mu pa izogibamo, da polenti taksno zlahtnost.

Kako pa postrezem polento in s cim, je pa ze druga pesem.Jo imamo zelo radi in si kar sproti zmisljujemo. Ampak tista iz ta prave domace moke, ki jo kuham vsaj 40 minut, je pa taprava:) Zal, vedno zanjo ni casa!
Aja, pa belo koruzno moko – furlansko. imamo tudi v cislih.

Vnuk je nekaj casa prisegal na poleto z marmelado:), moz pa zelo ceni postano, narezano na rezine in ocvrto na panceti in cebuli.Ko piha pozimi burja, se to tako prileze:)

Lep vikend Babi

OOOOOO, Babi, se mi kar sline cedijo, ko berem o dobrotah s polento. Tudi mi jo imamo zelo radi na različne načine, jaz pa prisegam smo na tisto iz bele koruzne moke. Najboljša je hladna, popečena na žaru, zraven pa pocvrt pršut v vinu. Njami:)))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close