POKRAJCULJA
Vladka, jaz pa uporabim malo manj kot pol litra mleka (še nikoli ga nisem merila) in le eno jajce. Zgleda, da naše kure manj nesejo kot vaše:))) Sem pa včeraj prebirala, da dajejo tudi olje v maso, tega pa še nisem probala. Pa bom, da vidim, v čem je štos. Saj veste, več glav, več zelja.
Lep dan, pri nas ni sončka
deka
Lej jo Deko, sej nis Gorenjka, kaj pa tolk šparaš ta jajca? ;-))). Malo heca. Jaz dam tudi ponavadi kar tri jajca na takšno količino. Ne dam pa limoninega soka ampak notri stresem kar tisti sladkor z okusom limone.
Mogoče še način priprave: v mleko stresem moko, dobro premešam s tisto “šibo” al kako se reče – za stepanje beljakov, potem dodam sol, sladkor in jajca – fino premešam in po potrebi še razrečim ali zgostim – vse kot se pravilno slovensko reče “od oka” ;-)).
Receptov za palačinke je malo morje, jaz ponavadi nič ne kompliciram. Pa tudi če se kakšna strga me to ne moti (ostalih jedcev pa itak ne sme). Samo peči se mi jih pa ne da prav pogosto, priznam…..
Lep sončen pozdrav, čeprav brez sonca.
d.
P.s.: deka, zadeva se bo skopirala, ampak ni pravega cajta, nisem pozabila (samo toliko da veš).
Deka, a veš, da sem ravno danes zjutraj, ko sem hotela speči rolado, začela premišljevati, kam sem dala vsa jajca. V slabem tednu, se mi zdi, da sem jih porabila 30. Res, da sem pekla torto, pa rolado, pa…. Ja, kar grejo, če si doma in ves čas nekaj pečeš :o)
Damjana, limonin sok pa se dodaja ne zaradi okusa, ampak so palačinke z njim še mehkejše.
Olja pa jaz v testo nikdar ne dam.
Lep dan in, da bi tudi pri vas bil kmalu spet topel!
Vladka
Ja, samo okus pa tud paše – po limoni ;-)). Moje palačinke so čisto mehke, ker jih vedno dajem na en krožnik, z drugim pa pokrijem – zaradi toplote in kondenza takoj “odnehajo”, pa če so prej še tako trde, he he. Pridejo malo bolj trde ko so počene zaradi ne-uporabe olja (z oljem pečene so pa boljše, jap)
Ah, vreme :-((.
LP
d.
Hej! da ne bo pomote;malo olja dam zato-kot je povedala ze Mica-
ker ta moja posoda potem ne rabi nic mascobe.
Najraje naredim samo z enim jajcem,2/3 mleka 1/3 radenske ali navadne vode,ostre moke toliko,kot vidim,da rabim.Palacink pride kaksnih 10.
Nona je pa z enim jajcem naredila tudi 20 palacink,pa ne zaradi sparanja.Rekla je,da prevec jajc ne naredi mase rahle.Po navodilih pustim stati pol ure;isti ucinek je dosezen(ce ni casa),ce vlijemo v maso malo stopljenega toplega masla.vse to sem prebrala v navodilih.
V osnovno maso pa dam se kaj,glede na to ,s cim jih polnim.
Rum,limonina lupinica,nekaj kapljic limoninega soka za orehove in skutine palacinke.
Malo cimeta in kardamoma(mletega)za tiste,ki jih namazem z visnjevo ,marelicno in ribezovo marmelado.Nekateri pa s cokoladnim namazom ali javorjevin sirupom.
Meni so osebno zelo vsec palacinke,pokapljane s pomarancnim gostim sokom ali limoninim.
Zadnja pogruntavscina so refoskove palacinke(videla na TV),namazane z brusnicno marmelado in se preliv.Napisala sem ga Zali.V testo vlijem malo refoska,postanejo take temnejse barve in zelo okusne.Sem tudi pase kardamom in cimet,lahko tudi kaksen klincek.
Za palacinke s slanim zelenjavnim nadevom dam v testo nasekljana zelisca,mlado cebulco…to testo naredim s pivom ali belim vinom in malo mleka,pa jajcek vec.Dobre so tudi s pinjencem namesto mleka.Namesto same bele moke,dodam se malo ajdove,pirine ali pa moko iz zmletih ovsenih kosmicev.
Joj,teh variant je toliko,kolikor je okusov:))) Lp Babi
Hm, Babi, človek bi se kar k tebi na ene takšne palačinke povabil ;-)). Tebi pa dela domišljija sto na uro. Hvala da ideje deliš z nami.
Babi, zanima me približno razmerje sestavin v palačinkah – slanih. Tole s pivom me zanima. Verjetno je res hudo dobro. Kakšen zelenjavni nadev pa narediš zanje?
(verjetn oje res žalostno, ampak pri nas se palačinke vedno delajo samo na sladek način – sladke nadeve mislim. Bo treba obrnit ploščo kot vidim ;-)).
Deževen pozdravček na Primorsko.
d.
Hej,Damjana! S kaksnim jajckom vec lahko samo pivo.Gostoto dolocis sama sproti,mislim,ne vliti in vsuti vse naenkrat.Jaz delam kar na uc.
Lahko pa 2/3 mleka,1/3 piva.Isto z vinom.
Zelenjavne palacinke sem zacela delati ze v mladih letih,ko so se take stvari dobile samo cez mejo in so bile za moj zep predrage.
Ponim s zduseno spinaco,blitvo;zelo dobre so z na poru porazenimi in zduseno mesano zelenjavo(bucke,mesnate paprike,jajcevci,kaksen pelat)
kot bi delala za prilogo-se malo trdkasto.Z belusi je tudi dobro.Mora pa biti zelenjava okusno narejena;ce je kaj pancete zraven,so moski hvalezni.
Potem to dam v pecico,malo paradiznikove omake cez in popeces,potem pa se gratiniras z mesanico parmezana in drobtinic.
Ce imam obiske,je pol protvanja z mesnim,pol pa z zelenjavnim nadevom.
Vsi zadovoljni.
Sama pa imam zelo rada palacinke z nasekljanimi zelisci(drobnjak,divji koromacek,bazilika…,kar je vam pac vsec);potem polnim s osoljeno in popoprano (ali malo paprike) skuto z malo drobnjaka in v pecico.Po vrhu namazes lahko z mesanico jajcka in kisle smetane.
Ker ni v skuti jajcka,tudi brez pecice lahko.Ce pa umesas v skuto se jajcek in smetano,je izdatnejse in obvezno v pec.
Ves,to so bolj domace variante,ki jih imamo mi radi.Joj,sem zdaj nametala!
Upam,da si vseeno razumela. Zdaj pa je nekdo ze lacen:))) Lp Babi
Babi zelo nazorno si povedala. Naj ti povem da se mi slice cedijo do tal, pa sem do nadaljnega (na mojo veliko žalost) dopoldne samo na sadju, popoldne pa na preostanku famozne 3MD diete. Ampak nekam bom že vrinila tele slane palačinke (nadev pa bo bolj improviziran), ni vrag ;-)). Ali pa bodo počakale na boljše čase…
Hvala Babi za natančen opis (kot vedno).
Sončen pozdrav izza oblakov ;-).
D.
Pozdravljene!
Naj še jaz dodam nekaj o palačinkah.
Najboljše palačinke nastanejo iz ostre moke. Ta se bolje razpusti v kombinaciji z jajci in mlekom in palačinke so manj žejne maščobe. Mleko naj ne bo “vodeno”, ker palačinke izgubijo na okusu in še pri peki se prijemajo. Zato je mleko s 3,5 odstotka maščobe najmanj kar lahko storite za dober okus. Jajca testo rahljajo zato je lahko kakšno več kot le eno. Dobro je, da testo kakšne pol ure počije in da ga pred uporabo še enkrat premešate. Če testo sladkamo bodo palačinke bolj rjavkaste. Pri slanih namenih dodamo masi drobno sesekljano čebulo ali kar čebulo v prahu, dobro je. Če jajčne rumenjake vmešamo v maso, iz beljakov pa naredimo sneg in ga vmešamo, dobimo rahlo, vzhajano različico – omleto. Če dodamo v rum namočene rozine in jo razceframo dobimo carski praženec.
Palačinke pečene na teflonu nimajo tako hrustljavega roba, ponavadi so presuhe.
V testo za palačinke lahko pomočimo zrezek in ga ocvremo. Predhodno ga povaljamo v moki in testu dodamo najljubše začimbe.
Maso za palačinke večkrat premešamo, testo namrež teži k temu, da se ponovno razsloji, tega pa ne maramo.
Nadevov pa je tako ogromno, je Babi ekspert zanje. Spomnila sem se ta trenutek eno varianto. Nasekljan mesni doručak dajte v maso za palačinke,
specite in postrezite s solato. Dobro za hitro kosilo. Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.