Poklicni tečaj za vzgojitelja predšolskih otrok
Je kdo obiskoval poklicni tečaj za vzgojitelja? Imam pedagoško izobrazbo iz smeri v kateri žal ni zaposlitve in bi želela pridobiti naziv vzgojiteljice, kar bi mi povečalo možnosti za zaposlitev. Zanima me kdaj potekajo vpisi in ali se mi kaj prizna glede na to da že imam pedagoško izobrazbo? Slišala sem, da se moraš precej sam zboriti da ti kaj priznajo. Kakšna je razlika med opravljanjem tečaja npr. v LJ, NM…? Hvaležna bom za kakršnokoli informacijo, predvsem tistih, ki ste seznanjeni z zadevami ali pa ste sami obiskovali tečaj.
Mogoče sem se narobe izrazila ampak zagotovo tečaj takšne vrste obstaja, trajal pa naj bi eno leto. Nekaj informacij sem našla na spodnjem linku: http://www.sc-nm.si/eio/novice/vpis-v-poklicni-tecaj-predsolske-vzgoje
Vendar zelo malo piše in glede na to da je sobota bi danes težko preverila in sem napisala tukaj, če se slučajno najde kdo, ki ima več informacij. 🙂
Se pravi, imaš končano Pedagoško fakulteto?
Seveda obstaja enoletno izobraževanje.Opravila boš Predšolsko pedagogiko, glasbo, predšolsko psihologijo…Govorim na pamet, predmetnika ne poznam natančno.
Imela sem dve sodelavki s Pedagoško fakulteto, obe sta se potem v enem letu izobrazili za vzgojiteljici in sta par let nazaj še zelo hitro dobili službo.Ena v Ljubljani, druga v novem vrtcu na Lavrici.
Na zavodu pravijo, da je res veliko vzgojiteljic, je pa pri izbiri kandidatov pri določenih ravnateljih prednost, če imaš diplomo…torej ne le srednjo šolo in tečaj. Mogoče kdo ve kdaj poteka vpis? Na zgornjem linku iz leta 2014 je pisalo da oktobra, za LJ pa sem zasledila da že marca. Kakšna je sploh razlika med tečaji npr. v NM, MB, LJ?
Itak da se to da… moja kolegica dela ta hip poklicni tecaj iz predsolske vzgoje – prizna se ji fax ker je ze profesorica po izobrazbi, ko konca po uni. predsolska vzgojiteljica. ene 10 izpitov se naredi, njej pa nocejo priznat razvojne psihologije…..
http://www.b2.eu/srednja-sola/Predsolska-vzgoja-PT-1-letni.aspx nekaj podobnega temu dela, enoletno izobrazevanje…..
ti povem iz izkušenj blizu mene, da ni nobene prednosti če imaš diplomo. Kvečjemu je prednost če poznaš ravnatelja/ico, si z njim v sorodu, ali pa si punca njegovega/njenega sina.[/quote]
Se podpisem pod zadnji post. Poznam punco, ki je dobila zaposlitev v vrtcu, ker je mama od fanta ravnateljica vrtca. Ko so jo zaposlili ni imela niti ustrezne izobrazbe. Ocitno izobrazba, kar se tice javne uprave sploh nujna ni, potrebno je poznat samo pravo osebo ali pa imeti sorodnika pri koritu.
Sem naredila tak tečaj. Enoletni. Vpis je oktobra, po dogovoru s šolo tudi med letom. Jaz sem hodila na Erudio (Lj). Naredila z levo roko, hkrati sem delala še 1. letnik predšolske vzgoje na dodiplomcu. (drugače imam diplomo na ekonomiji in sem absolventka na podiplomcu ekonomije).
Ko opraviš izpite na poklicnem tečaju, delaš poklicno maturo. Za vpis pa ne rabiš imeti diplome. Lahko ti priznajo predmete iz mature, ki si jo že opravila. Pridobljeni poklic je vzgojiteljica predšolskih otrok, kar je v praksi pomočnica.
Svetujem ti, da se raje pozanimaš, kako se na dodiplomcu vpisati na predšolsko vzgojo. Rezultat tega študija je poklic diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok, kar je v praksi vzgojiteljica, lahko pa si tudi kot 2. učiteljica pri prvošolčkih.
Sama sem imela resen namen se zaposliti v vrtcu, a sem kmalu videla, da ne bo nič: nihče od familije ni niti kuharica niti tesna prijateljica z ravnateljico, tako da še vedno trpim v bančništvu. �
Hvala. Sem torej kar dobro ocenila, takole na priblizno…Potem pridejo se napredovanja, pa nekaj dodatka na delovno dobo. Kar dobro, sploh v primerjavi pomocnico vzgojiteljice.[/quote]
Pomočnica vzgojiteljice ima 4-letno srednjo šolo.
Ne vodi roditeljskih sestankov (na katere se vzgojiteljica pripravi!).
Ne vodi pogovornih (govorilnih) ur.
Ne piše mesečnih tedenskih načrtov, niti letnega delovnega načrta, ki ga mora vzgojiteljica oddati vsako leto v septembru.
Ne piše vsakodnevne analize, niti mesečne.Niti letne.
Vzgojiteljica je vodja skupine in odgovarja za vsakega otroka.
Vsak dan , preden gre v službo, mora vedeti in se pripraviti, kaj bo delala z otroki.Zato se mora izobraževati, kajti, kar zna in ve, bo lahko delala in dala otrokom.
Forum je zaprt za komentiranje.