Najdi forum

Pogrevanje

Vceraj sem delala porovo juho s krompirjem. Ker sem danes prepozno priala domov, mi ni vec do hrane. Bo jutri se dobra ali je bolje, da jo vrzem stran?

Jaz nasplošno nimam navade za en dan naprej pripravljati jedi s krompirjem, če pa si tega že vajena in si juho že včeraj shranila v hladilnik, mislim, da ne bo kaj dosti razlike, ali bi jo pogrela danes, ali jo boš jutri…
Pa še o krompirju… pri nas je stara mama vedno govorila, da je pogret krompir škodljiv, pa sem se od tega že malo “distancirala”, tako, da kakšno musako od kosila zdaj vseeno pogrejem za večerjo…

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

To so tudi mene učili, mislim, da če jo počasi pogreješ in dobro pogreješ ni panike………….saj tudi npr. krompirjeve svaljke 2 x pogrejemo ali še večkrat …(prvič ko delamo testo, drugič ko kuhamo in tretjič ko pogrevamo ali pražimo na drobtincah)…… pa smo še tu….

Ja, res je zanimiva tale zadeva s pogrevanjem krompirja.

Tudi jaz sem naučena, da je pogret krompir škodljiv. Pol sem bila pa že mnogo, mnogo let nazaj nekaj časa pri sorodnikih v Nemčiji. In glej ga zlomka – od stare mame sestrična je krompir pogrela in ga postregla…
No, jasno je bilo moje prvo vprašanje – “A ni pogret krompir škodljiv?” In sem dobila odgovor, da ve, da pri nas tega ne delamo, da pa pri njih doma (je Avstrijka, kasneje Nemka:)) so to vedno delali in ni bilo nikoli nikomur nič.

No, od takrat tudi jaz pogrejem krompir, a je res, da ga ne spravim za naslednji dan. No, juho pa sigurno spravim in jo pogrejem.:)

Je pa res, da krompir postane trd in ni preveč okusen. Če je juha z več sestavinami, ga pač ne pojem, ker mi ni okusen.

Očitno pogret krompir ni škodljiv, sicer bi firmo (in direktorja) ki proizvaja tisti Cekin (ali nekaj podobnega) že zaprli ;-)). Menim da je stvar v okusu. Meni je pogret krompir čisto ok, tudi mrzlega čisto brez težav jem (nekateri ga niti povohali ne bi). Torej – če te okus ne bo motil (v takšnih juhah se meni niti ne zdi drugačen) ga kar lepo pojej.

Soseda iz krompirjevega pireja, ki ji ostane, naredi zvecer ali drugi dan krokete. Lp

Pogrevanje krompirja je res večna dilema. Sama sicer redko kaj pogrevam, ker običajno vse sproti pojemo, načelno pa ne vidim problema. Jaz bi juho mirno pogrela. Sicer pa krompir tudi večkrat skuham zvečer in ga naslednji dan samo spražim, pa smo še vsi živi in zdravi.

Sem jaz ugotovila, da samo pri Slovencih pogret krompir ni zdrav.
Tudi Madžari jedo pogretega.

Po moje se krompir prav lahko pogreje; mogoče pogret krompir le nima tako dobrega okusa kot pravkar kuhan. Pire krompir pa brez skrbi pogreješ tako, da mu primešaš vrelo mleko in je spet rahel kot oblaček. Tudi jaz sem ga, ko sem še hodila v službo zvečer skuhala in ga neolupljenega pustila za naslednji dan. Da je bilo kosilo hitreje pripravljeno; samo takega mrzlega sem za pražiti (tenstati) olupila in na ribežen naribala, tako se je boljše prepražil.

Lep pozdrav!

Jaz sem porovo juho s krompirjem že pogrevala, pa ne samo to, tudi krompirjevo juho, ki je ostala, smo drugi dan pogreli in z užitkom pojedli. Da ne govorimo o razno raznih mineštrah, kjer je krompir – še vedno smo jo jedli dva dni in smo še vsi živi. Vsekakor pa pečen ali ocvrt krompir (pomfri) ni dober pogret.

Samo pripomba….tudi kadilci kadijo danes, vceraj, tri tedne nazaj, dve leti ze kadijo, pa so se zivi…

Menda se v krompirju, ko se ga pogreva, tvori neka skodljiva snov. Ubija pocasi :))

Menda…. No, potem pa za vsak slučaj rajši ne jej pogretega krompirja 😉

Življenje ubija počasi. Uhuh, ali si že slišala, da živeti ni zdravo.

Tudi meni so v mladosti v glavo vtepli, da je pogrevanje krompirja škodljivo.
Kasneje sem slišala veliko razlag, da to ni res, oziroma da je težko prebavljiv pogret krompir, če je pripravljen …. tu mi je pa spomin odpovedal. Nisem si zapomnila, s kakšnimi dodatki in na kakšen način pripravljen krompir in nato ohlajen ter ponovno pogret krompir je težko prebavljiv. Ali lahko kdo pomaga?

Vsekakor vem, da se lahko in ni problematično pogrevanje krompirja v juhi ali golažu ali podobnih enolončnicah.

KROMPIR

Kralj Ludvik XVI. je konec 18. st. prvi krstil krompir za “kruh ubogih” – od 18. stol. naprej je v Evropi ljudi reševal najhujše lakote. Za njegovo domovino razglašajo Mehiko, Čile in Peru. Španci so ga našli 1531 l. v visokih legah Peruja, kjer so ga gojili Indijanci, ki so ga sprva uporabljali za zdravilo. Rezine surovega krompirja so polagali na rane ali zlomljene kosti, da bi se celile, proti glavobolu so si z njim mazali čelo. Varoval naj bi jih pred duhovi, ki prinašajo revmatizem. Inki so sprva uživali krompir le, kadar so imeli prebavne motnje. Ker jim je pa tudi teknil, so ga kasneje začeli gojiti; zanesli so ga 4000 m visoko v Ande in tam je dobro uspeval. Tam so tudi uporabili najstarejši znan postopek za konzerviranje. Gomolje so izpostavili vremenskim vplivom. Ponoči je zmrznil, podnevi pa se je na soncu posušil. Postopek so ponavljali tako dolgo, da je bil gomolj popolnoma izsušen, trd in lahek ter s tem nepokvaljiv. Inki so krompirju pravili “papa”.
V 17. st. se je krompir razširil v večino evropskih dežel, vendar sprva le kot okrasna rastlina brez vrednosti, ker so pomotoma jedli zelene plodove in ne gomoljev. Za strupeno rastlino so jo imeli tudi zato, ker je ne omenja biblija in ker prihaja iz zahodne dežele namesto z vzhoda.

Krompir ima svoj “rojstni dan” in sicer 13. junija. Simbolizira dobroto in naklonjenost. Včasih so menili, da ukraden krompir ozdravi revmatizem; če je kdo namazal bradavico z olupljenim krompirjem, tega pa zakopal, je bradavica izginila, ko je krompir v zemlji zgnil.. Kadar ješ prvi krompir si moraš obvezno nekaj zaželeti.

Na Slovenskem smo ga spoznali med leti 1730-1740. Sprva ga je ljudstvo dajalo živini, jesti so ga začeli šele ob hudi lakoti. O obveznem sajenju krompirja je zato l. 1767 izdala Marija Terezija poseben ukaz. Leta 1882 je Jožef Rudež zapisal, da imajo Ribničani krompir trikrat na dan na mizi. Ker veljajo za pametne ljudi, najbrž pregovor “najbolj neumnemu kmetu zraste najdebelejši krompir”, ne velja zanje. Izrazov za krompir pri nas kar mrgoli, najbolj znani so: brnica, čompe, debeli bob, grampor, hrušče, jabuke, kartofel, kepa, krožič, muga, papeščak itd.

Sama se še malo spomnim posušenega krompirja, ki smo ga dobivali med vojno na karte, mož se ga pa spomni, da ga je jedel še v JLA. Tudi okusa se dobro spomnim, bil je tak sladkast in malo lepljiv, za nas otroke po vojni, ko se ni nič dobilo je bil zato kar nekaka slaščica.

Mislim, da ima krompir same dobre lastnosti, tudi sami pa moramo presoditi, katere so tiste slabe in kako ga po pameti uživati – kot vsako hrano. In ne verjeti ravno vsako slabo stvar, ki nam jo servira znanost… Včeraj so rekli da je mleko 3,5 v redu, danes naj ga Bog ne daj uživamo ampak samo 1,6, no, jutri so se pa spet premislili – in tako naprej. Človek je nazadnje že čisto zmešan, če ne uboga zdrave pameti in ne živi tudi iz svojih izkušenj.

Lep pozdrav!

Oj,

meni je bilo samo smesno, ko nekatere pisejo, da so veckrat ze jedle pogret krompir, pa so se vedno zive :))

Jasno, da ne bos umrla, ce bos ENKRAT jedla pogret krompir. Ampak dan na dan uzivati neko jed, za katero trdijo, da pogreta pac vsebuje neke cudne snovi…jaz ne! In moji otroci tudi ne!

Tudi v golazih, minestrah,…itd….velja isto! In ne dajem krompirja noter, ce vem, da ne bomo vsega naenkrat pojedli.

Ja, zivljenje je smrtno nevarna bolezen, ki se prenasa s seksom :))

LP

uhuh pravi: Menda se v krompirju, ko se ga pogreva, tvori neka skodljiva snov. Ubija pocasi :))

Jaz pa sem že večkrat brala, da se neka skodljiva snov tvori v krompirju, ki ga creš oz. pečeš pri visokih temperaturah. Se spremeni sestava krompirja in je baje zato škodljiv.

Uhuh – v razmislek:
nekje sem prebrala, da se v pogretem mesu sprošča precej več telesu nevarnih snovi kot pa v pogretem krompirju. Kaj pa sedaj?

Potem tudi meso ubija počasi….

Jaz sem pa nekje prebrala, da cigarete škodujejo in posledično ubijejo človeka. Kaj pa sedaj?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close