Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pogoji za zlatega maturanta

Pogoji za zlatega maturanta

Pozdravljeni,

prva stvar, ki me je zmotila na tem forumu je, da so tukaj pogovori, ki nimajo nikakršnega bistva z dejanskim namenom tega foruma in potem rabiš 5 minut, da zveš ustrezno informacijo… Mene pa zanima kakšni so pogoji, da postaneš zlat maturant na poklicni maturi (predšolska vzgoja) in ali moraš 3. in 4. letnik opraviti z odliko?

Zlati maturant je tisti, ki na maturi doseže dovolj visoko število točk. Na poklicni maturi (po končani srednji strokovni šoli) se lahko doseže največ 23 točk; zlati maturanti so tisti, ki dosežejo 22 točk. Na splošni maturi (po končani gimnaziji) pa se lahko doseže 34 točk; zlati maturanti pa so tisti, ki dosežejo od 30 do 33 točk. Tisti, ki dosežejo 23 oz. 34 točk, torej vse možen točke, pa so diamanti maturanti. Od kod razlika v točkah? Poklicna matura se opravlja iz štirih predmetov, pri čemer se pri slovenščini lahko doseže do 8, pri ostalih predmetih pa do 5 točk. Splošna matura pa se opravlja iz petih predmetov, pri čemer se pri slovenščini lahko doseže največ 8 točk, pri dveh izbirnih največ 5, pri matematiki in tujem jeziku pa se dijak odloči, ali ju bo opravljal na višjem nivoju (8 točk) ali nižjih nivoju (5 točk).

Vem da je tole stara tem, pa vendar, morda kdo ve naslednje:

na poklicni maturi je največje možno št. točk 23, (zlati maturanti 22, diamantni 23)
na splošni maturi je najvišje možno št. točk 34, (zlati maturanti 30-33, diamantni 34)
V redu, razumem.
Kaj pa nekdo, ki opravlja poklicno maturo in peti predmet (angleščino) na višjem nivoju?
Najvišje možno število točk je torej 31 (matematika 5, strokovni 5, drugi strokovni 5, slovenščina 8, angleščina 8).
Koliko točk potrebuje za zlatega maturanta?

Tole pa tudi mene zanima. Veljajo potem za takega dijaka kriteriji splošne ali poklicne mature? Ve kdo?

Zlat maturant na poklicni maturi si, če dosežeš 22 ali 23 točk. Pika. To, da opravljaš peti predmet s tem enostavno ni povezano.

Kategorije zlat maturant na poklicni maturi, ki je opravljal še peti predmet,
enostavno ni.

Fora 5.ga predmeta pri poklicni maturi je edino to:
Poklicna matura so 4-je predmeti in ta se opravlja na srednjih šolah. S tem se lahko vpišeš le na visokošolske in višješolske programe fakultet. Če opravljaš 5 predmet (+ poklicna matura) se lahko vpišeš na univerzitetni program fakultet (kjer seveda ni pogoj opravljena splošna matura- gimnazija)…

in a je bil zlat?

Odgovor na objavo uporabnika
Polde resnik, 22.10.2016 ob 08:24

Pozdravljeni,

prva stvar, ki me je zmotila na tem forumu je, da so tukaj pogovori, ki nimajo nikakršnega bistva z dejanskim namenom tega foruma in potem rabiš 5 minut, da zveš ustrezno informacijo… Mene pa zanima kakšni so pogoji, da postaneš zlat maturant na poklicni maturi (predšolska vzgoja) in ali moraš 3. in 4. letnik opraviti z odliko?

Poklicna se ne more primerjat s splošno maturo , je parkrat lažja !Čeprav si zlat, si pač samo nekdo s poklicno maturo.

Kaj če ti “predšolska vzgoja”?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close