Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pogaca s koromacem

Pogaca s koromacem

Recept za pogaco, ki jo je pripravila sestra s pomocnicami na srecanju.

Testo:

40 dag bele moke
20 dag hladnega masla
1 dl hladne vode – ali pol vode pol suhega belega vina( za voljnost)
sol

1 razzvrkljan jajcek za mazanje

Postopek za testo:

V presejano moko narezemo maslo, posolimo, dodamo tekocino in na hitro ugnetemo testo. Damo ga za kaksnih 15 minut v hladilnik.

Razvaljamo ga v obliki podolgovatega pravokotnika ( kot kak sal).
Prepognemo zgornjo 1/3 testa, nato se spodnjo; tako dobimo tri plasti, ki jih spet razvaljamo. Spet prepognemo, razvaljamo in se enkrat prepognemo.Zlozeno damo v hladilnik za pol ure, da pociva.
Njeno testo je pocivalo v avtu do Ljubljane:)))

Hladno testo spet razvaljamo in zlagamo kot zgoraj opisano ( 3x); pravokotnik prerezemo po velikosti pekacka ( ne tisti velik orignalen iz pecice) in sicer tako, da je spodnji del nekoliko vecji, da objame malo tudi stranice, zgornji pa nekoliko manjsi.

Polozis testo v pekacek, napolnis z nadevom, pokrijes z drugo polovico testa. Robove ob stranicah malo stiskas skupaj s prsti, da nastane okrasek kot zasukana vrvica. Prespikas z vilicami, namazes z razstopljenim jajckom
in lahko potreses sem pa tja nekaj koromacevih semen.

Pecemo pri 180 stopinjah C 50 minut. Tudi spodaj mora skorjica lepo porumeneti.

Nadev:
4 srednje veliki gomolji koromaca ( sladki janez)
1 bela cebula
nekaj strokov cesna
3 vrste sira; vsaj 1 naj bo pikanten, lahko pa 2( zelo dober je ovcji ali kozji)
in emental – naribas

Naj te ne premami kupiti ze nariban sir v vreckah, ker je vedno kaj dodano, tudi koruzni zdrob- sicer ne vem zakaj- verjetno pridobijo na tezi:)

Postopek za nadev:

V vrel osoljen krop damo na cetrtine vzdolno narezane gomolje. Pustimo vreti 10 minut.

Na olju poprazimo na drobno narezano cebulo in cesen, dodamo odcejene gomolje, malo pomesamo in dusimo 10 minut. Popopramo in po potrebi se dosolimo( pazi, ker je krop bil osoljen). Nadev dobro ohladi.

Nadev razporedimo po testu, dodamo se nariban sir in pokrijemo s testom.

Moja razmisljanja: Ce nimas rada koromaca, lahko polnis s cim drugim (blitva, brokoli, cvetaca, spinaca, gobice in temu primerne zacimbe). Osebno imam zelo rada koromac.

Recept je bil prikazan na RAI.

Jaz ga bom spremenila v toliko, da koromaca ne bom kuhala, ampak kar direktno poprazila na olju nekoliko tanjse rezine, da se malce popecejo .Tako ima krepkejsi okus.Dodala bom se malo petersilja.
Tako ga pripravljam tudi za prilogo s krompirjem in parmezanom.

Mislim, da bi s kupljenim listnatim testom bilo tudi v redu.
Je pa doma narejeno boljse.

Lep pozdrav Babi

Ja, Babi, to je to! Obožujem koromač, ne skrbi! Glede sira – pri nas je tako, da ko kuhamo, kuhamo, kot se spodobi! Bomo torej v soboto dopoldne valjali in zlagali, popoldne pa pekli!

Hvala, kako bi se ti oddolžila. Že vem: zapri oči … čisto nalahno … vidiš stari šparget z železnimi rinkami, v katerem buči ogenj, medtem ko zunaj mede? Vohaš vonj sveže poribanega macesnovega poda, čutiš ico od špargeta, slišiš zamolkel pogovor odraslih? Nekdo bo vstal in natočil čaj v šalčke – srkali ga bomo in pustili času čas! :))) Spomin na moje otroštvo, odslej pa bo ta slikica tudi tvoja!:))))

Hej, Mija!

Lepsega prizora mi nisi mogla pricarati.

Tudi pri noni je bilo tako in se kaksna strasljiva zgodba zraven; tisti cuden obcutek, ko te je strah in vendar hoces slisati do konca…veke vedno tezje,
pa se bojis zaspati.

V dnevni sobi imamo lonceno pec, ki tako prijetno greje in tudi disi. Dobila sem nekaj polen pozagane ciprese:)))

Lahko noc Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close