Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Podnajemnik

Podnajemnik

Imam stanovanje, ki bi ga oddajal v podnajem, da bi mesečno zaslužil 200e. Sam bi šel živet k mami, ker smo res v stiski. Stanovanje je moja last.

Ne bi ga rad izgubil.

Ker sem tudi nižje izobražen, me zanima, če mi lahko pomagate pri nasvetu na katere inštitucije se moram obrniti in kako stvari potekajo.

Najemnika bi vse uradno prijavil.

Kam moram iti, katere obrazce moram izpolniti in kdo mi sestavi pogodbo?

Obvezno pogodba za določen čas z neposredno izvršbo, varščina v višini 3 – 5 najemnin. Vse je odvisno tudi od tega kakšno je stanovanje, v kakšnem stanju, vrednost, lokacija…

K notarju pojdi. A najemnika že imaš? Samo veš, ko boš plačal vse dajatve boš ugotovil, da se ti ne splača. Zato mnogi oddajajo na črno. Poskusi s kako prostitutko, ona bo služila, ti boš pa prejemal.

Prosim, če mi lahko poveste kako naj legalno vse uredim glede oddaje stanovanja.

Kam moram iti in po katere obrazce?

Na katere inštitucije?

Rad bi prijavil podnajemnika.

Odgovor na objavo uporabnika
Mirko947, 28.12.2021 ob 15:41

Imam stanovanje, ki bi ga oddajal v podnajem, da bi mesečno zaslužil 200e. Sam bi šel živet k mami, ker smo res v stiski. Stanovanje je moja last.

Ne bi ga rad izgubil.

Ker sem tudi nižje izobražen, me zanima, če mi lahko pomagate pri nasvetu na katere inštitucije se moram obrniti in kako stvari potekajo.

Najemnika bi vse uradno prijavil.

Kam moram iti, katere obrazce moram izpolniti in kdo mi sestavi pogodbo?

Živijo. Stanovanje 200 euro/m?

Najprej poglej podobne oglase na podobni lokaciji kot je tvoje na nepremičnine.net

Sestavi oglas, zgleduj se po dobrih oglasih.

Najemno pogodbo obrazec lahko kupiš v založbi.

Kandidate za najemnike dobro izberi. Vse stroške na podlagi podpisane pogodbe pošlji k dobaviteljem npr. Internet, voda, upravnik…

Vse najemnine naj ti nakažejo na trg in vsak mesec ti pošljejo plačane položnice.

Za varovalko pusti elektriko na tvoje ime… če se slučajno ne moreš znebiti najemnikov, jim lahko odklopi el. Moraš pa kasneje poravnati priklop.

Določi tudi kavcije, za vrednejse stvari v stanovanju.

Je pa bolje da pogodbo sestavi notar, je pa strošek.

Ti izbiraš najemnika! Glej da ni kak narkič…

Pa še kaj bi se našlo…

V Lj. Vem da prijaviš najem na Zarnikovi, ne vem kako se reče instituciji in v začetku leta moraš sam prijaviti dohodnino. Lahko uveljavljas splošno olajšavo ali dejansko… malo pogooglaj, je že dolgo kar sem jaz dajala v najem stanovanje…

Upam da dobiš kak dober nasvet od koga ki sedaj daje v najem…

https://www.slonep.net/vodic/oddaja/obveznosti-in-pravice

Najprej poglej, koliko so stanovanja v tvoji okolici.  200€ je zelo malo denarja  za naprimer  35 m veliko stanovanje. Stanovanje je najmanj 8 – do 10 € na meter- neto!

To pomeni, da morajo biti davki posebej. Prav tako stroški in NUSZ, ki ga plačuje najemnik.

Prijavil boš pa naslednje leto do 15 januarja. Za začetek daj najemniku soglasje da lahko prijavi ZAČASNO prebivališče.  Pogodbo podpiši za 11 mesecev z možnostjo podaljšanja.

Moraš pa vedeti, da je davek zaenkrat 27,5 %. Kar je neznosno veliko davka.  In tega moraš vračunati v najemnino.   Če je  hočeš dobiti 200, moraš vračunati ta davek, pa NUSZ in potem še zavarovanje in rezervni sklad.  Šele potem , ko vse sešteješ, določi najemnino toliko, da ti ostane 20 naa mesec. Ali 300, kolikor se boš pač odločil, da zaračunaš.

Skratka računaj. Če boš oddal prepoceni, tudi cenili ne bodo in ti bodo uničili stanovanje še bolj, kot če bi bilo drago. Večina je takšnih, da sploh ne pazijo na tuje stvari.

So tudi dobri najemniki in takega ti želim!

Hvala.

Jaz sem vprašal kam za vraga naj grem po papirje in po katere papirje.

Če ne veste, ne odgovarjate.

Imam podnajemnika že izbranega.

200e je realna cena za ta del vukojebine kjer živim.

Stanovanje je staro, vzdrževano, vendar ne prenovljeno. Ne zanima me vaše mnenje o mojem stanovanju, temveč me zanima kam moram po papirje, kateri so ti papirji?

Je to davčna, je to občina, upravna enota… kam za vraga moram?

200 je malo, 28.12.2021 ob 16:47

Najprej poglej, koliko so stanovanja v tvoji okolici.  200€ je zelo malo denarja  za naprimer  35 m veliko stanovanje. Stanovanje je najmanj 8 – do 10 € na meter- neto!

To pomeni, da morajo biti davki posebej. Prav tako stroški in NUSZ, ki ga plačuje najemnik.

Prijavil boš pa naslednje leto do 15 januarja. Za začetek daj najemniku soglasje da lahko prijavi ZAČASNO prebivališče.  Pogodbo podpiši za 11 mesecev z možnostjo podaljšanja.

Moraš pa vedeti, da je davek zaenkrat 27,5 %. Kar je neznosno veliko davka.  In tega moraš vračunati v najemnino.   Če je  hočeš dobiti 200, moraš vračunati ta davek, pa NUSZ in potem še zavarovanje in rezervni sklad.  Šele potem , ko vse sešteješ, določi najemnino toliko, da ti ostane 20 naa mesec. Ali 300, kolikor se boš pač odločil, da zaračunaš.

Skratka računaj. Če boš oddal prepoceni, tudi cenili ne bodo in ti bodo uničili stanovanje še bolj, kot če bi bilo drago. Večina je takšnih, da sploh ne pazijo na tuje stvari.

So tudi dobri najemniki in takega ti želim!

NUSZ in vzajemni sklad ter zavarovanje niso stroški najemnika.

Anonimno 3512, 28.12.2021 ob 18:24

NUSZ in vzajemni sklad ter zavarovanje niso stroški najemnika.

rezervni sklad, mi je samopopravilo 🙂

NUSZ je. Saj ti samo ime pove – nadomestilo za uporabo  stavbnega zemljišča..

Tudi zavarovanje se plačuje, ker je  nekdo v stanovanju.  Če je prazno, zadostuje zavarovanje  stavbe.

Rezervni sklad se pa tudi vkalkulira.   Ter seveda tudi davek.

In to je to.   Vsak pameten lastnik bo naračunal bruto najemnino, da mu ostane neto.

Najemnine itak močno zaostajajo za  rastjo cen stanovanj.

200 je malo, 28.12.2021 ob 18:35

NUSZ je. Saj ti samo ime pove – nadomestilo za uporabo  stavbnega zemljišča..

Tudi zavarovanje se plačuje, ker je  nekdo v stanovanju.  Če je prazno, zadostuje zavarovanje  stavbe.

Rezervni sklad se pa tudi vkalkulira.   Ter seveda tudi davek.

In to je to.   Vsak pameten lastnik bo naračunal bruto najemnino, da mu ostane neto.

Najemnine itak močno zaostajajo za  rastjo cen stanovanj.

To vračunavate tisti, ki vas morajo najemniki preživljat, da imate kaj za v lonec dat.

Anonimno 3512, 28.12.2021 ob 18:43

To vračunavate tisti, ki vas morajo najemniki preživljat, da imate kaj za v lonec dat.

Ja in kaj je s tem narobe ?!

Enim je  to plača ali pa pokojnina .   Drugim pa kaj drugega.

Mirko,  tukaj imaš  vzorec. :       https://pogodba-pogodbe.info/najemna-pogodba-za-stanovanje-vzorec/

Lahko pa kupiš v Mladinski knjigi  obrazec in samo izpolni. Pazi, da oddaš za določen čas 11 mesecev.

Januarja pa potegni z neta obrazec za : napoved za odmero davka iz oddajanja premoženja v najem.

200 je malo, 28.12.2021 ob 18:50

Ja in kaj je s tem narobe ?!

Enim je  to plača ali pa pokojnina .   Drugim pa kaj drugega.

Narobe je to, da zaračunavate ljudem tisto, kar je vaš strošek. Samo to.

Oddajam samo na crno, pa imam vec stanovanj.. Pogodba je pa seveda napisana med nami.

Anonimno 3512, 28.12.2021 ob 21:34

Narobe je to, da zaračunavate ljudem tisto, kar je vaš strošek. Samo to.

Pa saj ti ni treba najemat pri zasebniku.

Počakaj na stanovanje sklada, kjer moraš kupiti sama tudi pipe in luči, ter še vso opremo.

Če ti je težko plačati malenkost več zasebniku, ki oddaja polno opremljeno stanovanje!

200 je malo, 28.12.2021 ob 19:00

Mirko,  tukaj imaš  vzorec. :       https://pogodba-pogodbe.info/najemna-pogodba-za-stanovanje-vzorec/

Lahko pa kupiš v Mladinski knjigi  obrazec in samo izpolni. Pazi, da oddaš za določen čas 11 mesecev.

Januarja pa potegni z neta obrazec za : napoved za odmero davka iz oddajanja premoženja v najem.

Mene Zdaj nekaj zanima. Najemnik gre not z januarjem. Kdaj moram izpolniti dohodnino? Januarja ali decembra 2022?

Hvala

Mirko192, 29.12.2021 ob 05:01

Mene Zdaj nekaj zanima. Najemnik gre not z januarjem. Kdaj moram izpolniti dohodnino? Januarja ali decembra 2022?

Hvala

Naslednje leto januarja izpolniš obrazec za dohodnino.

K notarju, 28.12.2021 ob 16:04

K notarju pojdi. A najemnika že imaš? Samo veš, ko boš plačal vse dajatve boš ugotovil, da se ti ne splača. Zato mnogi oddajajo na črno. Poskusi s kako prostitutko, ona bo služila, ti boš pa prejemal.

Očitno sam tako izkoriščaš ženske. Zakaj ti sam ne greš raje seksat za denar z moškimi? Ker tako ti ne bo treba nič procentov stran dajat?

Anonimno 2282, 29.12.2021 ob 06:53

Naslednje leto januarja izpolniš obrazec za dohodnino.

Hvala.

Mogoče veste kako bo to konec februarja, baje da bo manj davka za plačat s koncem februarja 22 kot je bilo do sedaj.

Nikamor ti ni treba. Pogodbo – če si zadovoljen z univerzalno, ki pa ni ravno natančna, a zadosti vsem zakonskim pravilom, lahko kupiš v Mladinski knjigi.

Z dohodnino oddajanje ima nič, ker se davek od oddajanja obračuna čisto ločeno. Napoved za ta davek na FURS boš oddal do konca februarja 2023 – za oddajanje v letu 2022.

Seveda pa je najbolj varno in najbolje sestavljena pogodba. ki je tudi takoj izvršljiva (lahko takoj postaviš najemnika na cesto, če jo krši) tista, ki jo posebej zate spiše notar. Te so ponavadi drage (100 – 200 Eur) a dobro sestavljene. Lahko da je notar pri vas cenejši – to moraš poklicati in preveriti.

kaj te matra, 28.12.2021 ob 22:45

Pa saj ti ni treba najemat pri zasebniku.

Počakaj na stanovanje sklada, kjer moraš kupiti sama tudi pipe in luči, ter še vso opremo.

Če ti je težko plačati malenkost več zasebniku, ki oddaja polno opremljeno stanovanje!

v bistvu najemam pri zasebniku, samo ni tako zelo pogolten. in ja, stanovanje je popolnoma opremljeno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close