Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Poceni in zdrava hrana – jo poznate?

Poceni in zdrava hrana – jo poznate?

Katero hrano, živila vse bi dali na seznam hrane, ki je zdrava, pa vendar ni ravno draga. Kislo zelje je že recimo tako.

Kaj še?

Vse kaše, stročnice, žita…..

Divja zelenjava.

Zelje (ne kislo, surovo), korenje, leča, krompir, fižol, čebula, surova rdeča pesa, surova repa, suhe slive, rozine, …

Pa veliko je odvisno, kje kaj kupiš, tako glede kvalitete kot tudi cene.

Zanimiva tema!

Jaz bi jo le nekoliko drugače zastavila oz. sem bolj zahtevna, kot avtor(ica):

prosila bi za jedilnik enega tedna, trije obroki, zdrave in poceni hrane, takšne od katere bodo tudi pubertetniki siti. Ker zelena solata s fižolom ali krompirjeva solata (torej krompir in čebula) ni polnovreden obrok, potrebna pa sta vsaj še dva v istem dnevu.

res zanimiva tema.
zdaj je čas regrata, kopriv in mladega rmana. regrat gre v vsakem letnem času v solato, če ga mešaš z drugo solato je še boljš.
regrat in koprive so lahko za špinačo.
koprive ali rman (mladi poganjki) pa za tole: http://okusno.je/moj-recept/gostilna/koprivni-polpeti-s-solato?bl=0
oz. jaz sem delala polpete iz naribanega svežega krompirja, moke, jajc, začimb (sol, česen in poper obvezno) in rmana.

V Hoferju se da dobit zelo dosti poceni in zdrave hrane.

Daš zraven še kakšno kašo, žgance….

Zame je zdrava hrana vse tisto kar kupim (živim v LJ in ne morem nabirat divjih rastlin glih vsak dan) in je pred tem rastlo in je spakirano brez predelave.

Torej, vsa predvsem sezonska in lokalna (brez oceanskih oz. daljših prevozov) zelenjava, sadje, oreški, naravni osnovni mlečni izdelki (brez dodatkov), jajca, osnovne začimbe….

Poceni pa pridem/o skoz zato, ker ob tem ne kupujem še tisoč predelanih reči, nobenih krem, mok, mokic, olja in oljčka, omak in omakic, mešanic, dodatkov, namazov, konzerv, plastenk, klobas, salam, egzotične ti. super hrane in sokcev, jogurtkov, smetanc……..

Če za kosilo ješ fižolovo juho in solato, je to bistveno ceneje kot da pripraviš govejo juho iz hormonsko ‘podivjanih’ krav in celim kupom predolgo kuhane zelenjave, s povrhu pripravljenimi rezanci za juho, pa še pohančki in pire krompirjem, ki ga gospodinje pogosto totalno po nepotrebnem ‘bogatijo’ s seveda polnomastno smetano, margarino in podobnimi dodatki. Da o olju, cvrtju in soljenju sploh ne govorim….

Dam ti nekaj predlogov za zdrava in poceni zajtrke/večerje:

1. Toast s poširanim jajcem in rezino slanine (na polnozrnat toast položiš poširano jajce in rezino slanine, dva toasta+dve jajci sta dovolj za en obrok)

2. Jajca s slanino + muffin. (dve jajci spečeš s 50 g slanine, zraven poješ home-made polnozrnat muffin)

3. Ovseni kosmiči z jabolkom in cimetom (večer prej namočiš ovsene kosmiče v vreli vodi skupaj s koščki jabolka in cimetom, pokriješ in pustiš da se namaka ćez noč. Če imaš, zjutraj dodaš še pol do ene merice sirotke v prahu z okusom vanilije)

4. Sendvič z arašidovim maslom (med dva polnozrnata toasta daš pol zmučkane banane, žlico medu, žlico arašidovega masla in sirotkine proteine, če jih imaš)

Pri nas doma prakticiramo veliko tajske, vietnamske in indonezijske kuhinje. Veliko zelenjave, hitra priprava, ugodna cena – za deset ljudi skuhano za 6 EUR. Če imaš doma vok ali pa vsaj večjo ponev, potem potrebuješ samo še sezonsko zelenjavo in dobre začimbe 🙂

Drugače pa so poceni dobra živila res vezana na sezono. Pa včasih je treba pogledat ali so dražji izdelki res bolj kvalitetni, ali pa so samo bolj obdelani in izgledajo boljše. Npr. ravno zadnjič sem gledala skuto – kakšna ogromna razlika med kilo navadne nepasirane skute, in lončkom pasirane – skoraj enaka cena pa je ene cela kila, druge pa 250g. Pa še v pasirani je žlica cukra…

Ravno danes za kosilo: stročji fižol in krompir, zabeljen z drobtinami na maslu. Kisla repa. Polenta in mleko. Makaroni z jabolki in skuto. Ričet.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close