počena cev skupno prostori – plačam jaz?
Pri spodnjem sosedu je zalilo iz moje cevi; puščanje je bilo v predelu v skupnih prostorih (podest) med mojim števcem in mojim zavojem. Da razložim: števca za vodo z ventilom nimam pri svojih vratih, ampak na drugi strani podesta in od tam teče pod podestom (skupna površina) do zavoja v moje stanovanje.
Upravnik oz. stanovanjski svet ali karkoli je že, je rekel, da ne gre denar za popravilo iz denarnega sklada, četudi sem moral vprašati stan. svet za dovoljenje, da sploh popravljam, ker smo morali kopati na skupnih površinah.
Kaj kdo ve kaj pravi zakonodaja? Bom moral sam plačati? Zavarovalnica pač ne plače obrabe cevi. Se bom moral res skeširati pri odvetniku? Ste že doživeli kaj podobnega?
Prilagam tloris (amatersko narisano, upam da je jasno)
Vsak odgovor je dobrodošel.
Hvala.
https://ibb.co/wsG5nYQ
NeXuS6, 12.10.2021 ob 21:47
Pri spodnjem sosedu je zalilo iz moje cevi; puščanje je bilo v predelu v skupnih prostorih (podest) med mojim števcem in mojim zavojem. Da razložim: števca za vodo z ventilom nimam pri svojih vratih, ampak na drugi strani podesta in od tam teče pod podestom (skupna površina) do zavoja v moje stanovanje.
Upravnik oz. stanovanjski svet ali karkoli je že, je rekel, da ne gre denar za popravilo iz denarnega sklada, četudi sem moral vprašati stan. svet za dovoljenje, da sploh popravljam, ker smo morali kopati na skupnih površinah.
Kaj kdo ve kaj pravi zakonodaja? Bom moral sam plačati? Zavarovalnica pač ne plače obrabe cevi. Se bom moral res skeširati pri odvetniku? Ste že doživeli kaj podobnega?
Prilagam tloris (amatersko narisano, upam da je jasno)
Vsak odgovor je dobrodošel.
Hvala.
https://ibb.co/wsG5nYQ
? moje znanje je tu neuporabno
Ti lahko kopljes oz delas brez soglasja ce je nujno potrebno. Npr streha pusca ali pa cev poci… Ti ce ne bos saniral bo slo naprej in bo skoda se vecja… Zato lahko ti taksne stvari brez soglasja. Npr teb streha pusca sosed se pa ne strinja. Ti moras to popravit al je on za ali ne. Drugo so te lepotne luksuz nadogradnje. Za to rabis soglasje. Premalo vem da bi ti znal povedat ce bi rabil soglasje… (nisem odprl slike)
Kar se tice prispevanja… Tudi ne vem… (spodobilo bi se). Placaj odvetnika naj ti svetuje. Samo nekaj vedi. Jaz sem bil zadnjic. Ne vem kdo bi mi tako rekel. Dobro mi je svetoval. Pravi da tozba je zadnje. Ker pri sodiscu nikoli ne ves. Prav rekel mi je bolje biti tozen kot pa da tozis.
Vse res – a vseeno najbrž potrebuješ pravni nasvet. Vsaj upravnika – oz pravno službo pri upravniku vprašaj.
Namreč – čeprav ta del cevi smatraš za svojo last – je v resnici vgrajena v skupnih prostorih, ki niso v tvoji posesti in upravljanju. Do nje nimaš ekskluzivnega dostopa, zato dvomim, da imaš do nje pa ekskluzivno odgovornost.
NeXuS6, 13.10.2021 ob 10:21
Sem polno zavarovan (tudi odgovornost), a vodoinštalater trdi, da te škode zavarovalnica ne bo krila, ker je bila cev gnila in rjasta in ni počila naekrat. Zahtevek bomo itak naredili, toda je malo verjetnosti, da se bo izšlo.
Omejitev zavarovalne vsote zaradi obrabe velja le za tvoj del škode.
Sosedu bo iz naslova odgovornosti poplačana škoda kljub temu, da gre za obrabo oz. dotrajanost.
Pravi naslov za reševanje tvojih težav je zavarovalnica, ne upravnik, niti odvetnik.
Skupni vod je skupni vod. Odvod iz skupnega voda do tvojega stanovanja je tvoj vod, tudi če je v plošči ali steni. Če imaš zavarovalno polico, je skoraj zagotovo postavka odgovornosti proti tretji osebi vključena. Če tega zavarovanja nimaš, boš pač plačal za popravilo. Pri taki vrsti škode te ne bo ubilo, verjetno ne bo preseglo desetletne premije. Osebno pa raje spim mirno. Če za nič drugega ne bi bilo, svoje premoženje in svojo odgovornost hočem imeti zavarovano.
Forum je zaprt za komentiranje.