počasnost interneta in odpiranje portov
Naj že takoj povem, da ne vem veliko o računalnikih zato bodite strpni:).
Včeraj sem dobil ruterja in sedaj se lahko brezžično dostopam do interneta. Problem pa je, da je sedaj internet veliko počasnejši kot če se povežem preko kabla. Hitrost interneta je tako 54Mb/s. Prebral sem, da se da ta problem rešiti z odpiranjem portov. Našel sem celo stran, ki za moj ruter opiše cel postopek. Zanima pa me, kakšni so stranski učinki odpiranja portov. Ali so kakšne slabosti? Zakaj so porti sploh zaprti?
Hvala za pomoč
lp
Porti nimajo nobene veze z hitrostjo dostopa do interneta.
Bolj je vprašljiva hitrost od tvojega usmerjevalnika do ponudnika internet
storitev.
Lahko te pa zafrkava tudi MTU…
Lahko imaš pa tudi nastavljeno visoko stopnjo zaščite wireless-a,
pa računalo rabi nekaj časa, da šifrira/dešifrira podatke..
pa še kaj..
Pa kaj vi govorite? Res, da iz sporočila ni razvidno, ampak predvidevam, da nima svojega optičnega kabla do bajte. 54Mb/s za dostopat na Internet je pa mal huda. Za običajne uporabnike je hitrost povezave cca. 1Mb/s ali malenkostno več. No, recimo, da ma 40 Mbps (Mb/s) kar ponuja T-2, vendar dvomim, pa še to je manj kot 54Mb/s. Predvidevam, da govori o brezžičnem dostopu, saj so to hitrosti za brezžičen dostop.
Zato?
Si morda preizkusil, kakšna je hitrost prenosa med računalniki znotraj omrežja? Predvidevam, da je priklopljenih več računalnikov, če si nabavil router. Če je ta tudi slaba, potem je težava v slabem signalu ali etc.
Sem pa sam imel težave, ko je bila povezava preko routerja za 1/2 do 2/3 počasnejša od 1Mb/s, kot pa če je bil PC direktno povezan na modem. Težava je bila, da se očitno modem Callistio 821+ ni znal vredu “meniti” z routerjem. – nek SMC, vendar žičen Rešitev je bil starejši Callistio 821. Sedaj stvar špila.
To so moji namigi…
Takšno max. hitrost podpira w. router, je pa res, da so v praksi te hitrosti dosti nižje (zaradi različnih dejavnikov – oddaljenost…). Pa tudi odvisno je, kakšno w. mrežno imaš… Ni pa povedal kakšen paket ima in kakšen ima realni prenos podatkov iz neta. Mogoče ga je zavedlo to, da ko ima brezžično, mu spodaj piše hitrost 54 Mb/s, ko pa ima preko kabla, pa recimo 100 Mb/s. Res da se podprta hitrost zmanjša, ampak naj bi bila še zmeraj dovolj hitra. Zato povej kakšen paket imaš, katero brezžično mrežno kartico in kakšen je realni download prenos iz neta… Probaj ta file download-at in povej koliko KB/s ti napiše…
Lp, Max
Forum je zaprt za komentiranje.