Po sloveniji s tujci v slabem vremenu
Luka!
Sevda pridejo v postev tudi muzeji in kaksne predstave. Ne vem kaj si ti “tvoji” tujci zelijo videti. Mogoce bodo imeli kaksne posebne zelje. Drugace pa ti lahko povem, da je obisk Volcjega potoka ali pa Parka cvetja v Mozirskem gaju v dezju prav prijeten. V Sloveniji imamo tudi gradove, ki imajo cudovito zgodovino npr. ptujski je eden izmed lepsih, seveda pa je tudi cerkva kar nekaj in pa znamenitosti, ki jih po svetu ni. Si vedel, da so v Sloveniji najstrozju redovi, ki obstajajo za cerkev?
No, vsega je dovolj.
Vmes pa sem prepricana, da bo posijal tudi soncek, da svoje turiste popeljes tudi po cudoviti in barviti naravi nase Slovenije
Lp, Chila
hvala vsem, zdej so vremensko mal popravl, tak da upam, da ne bo preveč lilo…
zanimivi predlogi, mogoče bo padu mozirski gaj pa tud olimje mi je kr zanimivo, ker sem iz Štajerskega konca
> Si vedel, da so v Sloveniji najstrozju redovi, ki obstajajo za cerkev?
znimivo, nisem vedel, ne vem pa kako naj to pokažem gostom???
bom javil, kako bo šlo
hvala še enkrat
luka!
Oprosti za pozen odgovor pa vseeno. Ja, Klarise, so red, ki je v bistvu najstrozji v Sloveniji. Tudi v Ljubljani imajo ze podruznico, drugace pa so originalno v nazarskem samostanu, kjer je tudi knjiznica z dvema Dalmatinovima biblijama. V glavnem zelo zanimivo, se sploh, ce ti povem da je zastonj;)
Lp, Chila
P.S. Ce te zanima se kaj vec lahko vprasas pa ti napisem vse;)
@chila
sklepam, da glede nato, da so najstrozji red v sloveniji, ne dovoljujeo obiskov, tako, da mojim gostom pravzaprav v najslabšem primeru nimam kaj pokazati, v najboljšem pa knjiznico z dvema Dalmatinovima biblijama – kar pa spet ne bo pomaglalo veliko, glede na to, da ne govorijo slovensko [se opravicujem za predolg stavek in se vec vejic]
ceprav je zastonj 🙂
hvala pa vseeno za idejo
@ostali
zaenkrat gre super, pokazal sem jim ‘standard’ – najprej pozno kosilo pri Spacapanu v(na?) Komen-u [odlicna hrana, toplo priporocam], Postonjska Jama, ogled Ljubljane s koncerti ob sprejemu v EU, danes pa Bled, Bohinj, Savica, Tuhinjska dolina in ogromno Leškega v lokalnem baru 🙂
Jutri pa verjetno, glede na to, da obetajo lepo vreme, Mozirski gaj in Logarska dolina.
lp, luka
Ne, ne, potrudil se je in vprašal (med vrsticami) kako se prav reče/napiše. ČE bi mu bilo malo mar za slovenščino, bi napisal samo Komenu in adijo. Tako pa je razmišljal o tem in TO je pohvalno :).
Zdaj pa ve, da je prav Komnu, nisi pa povedal, da NA Komnu – vsaj upam, da je tako prav :)).
Vsekakor pa pohvalno, da tujce vodi po SLO v vsakem vremenu, se razdaja in še nas sprašuje kam , kako, …
bravo luka!
jaz sem tudi ta teden vandrala po SLO – uživala sem v vožnji ob dravi proti Lovrencu na Pohorju, kjer se prelivajo vse možne barve (govorim o drevesih ob Dravi), ob sprehodu čez cvetoč park v Rogaški Slatini (nekaj časa pa po notranjosti in gledala ven, ker je prišla plohica), ob martinčkanju na sončku pri Lenaršičevem in Lenarčičevem mlinu na Goričkem, skratka,…povsod po SLO je lepo. Ah ja, privoščila sem si tudi kosilo v MB na lepem prostorčku – na nizki travici ob Dravi, kjer so mi postregli v s slamo kriti hiški,…. Uživajte – povsod je toliko lepo, kolikor si naredite 🙂
malenkost, pa še kdaj :)))
Ti samo poročaj o potepanju po Sloveniji – predvsem me zanima gostinstvo. Me že malo jezi, da ljudje še vedno hodijo kam, kjer je nekoč pred davnimi časi živelo in streglo prijazno osebje in kjer so kuharji pripravljali pravljične jedi :). Tja pa še zdaj hodijo zaradi imena…
Primer za to je že Toti rotovž, oz. rotovška klet v MB, al pa Gjergek v Tišini, pa še mnogo jih je – PO CELI Sloveniji 🙁
Tako da – iščemo dobre gostilne :)….morda pa je to tema že za nov forum, a ne? Bom kmalu, ko lord..
Zdaj je vikend že mimo, toda morda za drugič. Naše izkušnje s tujci so zelo šokantne za nas. Zelo radi vsi enkrat vidijo Postojnsko jamo, Bled, uživajo v srehodu po Ljubljani, šokirani so z reko Sočo v zgornjem toku,od izvira do Mosta na Soči, potem pa od tam z avtovlakom na Gorenjsko…
Najbolj pa uživajo v toplicah – Čateških na primer, ob lepem vremenu pa ob rekah, tam, kjer je bolj “natur” (Soča, Kolpa, zg.tok Krke…).Uživajo v improvizaciji. Od gostiln so jim zelo všeč najbolj domače (zidanice…), navdrušeni so z našimi delavskimi malicami ob 10.uri in hrani “na žlico”, pasulj in kozarček šnopca pa je prekašal še tako dobre restavracije, po katerih smo jih dolgo časa vozili (te imajo tudi sami). Res pa ne marajo kislih vin! Želijo dobro voljo, nasmeh, prijazno besedo in dober namen pa čiste WC.
Vse pa je odvisno, katere tujce imaš in kakšni so. Mi včasih preveč kompliciramo in hočemo pokazati samo res najboljše. Ali smo potem to res mi?
odvisno od tujcev, a ne?
en mali report…
blo je super kot zmeraj, ogledali smo si ‘standard’ – bled, bohinj, savico, ljubljano z praznovanji vstopa v eu, pa čez tuhinjsko do celja, blizu katerega živim.
V soboto smo se ga pošteno napili v lokalnem/vaškem baru (laško oz. Horny Gold).
V nedeljo smo sopihali na Stolpnik – najvišji vrh Konjiške gore z 25m razglednim stolpom – če še niste bili, morate pogledat. Nor razgled.
Popoldan pa smo obiskali Mozirski gaj – nisem bil že od otroštva, rože čudovite. Razočaral pa me je pravi bolšji sejem pred gajem – prvič me je bilo sram. Prodajajo vse od nogavic do poceni čevljev, jaken, slik jezusa, okrog katerega glave šibajo lučke. Pa ‘lunapark avtočki’ , pa ringlšpil itd.
Nimam nič proti, če bi prodajali tipične izdelke iz npr. lesa in keramike, ne pa vse sorte šare. Avstralcev sicer ni motilo tako kot mene (komentar je bil ‘Welcome to capitalism’) ampak vseeno.
Hvala vsem, imam veliko idej za naslednje obiske…
Zivjo!
Luka, jaz se ti oproscam, za to kar sem ti povedala. V dobri “veri”, da je mozirski gaj se vedno le park cvetja, sem ti ga priporocila. Mogoce me je lahko celo malo sram, da sem skoraj domacinka in ga nisem prej sla pogledat in ti povedala vec o tem. Si pa malo mogoce zamocil, ker nisi teh prijateljev peljal v muzej lesarstva v nazarje. Tam pa bi imeli kaj videti:)
Lp, Chila
Forum je zaprt za komentiranje.