po porodu
Ja po mojem je čisto legitimno se o teh stvareh pogovarjat. Ne vem zakaj ženska, ki še ni rodila, o teh stvareh ne bi smela nič vedet? Marsikatera to ve in zato nekatere tudi hočejo na vsak način it na carski rez, ker se bojijo določenih sprememb po porodu itd.
No, mene te zadeve zanimajo, ker so trenutno pri meni zelo aktualne. Da ne grem v detajle. :)[/quote]
Ne, da ne bi smela nič vedeti, le napisala si kakor da nam lahko daš informacijo o teh spremembah iz prve roke (ženske z izkušnjami rojevanja so v tej debati prioritetne).[/quote]
Večina zapisanega se je navezovala na stvari, ki so povezane z vadbo in vračanjem telesa v prvotno stanje. Kolikor je to možno. O tem vem veliko. Tudi veliko žensk, ki so rodile, poznam.
Ko rodim, pa posebej zate odprem novo temo z izčrpnim poročilom iz porodnišnice in prvim seksom po porodu, ki se bo zgodil šele nekaj mesecev pozneje.
Sem včeraj napisala, da mama (še) nisem. Tako da… brezveze filozofirat in dlakocepit.
Kako ti nekaj razumeš, pa ni moj problem. Si sama napisala, da je forum lahko tudi samo pisna zajebancija. Teoretično sem torej lahko tudi ženska s trojčki ali moški s tremi bivšimi ženami in ducatom otrok.
Glede informacij iz prve roke pa upam, da ti bom lahko postregla kdaj tudi z informacijo o lastnem umiranju. Pa še to ne vem, če lahko zadovolji empirika tvoje vrste. Boš očitno morala kar sama otroka naredit, pa sama umret, da boš končno zadovoljena. Racionalistično dojemanje stvari te očitno pusti hladno.
Oh, bikini – take it easy. Tudi poznam nekaj nosečnic oz oseb, ki so dala skozi porod in slišim kakšne izpovedne izjave, ki se po vsebini nekako ne ujemajo, zato imam pomisleke in ne vem komu verjeti. Me pa vseeno presenečaš, da bi le zame odprla temo in mi opisala vse podrobnosti – ne, ni treba nove teme, lahko mi pišeš na ZS, lahko pa se dobive v živo, saj ne grizem 🙂 Informacije o lastnem umiranju – no, če bo to nekaj kar bi tudi delila z mano mi je prav.
Večinoma je res zafrkancija (odvisno tudi od teme), zate kot kaže ni. Povsem dobronamerno sem omenila, da si ne jemlji k sebi kar tu bereš; ko si pred časom reklamirala “belo steno” pa kristalno kroglo, si delovala bolj suverena, trdna – kaj se ti je zgodilo? Upam, da nič posebnega in so le hormoni na udaru (katere si pred par urami očitala meni) ali pa ni nič in sva spet zašle v kakšen rog miskomunikacije. Mene ne dajejo ravno hormoni, preveč imam energije in danes nisem šla športat, potem postanem taka bolj težka, nesramna,…
Tebe racionalistično dojemanje stvari ne naredi hladne?
Vsekakor mi je zanimiv tisti empričen del, bom razmislila 😉
Ja, postava je drugačna. Izrazito dekliška postava postane ženska. Prsi se povečajo, med nosečnostjo, med dojenjem in nikoli ne pridejo več na prednosečniško velikost. Ali čvrstost oz. pozicijo – ostanejo vsaj nekoliko povešene. Prav tako boki. Za nekatere bolj, več, za nekatere nekoliko manj, pa vendar, je drugače. Tudi trebuh zelo težko izgubiš. Ne vem, mogoče če bi res, tako kot Pandora, hodil v fitnes, se res trudil, mogoče ti uspe, kaj pa vem, jaz jih poznam veliko, ki imajo vsaj nekoliko trebuha. Tudi sama ga imam. In ne hodim v fitnes.
Mene je še najbolj doletela sprememba, ki jo ne bom mogla nikoli sanirat. Tako kot moja mama, sem tudi sama dobila po trebuhu strije. Kljub temu, da sem se mazala s kremami, niti nisem pridobila kaj veliko dodatnih kg med nosečnostjo, vse skupaj ni bilo zadosti. Enostavno so se mi čez noč (dobesedno čez noč) pojavile. Ko sem se zjutraj zbudila, sem se skoraj razjokala. Toliko denarja in truda (masaža skozi celo nosečnost), vse je bilo zaman.
Zelo velika pa je tudi osebnostna sprememba. Torej osebnost ženske, mamice. Zelo velika je tudi sprememba partnerstva. Nenazadnje tudi v spolnosti. Ki se z leti (ta sprememba) samo utrdi, da potem, tudi ko se moteči dejavniki oz. dejavniki, ki so vplivali, povzročili to spremembo, nekako omilijo, je velikokrat zelo težko sanirat to posledico v intimnosti, misija nemogoče, se mi zdi… Enostavno časa ne moreš zavrteti nazaj.
Točno tako. Detajli pa niso za na forum :)[/quote]
Fascinantno je to, da je to povedala ena, ki še ni rodila, res fascinantno, skoraj tako kakor debata med Markom in Robijem, kako je boleč porod oz ni boleč; morda pa jima v resnici ni ime Marko in Robi :))[/quote]
Midva samo prenašava informacije, na koncu je vseeno kdo napiše, da boli ali pa ne, jaz ali pa ena ženska. 😉
Pa naredte carski rez, če se ne morte soočit z bolečino ob doživljanju popadkov, pa z raztegnjeno vagino, ob kateri bo vašega partnerja naslednjič kap, ko boste šle z njim v posteljo.
Eh, brezveze, ženske boste vedno uživale ob drami, že ko imate pms, imate občutek, kot da se vam je zgodila največja krivica na svetu, da se to dogaja samo vam in nikomur drugemu. Kriv je pa seveda moški, tako da, prec ga nadret, če je pa on imel slab dan v službi, pa itak ni važno, ker to se pa ne tiče vas lol
Sadni, toliko kolikor ti dramatiziraš, lahko upravičeno dvomim(o) v tvoj spol. :))
Pozdravček vsem, še vedno sem prepričana,da struktura ženskega telesa ne more biti po porodu nikoli več takšna kot pred njim. Zanimivo pa je,da poznam veliko žensk,ki se potegujejo za carski rez-razloge za to navajajo najpogosteje zaradi zdravja (?!?), verjetno pa je bolj mnogokrat tudi razlog,da se bojijo bolečin in pa ravno tega,da po porodu ostanejo čimmanj spremenjene. Zdaj izkušenj s carskim rezom osebno nimam, ko tako razmišljam mi pade edino to,da se medenične kosti ne razširijo,vse ostalo pa glede postave velja menda enako kot pri naravnih porodih.
Človek težko ali pa sploh ne razume kaj pomeni neko določeno trpljenje, če istega ali podobnega ne doživi sam.
Tudi po kakšni kronični bolezni ali hudi poškodbi telo ni več enako kot prej. In? Tudi po 40. letu ni enako kot pred 30. letom (velja za moške in ženske). Pa?
Ženska, ki se ji zdi carski rez bolj zdrav od naravnega poroda, pa v prvi vrsti rabi psihologa. Pri carskem rezu bolečine sledijo po porodu, za otročka je bolj zdravo, če se rodi po naravni poti (o tem je veliko napisanega vsepovsod), tudi z dojenjem je lahko več težav po carskem rezu … Bolečini se je pa mogoče izognit in da ženske v 21. stoletju tega ne vedo, je kar malo sramotno.
Medenica se razširi, vendar se potem tudi skrči. Pri meni recimo se niti ni razširila toliko in sem dva meseca po porodu nosila ista oblačila kot prej. S tem da nimam širokih bokov sploh, prej obratno.
Kar je v naših krajih žal še vedno zelo pogosto, je epizotomija, torej rezan presredek, večinoma brez potrebe, in če ima ženska srečo, jo zdravnik/zdravnica zašije kot po obdukciji, torej brutalno in brez občutka, toliko, da pač skupaj drži. V tem oziru je pa veliko žensk dejansko pohabljenih. O tem se ne govori, ker se večini žensk to zdi prav in ker vpijejo, da bi se sicer sigurno kaj groznega zgodilo z njo ali otrokom. Pač verjamejo zdravnikom in medicini na prvo besedo (ko bi še moža tako ubogale).
Ljudje se spreminjamo in če je to zaradi nosečnosti in poroda, je to vsaj dober razlog.
Nosečnost in porod ni neko posebno stanje, ki je podobno bolezni, ki za vedno pusti strašne posledice. S to nima nič veze, razen če gre za rizične nosečnosti. Nekoč so ženske rodile tam po šest in več otrok, po tej logiki bi morale biti psihično povsem izčrpane ter telesno in ginekološko zmaličene do nerazpoznavnosti.
Če je za žensko donositi in roditi neke vrste grozljivka, zakaj se potem sploh odloči za ta korak?
ko ste ga že ravno omenile in da ne boste mahale okoli s prazno slamo. jaz sem imela dva, enega 19, drugega 17 let nazaj. so me lepo od popka navzdol zarezali in ker se ni celilo po pričakovanjih imam veliko debelo brazgotino. odveč je omenjati, da trebuh nikoli več ni bil enak kot prej, tudi mišice so čisto drugačne, meso tam je bolj debelo, malo nagubano, ampak kaj čem, imam dva zdrava otroka, ki sta se oba rodila cca mesec in pol prezgodaj. res je, da je vagina ostala “ozka”, imam pa težave zaradi divjega mesa, ki mi raste okoli zareze in ki povzroča neznosne bolečine pri spolnem odnosu. ne vedno, ampak nikoli ne vem kdaj me bo bolelo, zato je spolnost vedno v “pričakovanju” neznosnih bolečin.
čeprav sem rodila pri 20 letih so prsi povešene, ampak to me niti ne moti, pravzaprav me ne moti prav nič, kar je povezano z mojim telesom. če je koga od mojih ljubimcev karkoli kdaj motilo so imeli vedno možnost zamenjave, nisem dovolila, da bi me kdo od njih obremenjeval s svojimi pričakovanji glede mojega telesa.
Tudi bolezen pravzaprav ni neko posebno stanje in seveda ni nujno, da za vedno pusti strašne posledice. Nosečnost večinoma pusti vsaj majhne posledice, to je dejstvo. Oziroma bolje povedano, ženska lahko prej pričakuje, da ji bo pustila trajne posledice, kot da ji jih ne bo.
Ko si pa že omenil, kako so rojevale v starih časih, bi bilo pa mogoče dobro, da si vseeno malo natančneje prebereš, kako je bilo takrat. In ko smo že pri starih časih, si se ti vprašal, zakaj nimaš deset bratov in sester, kako to, da so hodil v šolo in ti celo ni bilo treba cele dneve delati (čistiti hlev, pasti živine, skrbeti za mlajše brate in sestre), zakaj si imel kupe igrač, športnih rekvizitov, kolo, kako to, da si poleti hodil na počitnice, tabore, na bazen … namesto da bi lepo na planini spal v koči, vsako jutro pomolzel koze in igral na frulico.
Ne. Vsega mi pa tudi ni treba sprobat na lastni koži, da lahko verjamem.
[/quote]
Kaj pa vem, pristnost pa to…? Nekaj verjeti ni isto kakor doživeti, jaz lahko verjamem, da sem npr pametna, rezultati preverjanja lastne pameti pa se ne bodo ujemali z mojo vero :)))[/quote]
Meni recimo ni bilo nikoli treba niti poskusit droge, da sem vedela, da to ni zame.
Ni nujno, da se vedno prej opečemo, da lahko verjamemo, kaj ogenj je.
Ta sposobnost racionalnega uvida nas bojda loči od živali.
Kaj pa vem, pristnost pa to…? Nekaj verjeti ni isto kakor doživeti, jaz lahko verjamem, da sem npr pametna, rezultati preverjanja lastne pameti pa se ne bodo ujemali z mojo vero :)))[/quote]
Meni recimo ni bilo nikoli treba niti poskusit droge, da sem vedela, da to ni zame.
Ta sposobnost racionalnega uvida nas bojda loči od živali.[/quote]
Če te nekaj ne zanima, potem tako ali tako ni pomembno kakšen je efekt, posledica.
Nisi včeraj trdila, da je racionalnost tista, ki nas naredi hladne, pravzaprav ne vem točno, kaj sploh želiš povedati, zase vem, da so nekatere “opekline” neizogibne, nekatere namerne, nekatere se mi še niso zgodile nikoli, čeprav sem si jih želela/si jih želim.
Neprimerno je med sabo primerjati človeka in žival,….saj poznaš tisto katera je najhujša žival 🙂
Ta sposobnost racionalnega uvida nas bojda loči od živali.[/quote]
Če te nekaj ne zanima, potem tako ali tako ni pomembno kakšen je efekt, posledica.
Nisi včeraj trdila, da je racionalnost tista, ki nas naredi hladne, pravzaprav ne vem točno, kaj sploh želiš povedati, zase vem, da so nekatere “opekline” neizogibne, nekatere namerne, nekatere se mi še niso zgodile nikoli, čeprav sem si jih želela/si jih želim.
Neprimerno je med sabo primerjati človeka in žival,….saj poznaš tisto katera je najhujša žival :)[/quote]
malo počakajta prosim … grem jaz po čips pa per ☺
tole bo kot mehiška nadaljevanka brez lasanja in pljuvanja v obraz ☺
Neprimerno je med sabo primerjati človeka in žival,….saj poznaš tisto katera je najhujša žival :)[/quote]
malo počakajta prosim … grem jaz po čips pa per ☺
tole bo kot mehiška nadaljevanka brez lasanja in pljuvanja v obraz ☺[/quote]
Se mi zdi, da tega filma ne boš videl. Nisem več v tvoji igralski zasedbi. 🙂
Tudi bolezen pravzaprav ni neko posebno stanje in seveda ni nujno, da za vedno pusti strašne posledice. Nosečnost večinoma pusti vsaj majhne posledice, to je dejstvo. Oziroma bolje povedano, ženska lahko prej pričakuje, da ji bo pustila trajne posledice, kot da ji jih ne bo.
Ko si pa že omenil, kako so rojevale v starih časih, bi bilo pa mogoče dobro, da si vseeno malo natančneje prebereš, kako je bilo takrat. In ko smo že pri starih časih, si se ti vprašal, zakaj nimaš deset bratov in sester, kako to, da so hodil v šolo in ti celo ni bilo treba cele dneve delati (čistiti hlev, pasti živine, skrbeti za mlajše brate in sestre), zakaj si imel kupe igrač, športnih rekvizitov, kolo, kako to, da si poleti hodil na počitnice, tabore, na bazen … namesto da bi lepo na planini spal v koči, vsako jutro pomolzel koze in igral na frulico.[/quote]
Če je ženska “mehkužna”, rada dela iz nosečnosti celi cirkus, še preden niti ne ve prav, če je noseča, se že kažejo “hipohonderski simptomi” razcartanih, kaj vse ji manjka. Kristus, no! :))) Nosečnost je povsem naravno stanje ženskega telesa, če je ženska zdrava in ji nič ne manjka, kaj bi tu toliko filozofirali? 😉
Forum je zaprt za komentiranje.