Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika po katerm receptu delate ocvirkavco?

po katerm receptu delate ocvirkavco?

Zanima me po katerem receptu ve delate ocvirkavco. Za tiste ki to ne vedo je to kruh z ocvirki. Sama sem do sedaj vedno imela “priložnost” jesti kupljenega, ker doma že kakšno desetletja ni nihče delal tega kruha. Ko že delam kruh je to čisto navadni.

Včasih smo naredili navadno krušno testo, razvaljali in namazali z odcejenimi ocvirki, zvili in dali pečt. Pečeš tako dolgo kot kruh. Najboljše je pojesti toplo.

Lp, Ela S

ocvirkovco delam kot navaden kvasen kruh- torej je testo tako kot za bel kruh. pustim ga vzhajati,pregnetem in se enkrat /menda drugo vzhajanje ni nujno/. razvaljam na zeleno debelino in premazem z raztopljeno zaseko,kateri sem dodala malo narezane cenule. potresem se z ocvirki in popram. pece se priblizno toliko casa kot kruh. povprecna velikost pribl. 1 uro. v receptih sem zasledila,da se lahko v testo doda tudi jajce. sama delam vedno brez jajc.
racept je ze star…ne vem …mislim,da bi se temu lahko reklo ze “ustno izrocilo” 🙂 lp petra

Ocvirkovco poznam-jedla sem doma narejeno.Odlična! Zanima me pa nekaj-mislim,da je to nacionalna jed v Idriji.Ko smo bili na izletu tam korog,smo na neki turistični kmetiji jedli nekaj…narejeno na tak način kot ocvirkovca- namaz je bil zelen- neka zelišča,čutila se je meta. Ali mogoče kdo ve,kaj bi bilo to? Tudi recepta bi bila zelo vesela. Tana

Hej!

Recept za ocvirkovko ali spehovko je ze vpisan od lani. Sama jo delam po moji knjigi. Sta dve varianti – navadna in taka, kjer je dodano malce sladkorja, ki pa tudi pase. Testo je boljse kvaseno. Ce pobrskate za leto in pol nazaj, dobite. Pisali smo veliko. Tudi razlika med spehovko ( pocvrta slanina) in ocvirkovko ( ocvirki).

Tisto, kar si jedla na Idrijskem, je pa zeliscni kruh; nekaj vrst zelisc ( kaksnih 7- mislim); ima tudi svoje ime; Petra bo vedela. Smo se tudi lani pogovarjali o tem. Lp

Jaz pa nisem vedela kako se to dela in potem so hoteli jest kruh z ocvirki, pa sem v testo za kruh (čisto navadno) kar vmesila ocvirke. Ni bilo kot potica, a vseeno dobro, da je že toplo izginilo.

Babi,mislim da v pravi ocvirkovki nikakor ni sladkorja!? Moji starssi so iz tistega konca…pa se mi tako zdi! Bi morala vprassati. Tisto drugo pa je zelssevka- malo boljsse testo (tudi jajca) ,pa veliko zelisscc …mislim,da celo rozine !? Maja

Včasih naredim marjetico z ocvirki – njami.

Hej, Maja! Recept je iz knjige in sem sama bila tudi zacudena, da omenja tudi moznost s sladkorjem.
Vedno jo delam brez; prijateljica ( doma iz Trzica), ki ima enako knjigo, jo pa redno naredi z malo sladkorja v testu. Pravi, da so jo doma tudi delali tako. Lahko recem, da ni napacno.

Tocno, zelsevka – to je idrijska specialiteta:)))

Andi, tudi sama sem ze Soncino marjetko nafilala z ocvirki. Kresnicina pogaca bi tudi bila krasna, saj je testo ze namazano z mastjo…se ocvirki, njami:) Kile pa gor:(

Pozdravcek Babi

Ja,spomnila sem se : zelševka:) Mislim,da mi je Petra res nekaj govorila o tem:)) Meni je bila res zelo dobra. Tana

mislim,da sem ti res nekaj pravila o tem. ne vem,ce bos cez praznike to delala.!?:) recept lahko napisem.mogoce bo pa komu prav prisel.malo tezje bo sedaj izvedljivo,ker vsebuje zelisca oz.”trave”,ki rastejo na vrtu v “sezoni”.ce ima kdo kaj zmrznenega doma,bo pa slo.

testo naredimo iz bele moke in jajc-priblizno takega kot za potico.
vzhaja,razvaljamo.

nadev: cebulna trava
pehtran
drobnjak
meta,2 celi jajci-stepen beljak
poper
olje,maslo
zelenjavo narezemo na drobno, na hitro jo poprazimo na mesanici olja in masla. na razvaljano testo najprej namazemo razzvrkljane rumenjake.
stepene beljake primesamo zeliscem in z maso namazemo testo. zvijemo in pecemo v pecici priblizno eno uro.
kot je omenila maja, nekateri dodajo tudi rozine. ce ne dodamo rozin, se malo popopramo po nadevu. lp petra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close