Po 10 letih jemanja antidepresivov mi je kapnilo, da se želim o tem pogovoriti
Zanima me, če so moji občutki med depresijo podobni občutkom koga drugega, ali ima vsak malo drugačne? Ali obstaja verjetnost, da te med 8 milijardami ljudi na svetu en skoraj 100% razume, zakaj si žalosten? Malo smo siti enih in istih nasvetov (pojdi na zrak, med ljudi, delaj nekaj, kar te veseli). To je žal premalo, če ni nikogar, ki bi mu lahko zaupal, da te resnično razume, ker samo kimanje z glavo je premalo. Ne vem zakaj in čemu je to koristno, vem samo, da si želim, da bi nekdo razumel, kaj čutim, ko poslušam neko pesem, ko vidim nedolžen vesel nasmeh na otroških licih ali pa, ko zagledam živalico, lahko tudi žuželko, ki se trudi rešiti iz kakšne pasti (npr iz luže) in ji pri tem skušam pomagati. Sigurno vas obstaja cel kup ljudi, ki ste npr. poročeni, pa niti svojim partnerjem ne znate ob koncu dneva razložiti svojih čustev, da bi vas razumel. So mar vsa ta čustva neka zabloda v nas in popolnoma nekoristna za življenje?
Verjetno se zelo malo ljudi pogovarja o malenkostih, kot so občutki ob določeni pesmi ali občudovanju živali, če tega ne doživijo hkrati, skupaj.
Bilo je obdobje, ko sem stvari enostavno zapisala ali še bolj enostavno povedala sama sebi. Jaz sicer tiho, med kakšnim likanjem ali pomivanjem posode, lahko pa si poveš tudi glasno, doma, če ti je tako lažje.
Sploh pri večjih težavah in odločitvah je nekako ubesediti svoje misli in namene in skrbi ob tem po moje čisto dobro.
Mislim, d aimaš napačen antidepresiv. Lahko zaupaš, katerega imaš? Cipralex in Asentra in Zoloft so recimo dobri proti plahosti, tremi in panični motnji. Proti depresiji pa v resnici deluje malo zdravil, nasprotno, človeka lahko celo otopijo tako, da ne čuti za čas jemanja niti žaloti niti veselja ampak samo brezbrižnost! Se je to morda zgodilo tebi, da se ti zdi, da drugi s tabo nič ne čutijo, očitno, ker se počutiš tako osamljeno in od-dvojeno od drugih, odljudno??? Zato ti pravim nekaj, bolje je, da ti menjajo antidepresiv! Morda bi kakšna Alventa, Cimbalta ali Mirzaten pri tebi bolje obnesla… So tudi še čisto drugi ali tretji antidepresivi, ki delujejo drugače, ampak ne najdem zdaj podatka. Je pa to nevarno eksperimentiranje, ne delaj sama ničesar brez zdravnika, redne kontrole.
Za začetek morda začni pisati dnevnik nekaj časa. In zlij vse, kar se ti mota. Čez čas pojdi brat nazaj. Včasih po določenem času, ko kaj za seboj prebereš v z drugimi čustvi, prideš do drugih zaključkov ali se celo začudiš samemu sebi glede občutij.
Samo jemanje zdravil, brez da kaj konkretnega s seboj ne storiš, je pa bolj jalova pot.
Pojdi k kliničnem psihologu ali psihoterapevtu. Tam boš lahko začela tudi odstrani vedenjske vzorce, čustvovanja in še kaj.
Normalno, 30.08.2021 ob 22:10
Za začetek morda začni pisati dnevnik nekaj časa. In zlij vse, kar se ti mota. Čez čas pojdi brat nazaj. Včasih po določenem času, ko kaj za seboj prebereš v z drugimi čustvi, prideš do drugih zaključkov ali se celo začudiš samemu sebi glede občutij.
Samo jemanje zdravil, brez da kaj konkretnega s seboj ne storiš, je pa bolj jalova pot.
Pojdi k kliničnem psihologu ali psihoterapevtu. Tam boš lahko začela tudi odstrani vedenjske vzorce, čustvovanja in še kaj.
odstrani* – odstirati*
Depresija149, 30.08.2021 ob 19:59
Zanima me, če so moji občutki med depresijo podobni občutkom koga drugega, ali ima vsak malo drugačne? Ali obstaja verjetnost, da te med 8 milijardami ljudi na svetu en skoraj 100% razume, zakaj si žalosten? Malo smo siti enih in istih nasvetov (pojdi na zrak, med ljudi, delaj nekaj, kar te veseli). To je žal premalo, če ni nikogar, ki bi mu lahko zaupal, da te resnično razume, ker samo kimanje z glavo je premalo. Ne vem zakaj in čemu je to koristno, vem samo, da si želim, da bi nekdo razumel, kaj čutim, ko poslušam neko pesem, ko vidim nedolžen vesel nasmeh na otroških licih ali pa, ko zagledam živalico, lahko tudi žuželko, ki se trudi rešiti iz kakšne pasti (npr iz luže) in ji pri tem skušam pomagati. Sigurno vas obstaja cel kup ljudi, ki ste npr. poročeni, pa niti svojim partnerjem ne znate ob koncu dneva razložiti svojih čustev, da bi vas razumel. So mar vsa ta čustva neka zabloda v nas in popolnoma nekoristna za življenje?
Jemanje antidepresivov ne bo spremenilo in ni spremenilo tvoje narave, to kar si. Antidepresivi vplivajo na določene receptorje v možganih in seveda s tem tudi na nekatera razmišljanja posledično, početja, ki bi bila pa jih morda ni ali pa jih ne bi bilo brez njih pa so itd. Več o tem si lahko seveda drugod prebereš in verjetno si si že.
Vsekakor pa si še vedno človek in imaš človeško razmišljanje, kar pa pomeni, da če je na svetu nekaj milijard ljudi, da lahko mnogi dojamejo, kaj želiš povedati, na kakšen način vidiš nekaj, opazuješ itd. Ne identičen, saj si ti tisti/a, ki je opazovalec in tebi je namenjeno, da opaziš in si opazil/a.
Nekako je razbrati, da bi želel/a, da vsaj za trenutek vse kar si v mislih, lahko bi podal/a nekomu, ki VE, kaj se DOGAJA in da on si to ogleda, vidi, opazi, prav tako, kot ti, da bi ti vedel/a, da te razume 100%, kaj se tebi in v tebi ponovno bom uporabil to besedo DOGAJA.
Naj te zaenkrat potolažim le to, da z namenom je tako, da le ti vse kar je le tebi in le zate dano zankrat to ti imaš in dokler je tako ni nič hudega, če ni drugače.
Forum na katerem sodelujete je več kot zdravilen. Zdravi dušo in posledično tudi telo. Vse za vrhunsko zdravje in vrhunsko lepoto. Besede imajo magično moč. Moč besed je več kot neskončna. V centru vašega srca sije neskončno majhna zvezdica. Neskončno majhna zvezdica nikdar in nikoli ne more umreti. Neskončno majhna zvezdica v centru srca je neskončno več kot samo zdravilna zvezdica.
Imeti čustva seveda ni nič narobe.
Iskati sebi popolnoma enakega je pa jalovo dejanje. Zato ker, ali si ujet v nekem času, ali pa se spreminjaš.
Če želiš najti družbo, se boš moral začeti pogovarjati in razumeti druge. Življenje je dam-daj.
Osebno ne bom jezen, če mi pišeš, premorem pa precej razumevanja.
Če želiš
Forum je zaprt za komentiranje.