Pletenica – pomoč
Pozdravljene mojstrice!
na vas se obračem po pomoč za izdelavo pletenice. Zanimaj me sledeče zadeve:
– kako jo pripravite (najprej pletenje iz 4-5 kit, nanje gre kita iz 3 in nato e kita iz 2 ???)
– kako pripravite okraske, ki jih daste na pletenico in kako jih daste gor. Pritrdite z zobotrebcem ali sladkorno glazuro prilimate.
– s čim obarvate okraske – cvetje (vrtnice in škrniceljne)???
– kje pletenico pečete – jaz žal nimaa krušne peči??
pa na koncu še če imate na zalogi kakšen dober recept?’
hvala za vaše odgovore!
Tajna
Sama delam kvašeno pletenico.
Najprej pletem iz 4 kit, nato iz 3 in na koncu ovijem 2 kiti drugo okoli druge.
V posodo dam najprej pletenico iz 4 kit, nato namažem z rumenjakom, gor dam tisto iz 3 kit spet namažem in še zadnjo. Ko vzhaja malo preverim, da se ne prekucne (včasih malo korigiram z roko) in potem v pečico. včasih se malo bolj nagne, včasih malo manj, kakor imam srečo.
Okraskov pa nisem še nikoli dajala gor, tako da ne vem.
LP Mateja
Hm, to bi verjetno morala videti. Kako se spleta kito iz 4 trakov? Prekrižaš srednji dve, pa potem z leve, pa potem z desne, pa potem zopet srednji dve? To res ni vprašanje za na forum, pa vseeno… Saj bo menda kmalu eno srečanje, ali ne? Tajč je takrat sicer že delala pletenico, a se žal ne spomnim spletanja, očitno je bilo preveč stvari hkrati. Se je pa spomni naš sin, ker je bil to menda najboljši kruh, kar ga je kdaj jedel, še sedaj poslušam o tem :-))
Pozdravček, Mimi
Spletanje kite je vedno enako.
Recimo, da pleteš iz štirih trakov. Tri trakove položiš vzporedno na delovno povšino, z četrtim trakom pa pleteš pod trakom, nad trakom in spet pod trakom, nato položiš ob zadnji trak.
Vrameš drugi trak in greš spet enako kot z prvim trakom. Kot bi delala tkanino. Poizkusi z štirimi vrvicami, pa boš videla, da to ni preveč komplicirano.
Zgoraj sem pripela slikici iz tretjega srečanja. Upam, da si boš lahko pomagala. Takrat sem pletla iz 5 trakov.
LP Mateja
Pozdravljene!
Hvala obema za odgovor. Tajč tudi jaz sem včeraj eksperimetirala s kito in sem delala kot ti: najprej iz 4 kit, pa iz 3 kit in nazadnje iz dveh. Dala vse ena na drugo. Dala na pekač in spekla. Mi je še kar ratalo, na srečo ni nič prevalov delalo. nekaj pripravljam, pa bi spet rada blestela! Okrasi pa se z vrnicami, ptički….. ki se naredijo iz testa – samo kolikor vem more biti testo brez kvasa ker sicer preveč vzhaja in se ne bidi lepo oblika cvetja. bom je naredila v soboto (za eno praznovanje) in jo bom pofotkala, pa vam pokazala mojo umetnijo. Upam, da bo mi ratalo!!
A lahko nam posreduješ recept za tvojo pletenico, prosim?
lp
Tajna
Forum je zaprt za komentiranje.