Plesen v stanovanju in druge težave
takole je, 06.01.2022 ob 15:13
Vlage bo ta čas, ko te ne bo v stanovanju malenkost manj (s svojim bivanjem povečuješ povečuješ količino vlage); se pa bojim da bo plesen v enem mesecu uničila, kar se še uničiti da…. Najboljša varianta bi bila, da je dobro ogreto stanovanje in da ti vsaj dvakrat dnevno nekdo prezrači stanovanje. Odprto okno pa pozimi ni priporočeno zaradi megle in nevarnosti zmrovanja!
Dihal pa res noben ne bo 🙂 pa tuširal se tudi noben ne bo ta mesec.
Nimam koga, da bi mi zračil.
Sem pač odstranila plesen. Skušala, kolikor pač gre, omare sprazniti. Oz. vsaj toliko, da so vse stvari odmaknjene stran od sten omare. In vse bom odprto pustila, vsa vrata omar. Je hudič, ker preprosto nimam kam stvari dati. Razen, če vse na tla naložim.
Ker ta huda plesen se je naredila v kakih dveh tednih. Mogoče je bilo že prej kaj, ampak kaj veliko ne. (V omari sem imela stvari, ki jih redko uporabljam, sem pa pred 14 dnevi nekaj prelagala pa nisem z lučjo notri svetila).
Pa jutri odhajam tako, da kakih hudih ukrepov ne morem več izvesti.
Res, same sitnosti s tem stanovanjem. Prvi vtis, ki je bil grozen, je bil pravilen.
se strinjam, 06.01.2022 ob 15:19
Če je v stanovanju hladno in se ne odpira oken, se nabere vlaga. Kot je lepo napisal robi, točno tako je- lani si imela vroče not in še okna si imela konstantno odprta, zato ni bilo plesni. Letos imaš hladno + nimaš odprtih oken (tisto zračenje parkrat po nekaj min ne pomaga) in se nabira vlaga, najbolj v čisto zaprtih prostorih, torej v omarah. Če je omara vgradna, toliko bolj.
Zdaj pa problem. Kupovala ne bi nič, kar je normalno, če se boš itak selila in ni tvoje. Praviš, da so prišli popravljat gretje, pa niso nič naredili, torej imaš zanič ogrevanje. Jaz bi na tvojem mestu pustila vseeno odprta okna na kip, vsaj dva glavna. Če imaš zavese, daš čez. Je pa problem, ne zaradi mraza, ampak če bi bilo kakšno neurje, da ne bi zalilo parketa. Če imaš kakšno sosedo, ki bi bila pripravljena priti zapreti okna, če bi fajn deževalo oz. jih zapreti dan preden ti prideš domov, da se segreje, bi bilo super. Pa kupi si kak prenosni radiator, ki ga boš potem pač vzela s seboj, ko se preseliš, da si malo ogreješ, ko prideš nazaj.
Če pa nimaš nobenih sosed, sorodstva itd., ki bi ji dala ključ, da ti ta okna odpira in zapira, je pa jeba. Tudi jaz si za en mesec ne bi upala kar odprto pustiti. Ampak kot pravim, jaz bolj zaradi dežja.
Ali imaš klimo v stanovanju? Če je klima, bi jo jaz pustila vžgano na enih 23 stopinj. Ampak če bi jo imela, bi najbrž že prej kurila z njo? Če ni ne klime ne nikogar, ki bi okna prišel zapret, nimaš kaj kot pustit zaprto.
Bi pa jaz namesto tebe nujno povedala tole stanovalodajalcu in mu omenila, da si vse počistila, da se nabira plesen zaradi mraza in ker so okna zaprta in da nameravaš oditi za en mesec, pa se bojiš, da bo vse plesnivo, ko se vrneš. Vprašaj njega za mnenje. Morda bo pa prišel zapreti okna.
Ja, jeseni, dokler se da, sem imela vsaj ponoči ves čas odprto okno. (Rada spim v hladnem) in očitno zato ni bilo težav.
Ja, zaprte omare so težava. Kjer je odprto, ni plesni (oz. še ni). Tako, da zdaj bom pač vse odprto pustila.
Ne, žal nimam koga, da bi mi zapiral okna. Ampak, če je eno okno na kip odprto, tudi, če je neurje, ne zalije. Če imam direkt odprto, potem je poplava, če je pa na kip pa ne. Pa ni parketa, niti ne kakega tepiha.
Ne, nimam klime.
Lastniku se itak fučka. Posrednik, ki ga kličem, ko je kaj narobe, me pa ima že poln kufer, ampak on samo kako firmo pokliče in to je to. Ne bi se on ubadal z okni. Bom pa fotke poslala kaj se dogaja. Pa povedala, da me dalj časa ne bo, če lahko karkoli ukrepajo.
v najemu, 06.01.2022 ob 13:09
Kr en 15587, 06.01.2022 ob 13:05
Vlago je potrebno najprej uničiti s varekino.
Odmaknite vse pohištvo par cm stran od sten. Kupite si tudi razvlaževalec zraka. Prostori morajo biti ustrezno ogrevanim
Pohištva ni možno premakniti, ker je vgrajeno.
Sem sicer uničila, odstranila plesen, samo vprašanje koliko časa bo to trajalo. Skrbi me, da bi mi ta mesec, ko bom odstona, splesnelo kup knjig, oblačil.
Kaj naj razvlažujem? Pralni stroj ni v stanovanju, je v kleti, mokrim oblačil tudi nimam v stanovanju. Edino tuširam pa se. To pa res ne morem ukiniti.
Pa redno zračim.
Če uporabite velike količine Varikinine, bo nekaj časa delovalo. Vendar v tem času verjetno ne boste mogli živeti v sobi.
Verjetno vlaga v prostor pride zaradi nepravilno izoliranih sten/tal. Gre za tako imenovane toplotne mostove.
V našem primeru je edino pomagalo gretje in rezvlaževalec npr: https://www.amazon.de/-/en/MDDF-16DEN7-WF-Comfee-MDDN-10DEN7-Dehumidifier/dp/B07MQ2MFGC/ref=sr_1_3?keywords=luftentfeuchter&qid=1641479371&sprefix=Dehu%2Caps%2C125&sr=8-3&th=1
Je pa plesen lahko zelo nevarna dolgoročno za zdravje! Jaz bi na vašem mestu razmišljal o menjavi stanovanja.
v najemu, 06.01.2022 ob 15:20
Dihal pa res noben ne bo 🙂 pa tuširal se tudi noben ne bo ta mesec.
Nimam koga, da bi mi zračil.
Sem pač odstranila plesen. Skušala, kolikor pač gre, omare sprazniti. Oz. vsaj toliko, da so vse stvari odmaknjene stran od sten omare. In vse bom odprto pustila, vsa vrata omar. Je hudič, ker preprosto nimam kam stvari dati. Razen, če vse na tla naložim.
Ker ta huda plesen se je naredila v kakih dveh tednih. Mogoče je bilo že prej kaj, ampak kaj veliko ne. (V omari sem imela stvari, ki jih redko uporabljam, sem pa pred 14 dnevi nekaj prelagala pa nisem z lučjo notri svetila).
Pa jutri odhajam tako, da kakih hudih ukrepov ne morem več izvesti.
Res, same sitnosti s tem stanovanjem. Prvi vtis, ki je bil grozen, je bil pravilen.
Ja, si kar sama kriva za pojav plesni. Jeseni si imela vse noči odprto in se je stanovanje prepojilo z nočno vlago. 20 stopinj zadostuje, da ni plesni, ob rednem zračenju.
Očitno odtokov nisi znala dobro prečistiti, ko si se vselila. Normalno je, če je bilo stanovanje prazno, da se je zasušilo marsikaj v ceveh in je treba znat očistit.
Če bi odtoke dobro počistila takrat, bi jih zdaj zlahka vzdrževala.
Pa še plačali so ti za to čiščenje. Meni se zdi še kar fer.
Zdaj pa bi bilo najbolje, da odpreš vse zračnike, vsa vrata in vse omare. Okna pa pusti dobro zaprta.
Ker če ne boš imela ob vrnitvi res prav vse plesnivo.
Z odtoki se pa ukvarjaj po vrnitvi. V enem mesecu se bo spet zasušilo.
ne bo dobro, 06.01.2022 ob 15:41
Ja, si kar sama kriva za pojav plesni. Jeseni si imela vse noči odprto in se je stanovanje prepojilo z nočno vlago. 20 stopinj zadostuje, da ni plesni, ob rednem zračenju.
Očitno odtokov nisi znala dobro prečistiti, ko si se vselila. Normalno je, če je bilo stanovanje prazno, da se je zasušilo marsikaj v ceveh in je treba znat očistit.
Če bi odtoke dobro počistila takrat, bi jih zdaj zlahka vzdrževala.
Pa še plačali so ti za to čiščenje. Meni se zdi še kar fer.
Zdaj pa bi bilo najbolje, da odpreš vse zračnike, vsa vrata in vse omare. Okna pa pusti dobro zaprta.
Ker če ne boš imela ob vrnitvi res prav vse plesnivo.
Z odtoki se pa ukvarjaj po vrnitvi. V enem mesecu se bo spet zasušilo.
Kje pa si ti našlo toliko neumnosti ?
Stanovanje prepojila z nočno vlago ?? Takšne neumnosti pa še nisem prebral.
Ni mi pa jasno kako je s tem ogrevanjem. Nobenega termostata (seveda so me prepričevali skrbniki, da je v stanovanju pa so prišli pogledat pa ga tudi niso odkrili). Ko sem prosila, da bi tako nastavili, da je ponoči bolj hladno, podnevi pa bolj toplo, ni bilo nič od tega. Menda se ne da.
Zraven pa ekstra moderna kotlovnica spodaj.
Mi zna mogoče kdo pojasniti:
je mogoče za težave krivo to, da je pol oz. nekaj manj kot pol tal toplih, ogrevanih, druga polovica (tista proti oknu, balkonu) pa je mrzla? Tla v slabi polovici stanovanja so topla. Tisti del proti oknu, balkonu je pa povsem mrzel. In na oknu je potem kondenz.
Je težava predvsem v tem, da je taka razlika v temperaturi znotraj stanovanja?
Ker tole se je pojavilo v bistvu, ko je začelo ogrevanje delno delovati. Prej oktobra in novembra pa tudi začetek decembra, ko še ni bilo ogrevanja pa so bili tudi hladni dnevi, ni bilo teh težav. Edino vhodna vrata so se napela, ker je bil hodnik, stopnišce dosti bolj toplo kot stanovanje. No tudi sedaj je zunaj, na hodniku, bolj toplo.
Forum je zaprt za komentiranje.