Plesen na zidu
Živimo v bloku, 2 leti nazaj smo vgradili plastična okna in se nam je pojavila plesen v otroški sobi . V kotih in pa na steni. Lansko leto smo premazali s temi sredstvi in je bilo ok, letos jo imamo spet. Tudi okna zelo zarošena. Imamo malo stanovanje in se nam hitro ogreje, tako da ne kurimo dosti, zračimo pa vem – premalo, ampak nas ni toliko doma.
Kaj lahko naredim, bi pomagal razvlažilec zraka?
Imamo tisto zadevo, ko menjaš vložke, nekaj vode se že nabere, ampak to ne zaleže.
Hvala za pomoč in lp!
Pri nas se je tud pojavila plesen po menjavi oken, v spalnici, ki je sploh nismo ogrevali.
Po nabavi razvlaževalca (vlaga je padla iz skoraj 80 na 60 v celem stanovanju), par minut zračenja zjutraj in zvečer in ogrevanja čez dan je OK.
Čeprav, prejšnja leta smo imeli razvlaževalec wenko, letos pa nabavili ene druge vložke, ker wenka ni blo, in ti ne pozaugajo toliko vlage, se bojim, da se v kotu za omaro spet kaj nabira 🙁
poskusi stene prebarvati z jupol citro ,to ti bo začasno pomagalo,vsaj pri nam je,hči je imela vedno veliko plesni po sobi in smo vse pobravali z jupol citro,letos imam pa mir,seveda je dolgoročno treba misliti na primerno izolacijo,saj največ pesni povzročajo toplotni mostovi in po mojih izkušnjah nekvalitene barve,ki dovoljujejpo razvoj plesni.
Pri nas se je tud pojavila plesen po menjavi oken, v spalnici, ki je sploh nismo ogrevali.
Po nabavi razvlaževalca (vlaga je padla iz skoraj 80 na 60 v celem stanovanju), par minut zračenja zjutraj in zvečer in ogrevanja čez dan je OK.
ne moram verjetm da imate takšno vlago v stanovanju, pri nas je sedaj 38 od začetka zima niha 5 v plus ali minus. Imamo pa temperaturo v hiši od 23 do 25, nas vse ZEBEEEEEEEEEE
Pozdravljena,
o plesni sem na teh forumih napisal že veliko, zato v iskalniku poišči, če se ti ljubi.
Na kratko pa ti lahko povem, da je vzrok, kar pa si opazila že sama, plesni zamenjava oken. Nastajajo namreč toplotni mostovi. In v kombinaciji s premalo zračenja so to idealni pogoji za nastanek zidne plesni.
Edina stvar, ki pomaga je vsakodnevno zračenje s prepihom zjutraj in zvečer. Kupi si tudi vlagomer in ga daj na steno.
Vsa sredstva za odstranjevanje ali kamufliranje zidne plesni so bolj kratkoročnega delovanja, električni razvlažilec pa porabi kar nekaj elektrike. Pa tudi precej glasen je. Zlasti ponoči.
V zadnjem času reklamirajo tudi barvo TermosHield barvo. Vendar je ne bom ne grajal in ne hvalil. Tehnične podatke in delovanje pa si lahko ogledaš na njihovi spletni strani.
Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd
isto težavo imam tudi sama ,rešujem jo pa tako da v šprico nalijem varekino in pošpricam plesen in vsa izgine ,samo potem obvezno ven iz stanovanja ker zelo smrdi ali pa sobo obvezno zapri za par ur da se prezrači ,pa pazi na obleko vska kapljica ti bo razžrla barvo na obleki ,meni pomaga ,vsako sezono 1-2x našpricam pa imam pol mir stena je pa lepa bela ,ja od takrat ko imam nova okna
Nasvet od praprababice sproban v praksi…
kupi en cenejši (da ti ga ni preveč žal) pralni prašek za belo perilo v prahu. Sama sem ga kupila v hoferju. Naliješ pol vedra vroče vode (sama sem jo prej prevrela, da se je res prašek čim bolj topil) in notri čim več praška. Toliko, da je voda res že prav gosta. Sama mislim, da sem dala okrog 10 meric. Obvezno rokavice, da si ne poškoduješ kože. In potem z krpo umiješ steno. Res z dovojl mokro zdrgneš steno, tudi če gre malo “jupola” stran..gre tudi plesen.
Sama nisem verjela in sem špricala z raznimi odstranjevalci plesni, belila z barvami proti plesni ampak ni nič kaj pomagala, vsaj za dalj časa ne. Sama sem stene na tak način (plesniva mesta) pomila nekje takle čas (januar, februar) in se plesen naslednjo zimo ni več pojavila. No z marcem naslednje leto smo se pa iz stanovanja odselili tako da ne vem kako je sedaj, ampak dobro leto (oz. celo naslednjo zimo) smo imeli mir in se plesen ni več pojavjlala.
Kondenz na steni pa je posledica treh dejavnikov. In sicer:
[list=1]
[*] Relativne vlažnosti prostora.
[*] Temperature prostora.
[*] Temperature hladne površine, ponavadi deli stene, kjer se plesen pojavlja.[/list]
V ustreznih pogojih pride do nastajanja plesni. Da jo za stalno odpravimo, se lotimo vsake posamezne točke.
Relativna vlažnost v prostoru naj bo od 40-60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Uravnavamo jo s prezračevanjem. Ročno ali mehansko.
Temperatura prostora naj bo konstantna. Drastično nihanje je povod za ustvarjanje kondenza na steni. Če ste navajeni ponoči ugašati kurjavo, potem pred spanjem obvezno prezračite.
Hladne površine (toplotne mostove) ustrezno toplotno izolirajte.
S temi ukrepi, se plesen definitivno ne bo več pojavila.
Poskrbeti je potrebno edino še za ustrezno uničenje obstoječih, s plesnijo okuženih površin. Eden izmed načinov je tudi lepo opisan tu…Kako odstraniti <b>[b]plesen na steni[/b]</b>.
Forum je zaprt za komentiranje.