Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Plačilo pogrebnih stroškov – kdaj?

Plačilo pogrebnih stroškov – kdaj?

Umrl mi je oče, je prejemal samo starostno pokojnino. Zanima me kako je s pogrebnino (če še sploh država da kak evro?), kako se pride do tega? in kdaj je potrebno pri izvajalcu pokopa (žara, prevoz ipd.) račun poravnati. Se plača takoj po pogrebu ali se na račun čaka kak teden ali dva?

Iz naslova zdravstvenega zavarovanja si upravičena do približno 500 evrov pogrebnine. Račun se po moji izkušnji plača PRED pogrebom.

ob izgubi očeta.
če je dohodek dovolj nizek, potem vam bo pripadla ali pogrebnina, če pa to ne, pa izredna socialna pomoč.
najbolje se je obrnit na CSD vam bodo čist točno povedali.

Pred mesecem dni mi je umrla mama. Oce je pogreb placal pred samim pogrebom, takrat, ko se je sel dogovorit za pogreb. Nic mu ni bilo povrnjeno.

Če ima tisti ki bo dal vlogo na CSD več kot 606 Eur ne dobi nič. Preverjeno par mesece nazaj. Ko mi je umrla mama tata ni dobil nič. ima pa 629 e pencije.

Posebni pogoji za uveljavljanje pogrebnine:
•pravico uveljavlja vlagatelj, ki je družinski član pokojne osebe (zakonec oziroma oseba, s katero je umrli živel v zunajzakonski skupnosti ali v registrirani istospolni partnerski skupnosti, otroci in pastorki, starši oziroma oseba, s katero eden izmed staršev živi v zakonski zvezi ali v zunajzakonski skupnosti ali v registrirani istospolni partnerski skupnosti),
•vlagatelj je poskrbel za pogreb v Republiki Sloveniji (račun se mora glasiti na strankino ime),
IN JE BIL
•na dan smrti pokojnika upravičena do denarne socialne pomoči ali do varstvenega dodatka,
ALI
•dohodek vlagatelja ali skupni lastni dohodek družinskih članov (premoženja se ne ugotavlja) ne presega višine 606 evrov za samsko osebo oziroma 909 evrov za družino.

Smo imeli pred kratkim smrt v družini. Račun pogrebnega podjetja je bil izdan na dan pogreba, rok plačila 2 tedna. Verjamem, da bi se dalo po potrebi dogovoriti tudi za kak teden ali dva zamika.

ZZZS nam je povrnil del stroškov, pa oče ni imel nizke pokojnine.

Hvala za te odgovore. Zanima me še ali mora npr. mama ali jaz iti na CSD ali se ta stvar uredi za pogrebnino kako drugače? Se da vloga ali kaj je potrebno vse imeti, da se lahko zaprosi za pogrebnino na CSD? Sva pa obe z mamo brezposelni že več let, živeli smo izključno iz očetove starostne penzije in za njegov pogreb praktično nimava prihrankov.

Obrazec Vloga za pogrebnino oz. posmrtnino kupiš v knjigarni in ga izpolniš ter pošlješ na najbližji CSD.
Priložiti je potrebno še izpis TRR osebe, ki vlaga zahtevek in ostalih družinskih članov, ki jih je vlagatelj po
zakonu dolžan preživljati za zadnje tri mesece.

Obrazec sprintaš na internetni strani. Daš vlogo za pogrebnino. Vlogo da plačnik pogreba, pri dodelitvi pa se upoštevana njegov prihodek, je namreč cenzus, ki ga ne smeš preseči. Torej če vas je več v družini, naj da vlogo tisti, ki ima manj prihodka.

ZUJF je zaostril pogoje za pogrebnino in se ne izplacuje vec vsem 🙁

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close