Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine plačilo davka pri oddaji nepremičnine

plačilo davka pri oddaji nepremičnine

Zanima me če ste že dobili plačilo davka če oddajate napremičnino. Sama letos oddajam prvič, pa še nič ni bilo. Sem pa vse poslala po pošti, nič nisem šla na občino. Sedaj pa me skrbi. Rada bi imela namreč vse urejeno.

Davki pri oddajanju

Kadar fizične osebe oddajajo nepremičnine, je dohodek iz oddajanja obdavčljiv. Dohodek se šteje v dohodnino in je obdavčen v skladu z dohodninsko lestvico. Obdavčenje najemnin urejata Zakon o dohodnini in Zakon o davčnem postopku.

Davčna osnova je dohodek v obliki najemnine (tudi druga nadomestila v povezavi z oddajanjem premoženja v najem) zmanjšane za normirane stroške v višini 40 % najemnine. Namesto normiranih stroškov lahko zavezanec uveljavlja dejanske stroške vzdrževanja, s katerimi ohranja vrednost premoženja. Dejanske stroške dokazuje na podlagi računov. Kot dejanske stroške je mogoče uveljavljati tudi zavezančev delež dejansko porabljenih sredstev rezervnega sklada večstanovanjskih stavb. V primeru oddajanja kmetijskih ali gozdnih zemljišč, je davčna osnova celotni doseženi dohodek.

Akontacijo dohodnine ugotovi davčni urad na podlagi napovedi zavezanca. Napoved za odmero akontacije mora zavezanec oddati v 15 dneh po prejemu najemnine. Če se nepremičnina oddaja za več mesecev v letu, je treba akontacijo oddati v 15 dneh po koncu oddaje. Če je nepremičnina oddana za celo leto, potem je treba napoved oddati najkasneje do 15. januarja naslednje leto. Davčni organ izda odločbo o višini akontacije v 30 dneh od dneva vložitve napovedi.

Akontacija dohodnine znaša 25 % davčne osnove.

Ja Davčni urad ponavadi ne izda odločbe v 30 dneh!!!!

Tudi jaz je še nisem dobil. Pa je minilo že več kot 50 dni

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close