placevanje vadnine v klubih
Moja hci ze nekaj casa trenira en sport. Vsak mesec placujemo vadnino xy€. Lani pa je vodstvo zahtevalo, da smo placali tudi za tisti mesec, ko hci ni hodila na treninge. Kako imate to urejeno drugje v klubih. Meni se to ne zdi prav. Ker sem mnenja, ce ne koristis uslug jih tudi ne placas. Pred casom je ena pisala o placilih v klubu brez racuna. Jaz sem takoj prepoznala, da je to klub v katerem trenira tudi moja hci. V glavnem, kaj si mislite glede mojega vprasanja? Je prav, da placas za nekaj kar nisi koristil?
Avtorica, klub ima verjetno najetega trenerja ali več trenerjev. Trenerji trenirajo tudi zaradi denarja, ne samo zaradi ljubezni do dela, ki ga opravljajo s tem, ko trenirajo vaše otroke. Vsi koneckoncev delamo tudi za denar, s katerim si kupimo živež.
Vsi letni stroški v nekem klubu morajo biti preračunani glede na število vadečih in sodelujočih otrok, s tem se določi potem letno tudi višina vadnine – če je bila naprimer že 5 let ista, pa klub ne dobi dodatnih sredstev drugje je logično da se vadnina dvigne, če gre za upad števila članov, pa tudi. Stvar dogovora vodstva kluba, trenerja in seveda tudi staršev. Lepa beseda lepo mesto najde, pa pamet tudi. Pa tudi nekateri trenerji imajo upravičeno svojo ceno.
Tega, da trener dela za denar, se vodstvo kluba, zastopniki otrok, ki so v upravnem odboru kluba in tako ti kot starš z funkcijo v klubu ali brez, vsi verjetno zavedate.
Tudi ti, ko si odsotna, ti delodajalec izplača plačo.
Upravičenost do neplačevanja mesečnega prispevka ( vadnine) je samo v primeru, ko je otrok dlje čas odsoten ( več kot tričetrt meseca zaradi bolezni ali poškodbe ( z zdravniškim potrdilom). Je pa najbolj pošteno, da se parcialno zaračunava – odšteje glede naštevilo odsotnosti na treningih od celotnega zneska mesečne vadnine.
Tudi klubi morajo: ali izdati vnaprej položnice pred plačilom vadnin ali pa račun po prejetju nakazila na račun kluba. Če jih ne izdajo, je to od letošnjega leta to za klub lahko precej problematično, ni v skladu z zakonodajo.
Ne zadostuje, da vam pošljejo samo elektronsko potrdilo ( elektronska pošta hvala prejeli smo vaše nakazilo za vačega otroka…) ali bančni izpis o elektronskem nakazilu, torej prejetju sredstev na račun kluba. Račun, z zneskom, podpisom odgovorne osebe kluba ( blagajnikom, računovodjo, karkoli).
Za opravljeno storitev je potrebno izdat račun – sedaj tudi klubi za vadnine, tisti, ki še dosedaj niso!
Če sumite, da gre za delo na črni potem to prijavite. Če ne prijavite ste točno toliko krivi vi kot oni.
Da se plača tudi takrat, ko otrok na vadbo ne gre je pa povsem normalno in prav. Otroka se vpiše za eno leto in za eno leto se plačuje saj klubi tudi ne najemajo trenerjev in prostorov samo za dneve, ko se vam sprdne, da otroka peljete na vadbo.
Ob pokodbah, boleznih pa večina ali da popust ali tudi ne zaračunajo nič.
S kolegi se gremo en šport, za katerega imamo najet prostor za enkrat na teden. Tisto plačujemo skupaj, z denarjem ki ga da vsak od nas, vsak mesec.
Lahko mu rečeš vadnina / članarina za našo neformalno skupino – ali kako drugače.
Tudi če koga ni – je npr. bolan cel mesec ali pa na službeni poti – moramo plačat dogovorjen znesek za telovadnico, zato ni izgovorov. Dokler ne rečeš, da zaključuješ s tem in te ne bo več – plačaš. Neglede na morebitno odsotnost.
temu bi bila namenjena članarina.
vadnina pa bi moral biti variabilni strošek.[/quote]
Kaj pa so po tvojem variabilni stroški? Dvorana, trener,?..pomisli malo preden želiš biti pametna….[/quote]
nimam pojma
vem samo, da ima eno plavalno društvo tako urejeno. članarina fiksno + vadnina po prisotnosti.
če se hoče, se da tudi tako.
Kaj pa so po tvojem variabilni stroški? Dvorana, trener,?..pomisli malo preden želiš biti pametna….[/quote]
nimam pojma
vem samo, da ima eno plavalno društvo tako urejeno. članarina fiksno + vadnina po prisotnosti.
če se hoče, se da tudi tako.[/quote]
Se strinjam, da imajo ena društva več denarja, druga manj….
Hodim na dve različni vadbi, torej tudi na dve različni lokaciji.
Pri prvi vadbi plačam polletno vadnino in če sem vmes odsotna, to ne vpliva na znižanje plačila.
Pri drugi imam možnost mesečnega plačila ali polletnega plačila. Mesečno plačilo je 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dražje kot preračun adekvaten delež polletnega plačila. Vendar: če pri mesečnem plačilu kdaj manjkam, lahko to nadomestim v prihodnjem mesecu. Pri polletnem plačilu te možnosti nimam.
Zdi se mi, da se po tem pravilu ravna večina športnih društev, kar je tudi fer.
Tako, je, lepo opsiano s primerom.
Ker s tem imate zagotovljen termin vaše telovadnice, če nebi plačevali, bi jo oddali drugim ponudnikom. Ker namen dvoran je rentabilnost, ne pa da so prazne – to pa žal stane – povsod, v vsakem primeru – nič ni zatonj…
Vadbene površine so zasedene z najemniki, urniki niso brez razloga in tega nekateri v tej temi ne razumejo, preprosto nočejo razumet.
nimam pojma
če se hoče, se da tudi tako.[/quote]
Se strinjam, da imajo ena društva več denarja, druga manj….[/quote]
Veliko je odvisno tudi od rezultatov, ki jih člani klubov ali društev dosežejo na leto in s tem upravičijo tako ugled, kot prepoznavnost in obstoj nekega kluba ali društva tako doma, kot v tujini, koliko potem lahko tudi držva – občina primakne iz svojega proračuna iz tega naslova , včasih so bili tukaj potem še sponzorji tega žal danes skoraj ni več , ker država veliko pobere iz tega naslova in se ne izplača, veliko pa je odvisno tudi od sposobnosti vodstva kluba in seveda tega, koliko se starši ne vtikajo v te zadeve -sploh če nimajo pojma ali drugega dela, kot nadzirat druge tam, kjer ni treba. Nekatri starši bi se morali tudi v
Jasno, da se plača, tudi če otroka ni – trener vadi z otroki, četudi kdo manjka, ni zato opravil nič manj dela, delal nič manj ur, klub je ravno tako pripravil prostore, jih plačal, ogreval, karkoli že. Ne more njihov zaslužek se iz meseca v mesec razlikovati glede na število udeležbe. Ko se nekam vpišeš, si član tega in to se plačuje. Plačila na roke so druga zgodba in to nima nobene zveze s tvojim vprašanjem.
Enako je na primer z jezikovnimi šolami: če se vpišeš na 90 urni tečaj jezika, plačaš 90 ur – četudi morda vmes manjkaš 10 ur, ti ne bo nihče vračal denarja. Tečaj se je izvajal, profesor je bil tam, njegov čas in trud, prostor na voljo…če tebe ni, ne more biti zato šola prikrajšana. Manj ur gre na tvoj račun, ne na profesorjev oz. od šole.
Drugo je, če se zmenite plačevanje po uri, samo so potem cene bistveno drugačne in tudi tukaj gre za vprašanje termina. Ker se trener/učitelj/kdorkoli že odloči TEBI nameniti čas, je ta njegova ura oddana. Ne more je porabiti za nekoga drugega, oddati prostora, časa nekomu drugemu – zato je jasno, da ko enkrat zakupiš nek termin, je to plačljivo. Tako pač je, je treba biti resen in dosleden pri teh rečeh. Če pač kdaj ne moreš priti, se zgodi, a to mora iti, kot že rečeno, na tvoj račun, ne pa na račun izvajalca storitve. To je ja jasno.
Forum je zaprt za komentiranje.