Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Plača

Plača

Gledam svojo plačo. Ugotavljam, da imam dodatek na delovno dobo približno enak vsak mesec, razen med dopustom.

Ko koristim 1 mesec dopusta imam dodatka na 20 let delovne dobe 7 evrov. Ali je to normalno???

V tej državi je vse kar ni normalno normalno.

Torej Da

A to resno? En mesec dobim dodatka na svojo ‘dolgo’ delovno dobo 89 evrov, drug mesec pa 7??

Kaj je tu normalno, še vedno imam 1 mesec več delovne dobe kot prejšnji mesec!!??

Si po urah opravljenih v mesecu plačan? Ker ne štekam. Delovna doba se procentualno obračuna. Procent na osnovo. Imaš osnovo zelo nizko? In si običajni mesec plačan na provizijo ipd.?

Če nimate kolektivne pogodbe ali je to določeno v pogodbi o zaposlitvi, delodajalec ni zavezan izplačevat dodatka za delovno dobo.

Sicer se pa običajno izplačuje pol procenta višjo plačo na osnovni bruto za vsako dopolnjeno leto delovne dobe. Po 20 letih torej 10% višja plača od osnovne, po 40ih letih pa 20 %.

Odgovor na objavo uporabnika
micka sosedova, 24.08.2021 ob 21:09

A to resno? En mesec dobim dodatka na svojo ‘dolgo’ delovno dobo 89 evrov, drug mesec pa 7??

Kaj je tu normalno, še vedno imam 1 mesec več delovne dobe kot prejšnji mesec!!??

Še enkrat počasi preberite moj prejšnji zapis

Ko si v službi, je dodatek cel, ko nisi v službi, je še vedno dodatek, vendar zmanjšan zaradi odsotnosti.

To je sigurno napaka pri obračunu! Obrni se na računovodstvo oz. kadrovsko.

Avtorica, dodatek za delovno dobo je fiksen in imaš na plačilni navedeno, kakšen procent je v bruto znesku. Ta je fiksen in se ti za vsako leto zviša po kolektivni pogodbi, ki je določen. v večini najmanj 0,5 posto od osnovne plače.

Potem imaš pa obračun dodatka na delovno dobo za minulo delo. Tam se  ti potem zmanjša, ker si npr. cel mesec na dopustu.

Dodatek za delovno dobo je po ZDR obvezen.

Dejstvo pa je, da se redne ure obračunajo kot redne ure in se doda še dodatek na delovno dobo. Dopustniške ure (pa praznične tudi) pa se izračunajo iz povprečja zadnjega meseca in imajo že v osnovi zajet tudi dodatek za delovno dobo, zato ni še enkrat dodatno obračunan.

Če primerjaš poln mesec dela + dodatek na delovno dobo ali pa poln mesec dopusta, pride enako (seveda pod pogojem, da ni dodatkov za popoldansko, nočno, praznično, stimulacij in podobnega).

Dodatek za delovno dobo se računa samo na ure rednega dela- to velja za gospodarstvo. Za javni sektor pa na vse ure. Kot je znano, je večina obiskovalcev tega foruma iz JS, zato je tudi tajko začudenje in napačno usmerjeno komentiranje.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 10237, 25.08.2021 ob 09:03

Dodatek za delovno dobo se računa samo na ure rednega dela- to velja za gospodarstvo. Za javni sektor pa na vse ure. Kot je znano, je večina obiskovalcev tega foruma iz JS, zato je tudi tajko začudenje in napačno usmerjeno komentiranje.

Delala sem v JS, zdaj sem v gospodarstvu, in še več, jaz obračunavam plače in ti povem, da je tako, kot sem zapisala zgoraj.

Dodatek se obračunava posebej za redne oddelane ure, za dopust, praznike pa je ta dodatek že zajet v  urni postavki za nadomestilo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close