Najdi forum

pizza

Ali mi lahko katera prosim zaupa recept za testo za pizzo za 4-6 oseb? Tako kot jo jaz ponavadi pripravim pride sicer dobra, a prevec hrustljava, zato hocem slisati se kako mnenje.

o pizzi in predvsem testu zanjo je bilo ze veliko govora! poglej 17.8.03 pizza s svezimi paradizniki…ali pa 21.lo. testo za pizzo. ali se pa drzi babinega recepta-pojdi v pizzerijo!:)) lp petra

kadar se mudi za kaksno kosilo ali večerjo, jaz vedno naredim pico iz pečjakovega testa. v taki plastični vrečki je, 4 koscki, odmrznem v mikrovaloni pečici, zvaljam, dam gor vse kar pase, in pečem 10-15min.
vse skupaj imas narejeno pa se kuhinjo pospravljeno v pol ure, pa se super pice so- take kot v gostilni, pravi moj brat:)

Kvas raztopiš v zelo majhni količini vode (tople), dodaš malo sladkorja…vse skupaj daš v moko, katero prej soliš, dodaš malo olivnega olja, radensko in mešaš dokler ni testo gladko…pač po potrebi dodajaš radensko in olivno olje…jaz naredim malo bolj ” mokro” testo…
Pekač namažeš spet z olivnim oljem….

Pustiš vzhajati kakšne pol ure…. ko daš pečt, mora bit pečica segreta na maksimum, pečeš največ 8 min…

Meni vedno uspe…

Prej sem imela vedno probleme, potem sem začela uporabljati samo radensko in namesto rastlinskega olja olivno… pečem pa nikoli s prižganim ventilatorjem…

Upam da bo kaj pomagalo.

Dober tek!

Tako, približno, tudi jaz. Nisem pa še poskusila z radensko, delam testo z navadno vodo.

Potem pa odrežem 4 kose peki papirja, čisto malo namastim z olivnim oljem in dam na vsak kos kepo testa. Pustim malo počivat, razvlečem in obložim. Pekač segrevam s pečico vred, potem samo potegnem pizzo (na papirju) na vroč pekač in pečem v zelo vroči pečici čisto spodaj. Ko je prva pizza pečena, jo potegnem s pekača, dam naslednjo, prvo preložim s papirja na krožnik… Moja je zadnja, da lahko v miru pojem, ne da bi se medtem kaj zažgalo.

Do tega načina sem prišla, ker ima pri nas vsak svoje želje in posebnosti glede nadeva. Res je malo bolj zamudno, pizze so pa dobre – testo ni debelo, ker se ima prostor razširit.

Najprej lep pozdrav iz faxa:)

Meni se tudi dogaja, da imam zelo trde pice…pa ne vem zakaj. Ko Pridem domov, bom napisala recept…mogoce mi boste ve znale pomagat. Mene osebno ne moti, da je testo bolj trdo, drugi pa vedno pricakujejo tako pico, kot se dobi v kaki piceriji.

Zadnjic sem slisala, da bi naj bilo testo bolj krhko, ce das noter pivo…ima katera izkusnje s tem?

Meni pa pizze iz pizzerij sploh niso vseč – testo bi se bilo, ampak nadeva pa je absolutno preveč in dostikrat so pizze samo skuhane in ne spečene (rezultat je surovo testo, ki ga moj želodec slabo prenaša).

Moj recept je takšen: vzamem približno 20-25 dkg moke za velik oglat pekač, v lonček dam nekaj kvasa, žličko moke in vodo in zmešam, da dobim gladko zmes, ki jo potem prilijem k moki. Dodam še olivno olje in vse skupaj začnem mesiti. Prilijem še nekaj olja, toliko da se mi testo ne prijemlje na roke. KO je testo narejeno, ga dam vzhajat za cca 45 minut. Nato testa ne valjam, ampak ga na pekaču z roko in prsti razplastim/raztlačim (ne vem, kako bi lepše opisala). Malce sem lena in se mi testa ne da valat. Nato pa naložim po želji in meni je ta pizza najboljša. Sploh ni šans, da bi šla še kdaj v pizzerijo.:) Pač vse je odvisno od okusov in želja in kakor pravijo Rusi: “Na vkus i cvet tovariša net”.:))
LP

Kot sem obljubila, bom napisala se moj recept…pa ce bi katera opazila zakaj bi bilo moje testo trdo, bi bila vesela kakrsnegakoli nasveta 🙂

1. 5,2 dcl vode (mlacne)
2. 12g soli
3. 8g sladkorja
4. 1kg moke
5. 22g razdrobljenega kvasa
6. 20g margarine

Vse skupaj zamesimo, ko se moke ne vidi vec dodamo 0,5 dcl olja.

To je to. To je testa za priblizno dva ta velika pekaca.

Upam, da mi bo kdo znal pomagati. Ali pa ce ima kdo kaksen boljsi preizkusen recept. Bomo delali pizzo jutri ali v soboto.

LP

Tudi jaz uporabim kar Pečjakova testa in so zares mehka in dobra.

Lp

Varvi,
saj testo verjetno narediš v redu. Naj ti testo dvakrat vzhaja, prvič v hlebčku, nato pa še enkrat, ko si testo za pizzo že razvlekla in obložila (vsaj 15 minut na toplem).
Hrustljava pa je verjetno zato, ker predolgo časa pečeš. Daj pizzo v vročo pečico 250 Stopinj C in peci zelo malo časa (npr. 10 min, ali manj, odvisno od debeline testa).

Pozdrav.

Moj recept, rahlo testo, vedno uspe, za 2 velika pekača:

V skodelico za kosmiče (jaz imam še skodelice od Kinderlade, s sliko krave) v mlačno vodo zdrobiš zavitek kvasa (40g), v drugi skodelici pa pripraviš mešanico iz 1/4 olja, 1/4 mleka in 1/2 vode. V posodo za vzhajanje streseš približno 80 dag moke, jo posoliš (kar pogumno) in doliješ vsebini skodelic. Z el. mešalnikom narediš testo, nato ga zgneteš še na roke in dodajaš moko po potrebi. Testo naj v posodi vzhaja pol ure.
Medtem pripraviš pelate iz male pločevinke (jaz jih pretlačim kar ročno), naribaš sir- 35 dag, pripraviš šunko- 20 dag, odpreš malo pločevinko gob v slanici, olive,…
Ko je testo vzhajano, ga prerežeš na pol in vsako polovico raztegneš po svojem naoljenem pekaču. Sledijo pelati (pol na vsako pico), šunka, sir, gobe, olive, ostali dodatki. Po vrhu obvezno posuješ z začimbami za pico in pečeš na maksimalni temperaturi 10 minut- odvisno od pečice, jaz sem v stari, ki pa je že odslužila, pekla 13 minut; seveda vsak pekač posebej na kombinaciji zgornjega in spodnjega grelca.

Pa dober tek!

H&M se lahko lotim tvojega recepta, notri imaš kar dosti soli, preveč moke—delaš pizzo za 2 pladnja, jaz navadno naredim vse na oko, kot bi temu lahko rekli, v skodelico pristaviš mleko, ga ogreješ (mikrovalovka, če ne v podsodico) ne prevroče in daš notri cca. 1 žličko sladkorja in enko moke, pol kvasa, dobro premešaš in pustiš vzhajati, v posodo v kateri misliš mešati daš čisto malo moke(celotna količina vrečke cca. pol vrečke), 2 večja ščepa soli in žlico olja (npr. olivnega), nato še preostalo moko, narediš jamico in, ko se je kvas malo dvignil (rastejo taki rjavi fleki) zliješ na moko in v skodelico od kvasa naliješ mlačno vodo, pol jo že priliješ na moko, potem z mikserjem in metlicami za testo zgneteš, če ne gre skupaj še dodaj vode, potem, ko je testo uredu, odstaviš mikser in ga še na roko zgneteš, da postane gladek (na pultu), postaviš nazaj v posodo in pogrneš s svežim prtičkom in daš na toplo vzhajat……čisto vsako testo po katerem receptu delaš, narediš po takem vrstnem red, lahko daš namesto vode, pivo, namesto sv. kvasa suhega – le tega daš po navodilih takoj v testo…..potem je testo bolj gostilniškega okusa………kvas daš vedno na moko in ne k soli in olju saj kvasovke ubija maščoba, sol in alkohol……Testo potem pa pomaščen pladenj z rokami raztegneš po celem pekaču…..pa dober tek

Hvala, a jaz naredim natancno tako, saj je takoj pecena. Morda dam prevec vode: 2dl na 250 gr moke? med drugim bi morala tudi povecat kolicino, ker sedaj ko so otroci vecji, ta pizza je za nas ze premajhna in ne vem kako. Ne vem zakaj, je recept za pizzo vedno “taka skrivnost”. V bistvu ti nihce ne bo povedal naredi ABC, ampak vsi malo na oko, malo poskusajo itd. A ni to hecno? Zato sem tudi nacela temo, ker sem hotela zvedet ta ABC, pa mi se ni uspelo. Bom morala tudi jaz naredit na oko :).

Lp

Pri meni pizza vedno uspe in tudi testo je odlično. Moj recept:

cca 350 g moke
1 žlička soli
1 vrečka suhega kvasa
3 žlice olja
2 žlici kisa
cca 1,5 do 2 dcl vode

Pega: danes sem delala testo za pico iz tvojega recepta. Mi je bil zelo vsec. Robovi so bili se vedno malo trdi, ampak to verjetno zato, ker sem jo pekla nekje 20min. Imam raje bolj, kot pa premal zapeceno 🙂

Hej!
Pizze ne delam sama,ker mi ne uspe,kot bi rada.Nima tistega lepega mehurjastega oboda in vedno je malo presuha.Sem pa sla spet pogledat v
italijansko knjigo za testenine,pogace in pizze.Za tekocino ne daje natancne kolicine,ker pravi,da moras cutiti pod roko- oziroma po potrebi.
Nekaksno splosno navodilo je,vsaj pol od kolicine moke.Ko je testo gotovo,naj pod prsti izpade tako kot bi prijela mehki del uhlja(dobesedno).

Prevod iz knjige

A

Testo za pizzo mesimo na deski ali marmorju.Moka mora biti presejana,da je v njej vec zraka.Solimo ze moko.Vse sestavine naj imajo sobno temperaturo-20 stopinj.

Kvas pozna tri sovraznike:previsoko temperaturo,mascobo in prevec soli.
Voda,v kateri stopimo kvas,naj ima 20 stopinj.
Testo naj vzhaja na toplem pri enakomerni temperaturi in ne na prepihu.

Vzhajanega testa ne mesimo prevec,da ga ne stlacimo.Potrebno je le,da ga prav na hitro malo pognetemo in nato s prsti razpotegnemo po dobro naoljeni plocevini(dobijo se tudi posebni pekaci za pizze).
Debelina raztegnjenega testa je 1/2 cm. Za debelejso pizzo je zgornja meja 1 cm.

B

Pizzo oblozimo po navodilih izbranega recepta,jo damo v zelo vroco pecico,
ne manj kot 250 stopinj in pecemo 15 -25 minut(odvisno od nadeva,
debeline in temperature pecice).Z malo izkusnje ugotovimo,katera temperatura je v nasi pecici pravsnja,da se pizza ne zazge ali da ne ostane testo surovo.
Pizza je pecena,kadar se ob robu delajo majhni mehurcki in rob precej zarumeni.

Potem sledijo navodila za nadev,ki ga vsak naredi po svoje.
Le nekaj obveznih napotkov:
Svez paradiznik,ki je za pizze najboljsi, olupimo,iztisnemo seme, narezemo in dobro odcedimo,da ne moci testa.Nadomestimo lahko z vlozenimi pelati ali domaco gosto p.omako.Nikoli kecap ali p.koncentrat.

Originalen sir je mozzarela,se zlasti bivolja, narezana na siroke ne pretanke rezine.Ce dodajamo slane filete,naj bodo ob paradizniku ali celo pod njim, da se malo navlazijo,ker se drugace med peko radi presusijo.Zato tudi liste bazilike malo namocimo v olju.Olive razkoscicimo ali narezemo.Uporabljamo lahko tudi olivin pesto.
Skoljke dodamo sele v zadnjih minutah pecenja,da ne otrdijo.
Pizzo popopramo,ko je ze pecena.
Za pizzo je najboljse olivno olje,ker ima poln,zlahten okus in najbolje prenasa visoko temperaturo in se kemijsko ne spremeni v taksni meri kot ostala olja.
Ko pizzo oblagamo,ne pozabimo,da moramo na zunanjem robu pustiti 1 cm praznega testa,ki bo med peko narastel in s tem preprecil,da bi nadev stekel cez rob.

C

Recept za testo

Za 500g vzhajanega testa(za 4 osebe) potrebujemo:

400g moke
20g kvasa
scepec soli
2 zlici olja
priblizno vecji kozarec vode(2 do 2 in 1/2 dl vode -20 stopinj)
Moko vsujemo na desko,solimo,naredimo v sredi jamico in vanjo vlijemo malcno vodo,v kateri smo stopili kvas .Medtem ko gnetemo,prilijemo olje(in po potrebi dodajamo vodo).Testo za pizzo naj bo zelo mehko.Testo mesimo in stepamo tako,da ga dvigujemo in tleskamo ob desko.(Tako delam jaz s testom za kruh,vlecenim testom…)To delamo,dokler se testo ne loci od dlani in deske.Postati mora voljno in mehko.(Potipaj se za uho,kjer imas uhancek.) Oblikujemo hlebcek,ki ga na vrhu zarezemo v obliki kriza,da lazje vzhaja:polozimo v pogreto pomokano skledo in pokrijemo.Na toplem mora vzhajati do dvojne kolicine.Naj ne vzhaja prehitro,vsekakor ne manj kot pol ure;priporoceno je vsaj dve uri.Vemo,da je najboljse vzhajanje celo noc;tako v pizzerijah.
Vzhajano testo na deski narahlo in prav na hitro pognetemo,malo sploscimo in ga s prsti razpotegnemo(nikoli valjamo) po naoljenem pekacu.Nato sledi nadev.

Opomba : Seveda je pomoc tudi el.mesalnik,kdor zeli;vendar malo z roko dodalati ne skodi.

So pa tudi opisi opisi nekvasenega testa in krompirjevega testa za pizze.
Z vsako pizzo sledijo se posamezni recepti glede na nadev.Jih je velikooo!

To je nekak ABC za uspesno peko pizze.Bo uspelo?

Lep pozdrav in srecno roko Babi

Varvi,
poskusi te recepte za testo:

250 g moke
20 g kvasa
sol
4 žlice olivnega olja
100 ml vode
(kvas raztopiš v 3 žlicah tople vode)

ali

200 g skute
4 žlice mleka
100 ml olivnega olja
sol
500 g moke
2 žličke (kavne) pecilnega praška

ali

300 g moke
20 g kvasa (raztopiš ga v 3 žlicah tople vode)
ščepec sladkorja
sol
5 žlic oliv. olja
100 ml vode

če se testo pacasto lepi, pač dodaš še malo mokce, da pride voljno in se ne lepi več na roke. Če pa misliš, da je presuho, pač dodaš malo vode, da spet pride lepo voljno testo.

Vzhaja naj na toplem, pokrito s kuhinjsko krpo-prtičkom (da ne dobi skorje).

Pozdrav

Živjo,
šele zdaj sem se vključila v to debato…Babi, a veš da sem ugotovila da delam testo po popolnoma enakem receptu kot ti! Našla sem ga enkrat v Oni, ga seveda izregala in pridno vložila v mapo. Mislim, da piše v originalu na 400g moke 4 žlice oliv. olja, toda jaz dodam vedno le dve. Pico pečem na najvišji možni T okoli 10-15 minut. Še nikoli se ni ponesrečila, razen enkrat ko sem preveč raztegnila testo in je bilo na enem koncu čisto tanko in namočeno od pelatov…..se zgodi;) Drugače pa je super!

Pa še to naj dodam – super na pici je tudi SKUTA. Enostavno jo dodate na vrh nadeva; nadevajte jo pod sir in tega posujte čez, ali pa skupaj zmešajte pest naribanega sira in nekaj žlic skute ter razporedite po pici.
Njam!!!!!

LP Zala

Sem vesela, da ti je pica uspela. Trdi robovi so res zaradi predolge peke, če se bojiš, da ne bi bila pečena, pa drugič poskusi vsaj par minut manj.

Lep pozdrav,
Pega

Preizkušam vse možne recepte za tasto za pico.
Pred kratkim sem na neki spletni strani zasledila tale recept in bi ga rada delila z vami, ker je zelo dober.:
2 dcl mleka
1 jogurt in
kocko kvasa
vse to zmešamo v tekočo maso, ki ji postopoma dodajamo moko (1/2 kg), moka mora biti soljena, lahko ščepec bazilike v moki. Dobro pregnetemo (jaz sem še dodajala malo moke)

Če želimo tanjše testo, razvaljamo takoj in obložimo in spečemo, če želimo debelejše testo, pustimo, da vzhaja.

Jaz sem želela tanko (italijansko) testo in sem zvaljala takoj (iz te mase pride za dva tavelika pekača) in obložila in spekla. Bilo je tanko in hrustljavo. (a ja, pekač sem malo naoljila). Prvič je tudi držalo tisto pravilo, da ko odrežeš kos pice (tisti del kroga – trikotnik) in ko ta kos primeš za obod, se špica ne sme povesiti.

Za moj okus je testo super – zato sem ta recept želela deliti z vami.

Na pici pa sem poleg standardnih sestavin dala še por. Mljask.

500 g moke, 1 žl. olja, 3 dcl mlačnega mleka, ščepec soli in sladkorja
in kvasec: 1 žl. mleka, ščepec sladkorja in kocka (4 ali40g???) kvasa.

Kvasec pustim, da vzhaja, nato zamesim testo, ga razdelim na 6 kepic – in pustim vzhajati samo toliko, da tisti čas pripravim nadev in pekače. Nato razvlečem, obložim (tu ima seveda fantazija prosto pot) ter pečem.
Spet pri pečenju ne kompliciram. Pečem po 6 pic naenkrat, na treh nivojih v ventilatorski pečici na 175st. Moje pice so bolj podolgovate, tako na gresta po dve na en pekač.
Za moj okus je testo krasno, saj ni pretenko.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close