Pitulice – nadevi
Živjo Babi in vsi ostali,
ker bom za Božič pekla med drugim tudi pitulice in z njimi še nimam izkušenj – no, pekla sem jih enkrat samo s skuto – me zanima, kakšne nadeve vse daste notri. Kaj vse skombinirate, da je okus kar se da dober??
Bi bila katera tako prijazna in bi napisala, kakšne nadeve za pitulice ste delali na srečanjih, na prvem in na drugem? Tudi cel postopek, kaj se najprej prepraži itd……Prooossiimmmm.
Brala sem da ste dale noter tudi rukolo, zanima me , kako se rukola “spraži”. Menda samo toliko, da uvene, ampak jaz niti ne vem, na olju ali kako??!
Res bi prosila za čimveč kominacij nadevov, tisti na sliki iz srečanja pa izgleda res slastno…..kaj mislite, bi bile dobre z gorgonzolo, pa kakšnim pršutkom? Še imate kako idejo, kaj bi šlo tu zraven?
Zraven bom naredila tudi solato iz lignjev, za katero je enkrat že Babi pisla recept, spraševala pa je mislim da Urša. Še to, BAbi, ali ti lignje za solato skuhaš ali popečeš na olju? Ne vem, kaj naj naredim, želim si le, da bi bili lignji v solati mehki?!
Lep pozdravček, iz kuhinje že diši po potratni potički 🙂
Zala
Hej,Zala!
Za dober zelenjavni nadev uprabljam razlicno zelenjavo.Osnova pa je skoraj vedno por,ce drugega ni pri roki.
Jaz zacnem takole.Na olivno olje(ce ti je vsec tudi dodatek masla) dam malo na tanke rezine(ali majhne kockice) narezane dobre mesnate kraske pancete,da se prav malo popece.Na to dam na kolobarje narezan por,ga zdusim,posolim in popopram.Mora biti okusno,kot bi to jedla za prilogo.
To odstranis v posebno posodo in pokrijes. Ce ti je v ponvi ostalo se kaj olja,kar na tistem popeces rdece,rumene,oranzne paprike narezene na sirse trakove.Seveda ne vse,ena velika paprika je dovolj,barvo pa izberes sama(lahko pol pol).
Ce ti ni ostalo olja,pac das se olje. Tudi to odstranis in popeces se na tanko narezana cim manjse bucke(na hitro),potem lahko se malo kockic nasoljenih in odcejenih jajcevcev.Vse naj bo okusno;jaz se moram prav premagovati,da tega ne jem vmes.Jajcevci radi vpijajo olje,zato hitro mesaj,samo da dobijo rumenkast nadih.
Gre zato,da je vse samo malo popeceno,se hrustljavo in s tem dobi zelenjava zlahtnejsi okus.To dosezes,ce delas v cim sirsi ponvi in samo plast,da se hitro poprazi in ne uspe spuscati vode.Pa na sol pazi,da ne bo vse preslano.
V tem letnem casu uporabljam v glavnem to.Tudi sam por je dober.
Spomladi pa rada delam z na panceti poprazenimi belusi in divjimi spargeljni.Mogoce je to (vsaj zame) najbolj okusno.
Ce das kaksno narezano olivo zraven,bo tudi dobro.
Rukolo pa samo nacufam in dam kar surovo malo za priokus kar na drugo zelenjavo. namesto pancete lahko das prsut,samo rahlo pogret na olju ali maslu ali pa kar samo narezan.
Vse das na zadnjo plast,ki jo tudi malo premazes s skuto.Ker je vsa zelenjava ze z oljem,lahko das v skuto malo manj olja kot je v receptu za samo skutin nadev.Gorgonzole pa sem ne bi dajala,raje malo fetke.
Sem pa ze naredila samo skutine in zraven sem ponudila namaz iz gorgonzole z umesanim maslom(lepo mazivo). Za krepke jedce je bilo,jaz jem raje brez.
Ves,to niso recepti iz knjig,vsak lahko prilagaja svojim okusom.
Drugace pa rukolo za karkoli samo das na malo ne prevrocega olja ali tudi masla,v bistvu,da samo ovene.
Lignje pa skuhas v vodi.Kaj nisem tega napisala Ursi?Poglej se enkrat.
Ce imas priliko dobiti manjso hobotnico,je pa se bolj okusna.Samo kuha se malo dlje.
Sem ti kaj pomagala,draga deklica? Ce rabis se kaj,kar vprasaj.
Za mano je kar tezek dan. Lep pozdrav Babi
Babi, najlepša hvala. Seveda si mi pomagala, in to zelo. Prvič so mi pitulice kar dobro uspele, vendar me jih je spet malo strah :), ko berem tvoje poste pa se mi zdi vse taaakkkoooo enostavno.
Tudi po lignje grem zvečer, ednino glede tega sem še v dvomih: ali naj naredim lignje v solati en dan prej, da čez noč odležijo, ali pa je solata morda enako dobro prepojena, če se jo pripravi recimo 1 uro prej? Kdaj jo ti narediš?
lp zala
Joj Babi, oprosti ler te tako nadlegujem…..enkrat sem brala , da si pitulice nadevala s pirejem iz artičok, skupaj s peteršiljem in česnom. Mi lhako napišeš recept za pire iz artičok?
Enkrat je oči jedu pico, ki je imela namesto pelatov pire iz artičok, nato čez rezine pršuta in nekaj kepic kisle smetane. Okus tistega pireja je bio odličen, upam da gre za isto stvar. Mislim da bo tega še posebej vesel moj brat, oboževalec artičok 😉
Zvečer pa grem v nabavo.
lp zala
Hej,Zala! Bo kar davolj recimo kaksne tri ure;ce naredis pa raje zvecer za naslednji dan ,nic ne skodi.Odvisno je od tvojega casa,kdaj ti bolj prija.
To jed imamo mi tudi za dva dni.
Glej,na articoke sem pa cisto pozabila,ker jih najveckrat delam spomladi
(jih imamo nasajene).Zdaj se tudi dobijo prav lep svezi.
Ne vem,ali bi ti delala iz tistih vlozenih v olju ali svezih.
Sveze naredim tako.Trse zunanje liste odrezem,druge pa odrezem samo do polovice,tisto bodico in malo lista.Oster noz in na delo. Glavice potem skuhas v osoljeni vodi,ki si ji dodala malo limoninega soka.Glavice so obrnjene navzdol,listi malo razsirjeni,da se vse lazje skuha.
Kuhane odcedis in najmehkejse dele(srcek) pretlacis skozi napravo za pasiranje zelenjave,dodas petersilj,nasekljan cesen in malo olja ali masla in dobro spenis in zacinis.
Ostale liste pa spasiram in naredim kremno juhico z rizem z vodo od kuhanja.
Ce delas prvic,je malce tezko.Potem bi ti svetaovala raje kupljene v olju,so ze kuhani in samo mehki deli.
Verjetno bi bilo najbolj enostavno potem dodelati s palicnim mesalnikom ali v multipraktiku.Dodaj petersilj,cesen,pocasi olje in pire je tu.
Ce bos dala v pitulice ,bo res dobro.Pa kaksen list lahko samo narezes,da se se cuti. Saj vem,da bos znala. Lp Babi
Draga Babi,
včeraj sem spekla pitulice, in sicer polovico z nadevom iz pršuta, pora, oliv, parmezana in drugo polovico s tuno, porom in parmezanom. Oči je pohvalil izgled še preden s šle v pečico. Moji babi in dediju so bile zelo všeč, da o mojemu očiju sploh ne govorim – ima zelo rad nove stvari, sploh takšne kot so pitulice. Mi je že kar včeraj dajal ideje, kaj bi lahko drugič dala v nadev 🙂 in res bom! Nekateri niso mogli prehvalit pitulic s tuno, drugi s pršutom (najbolj moj oči, ker so bile zelo aromatične – saj si lahko misliš: parmezan, pšut, olive…), enim so bile všeč obojne…… Tiste z artičokami pa še pridejo na vrsto. Aja, 2 pitulici sta ostali in jih je babi shranila, ker hoče, da jih danes poskušijo še njene ostale hčerke :)))))
Hvala za vse nasvete in lepe praznike tebi in tvoji družini! Lp, zala
Hej,deklica Zala!
Najbolj sem vesela,ko kdo uporablja svojo glavico in poskusa razne kombinacije.Potem so majhna presenecenja in omizje kar strmi.
Z articoki in potem z belusi..bos videla,kako je dobro,okusi malo pikantni.
V articokin pire lahko das namesto olja malo kisle ali sladke smetane,ne pozabi na petersilj,cesen in parmezan.
Meni so tudi nezni krompirjevi saljki dobri s tako articokovo “kremo” ali omakco.
Ze v krompirjevo testo laho umesas malo spasiranih articok.Okus spet malo drugacen.
Jutri bom pa naredila tisti brokoli,ki ima obliko stozca;je svetlejse zelen.
Skuham, celega(ne premehko,da obdrzi obliko),potem pa naredim rahlo besamel omako ,dodam parmezan in s tem pomazem cez ta brokoli in dam gratinirat v pec.Ko das na mizo zgleda kot novoletna jelka.Lahko pa samo oblozis z rezinami sira za toast.Potem dobi vsak rezino te gratinirane zelenjave. No,zdaj pa ze nakladam.
Uzivaj pocitnice babi
Babi,
nič ne nakladaš , prav prijetno te je brati. Veš, brokoli spada k moji najljubši zelenjavi. Absolutno mora biti zraven lososa, vsaj zame! Enkrat sem brala recept o brokolijevem narastku, mislim da v kombinaciji s koruznim zdrobom. Slika je bila zelo mamljiva, recept pa se mi zdi da je bil v Oni.
Ta tvoj predlog je tudi zelo zanimiv, se super bere. Kakšen pa je brokoli, ki ima obliko stožca? Tega namreč ne poznam…..lahko noč, zala
Babi ali ne boš huda, da povem, da se ta svetlejši “brokoli” imenuje romanesku. Me prav jezi, da v trgovinah tega ne vedo in pišejo zelena cvetača. V Stažišči pri Kranju je kmetija, kjer ga gojijo. Jaz sem si ime zapomnila tako, da pomislim na Romanescuja – en žleht nekdanji politik, predsednik (?), zelenjava je pa zelo dobra. Semena zaenkrat pri nas na drobno še ni, uvoženo seme je pa v velikih količinah in tudi drago, kot so dejali na tej kmetoiji, kjer ga gojijo. Lep pozdrav vsem Mica
Forum je zaprt za komentiranje.