piškoti z marmelado
Včeraj sem si kupila modelčke za piškotke, ki imajo v sredini luknjico, ali srček…Rada bi pripravila piškotke, ko prideta po 2 kroga skupaj zložena, (zgornji ima luknjico, spodnji pa je v celoti iz testa) vmes pa pride marmelada. Vem da so nekateri recepti , da krogce pečene zlimaš z marmelado, ene pa daš že sestavljene krogcez marmelado pečt. Prosim za kakšen dober recept za katerokoli varianto.
Hvala za pomoč
Hej!
Takim piskotkom z marmelado pravimo linski piskoti. Pod spodnjim linkom dobis recept. Sem naredila direktni link, pa mi pokaze samo zacetno stran
Forumov. Ce pa ga vtipkam v adress, se odpre ( ne vem, kje je skrat).
Ce pa vpises piskoti za dve leti nazaj, dobis vrsto razlicnih receptov – na izbiro.
Lep dan Babi
Zdravo!
Mene bo verjetno za peko “zagrabilo” tam po dvajsetem. Pa zmešnjavo receptov imam tudi takšno, da bi potrebovala en teden, da bi vse “pošlihtala”. Sedaj pa so v ospredju koline – takšne in drugačne.
Se pa spomnim dogodka izpred dveh let. Ravno sem se spravila pečt piškote in sicer breskvice ter dukate. Pa še rumove kroglice sem imela v mislih. Ko je bilo že na pol pečeno, me pokličejo v službo. No, pa so se moji fantje zorganizirali. So naredili tekoč trak – eden je zlagal, drugi polnil, tretji barval oz. pomakal v čokolado. Ko sem pozno ponoči prišla domov, me je vse čakalo na mizi. Še celo rumove kroglice. No, in potem sem še izvedela, da jaz preveč kompliciram, ker ati to hitreje naredi. Od takrat mi vedno pomagajo pri peki.
Lep dan vsem.
Hvala ww, ker si zastavila to vprašanje, tudi jaz jih nameravam peči, pa seveda še kukije, rogljičke, piškote s strojčkom, pa še kakšne kokosove in čokoladne kroglice; na kulinariki sem videla en fajn recept za Cankarjeve kroglice – mimogrede, kulinarike mi že dva dneva ne odpre – se tudi vam to dogaja ali sem se jim samo jaz zamerila?
Prvič se bom lotila tudi mafinov. Potic pa ne bom pekla, ker nas z njimi razvaja moževa teta – Babi, ona je bila tudi učiteljica na Koprskem. Pa krasen kvašen orehov štrukelj, kuhan na sopari, tudi naredi. Ojoj, pa bodo šle spet kilce gor :)))
Lep sončen pozdrav z goriškega konca!
Andi, tudi mene je kulinarika pustila na cedilu. Včeraj zjutraj je še delalo, popoldan in danes pa ne.
WW, da odgovorim še na tvoje vprašanje. Jaz delam ene ful dobre piškote z marmelado, ki so nam veliko boljši od linških in imajo tudi kar dolg rok trajanja.
Biškoti z mastjo
1 kg moke
1/2 kg svinjske masti
4 dag kvasa
1 dcl mlačnega mleka
sol (malo)
marmelada za filat.
Najprej naredim kvasec (dam tudi žlico sladkorja), potem s preostalo moko in mastjo zamesim testo. Pustim, da pošteno vzhaja. Razvaljam, izrežem kroge (s kozarcem), vsakemu drugemu naredim luknjico (svoj čas z naprstnikom, zdaj uporabljam tisti plastični kolutič od računskega traku). Na celega dam žličko marmelade (v kupček) in prekrijem z zluknjanim. Robove stisnem skupaj in dam pečt (da čisto rahlo porjavijo- ne rjavi). Ko so pečeni posujem z mletim sladkorjem. Piškoti so zelo krhki in ne preveč sladki, saj v testu ni sladkorja.
Nazaj na piškote z marmelado oz. linške. Ponavljam “svoj” recept, po katerem seveda pečejo tudi prijateljice in forumovke. Meni se obnese.
1/2 kg moke, 1 pecilni
20 dag masla/margarine
15-20 dag sladkorja, 1 vanilin
2 jajca
Moka s pecilnim, noter razdrobiš maslo, dodaš sladkor in jajca, zamesiš testo, daš v hladilnik počivat. Razvaljaš, izrežeš, ene cele, ene z luknjo, spečeš. Na spodnji del namažeš marmelado, zgornji del z luknjo pomočiš v sladkor v prahu in sestavljaš. Dobri so šele naslednji dan ali še dan kasneje, ko se marmelada vpije.
Jaz bom pa v soboto začela z medenjaki oz. z medenimi figuricami, ki jih bomo z otroci okrasili, z našimi in s tistimi na obisku. Tako upam, da bom vse dovolj zaposlila. Na srečanju sem se naučila delati s sladkornim ledom, tako da bo sedaj šlo.
LP Mimi
No, pa ponovi vajo. Vse sem že napisala, pa mi je izginilo..
Torej, recept za BOŽIČNE SRČKE iz krhkega lešnikovega testa (ali orehovega):
– 35 dag gladke moke
– 12 dag naribanih praženih lešnikov (jaz dam klasično zmlete orehe)
– 12 dag sladkorja v prahu
– 1 jajce
– 1 rumenjak
– 14 dag masla
– malo pecilnega praška
– ščepec soli
– malo vanilijevega sladkorja
– marelična marmelada (piše 15 dag)
– kozarček ruma
Zamesiš testo in daš v hladilnik. Kasneje ga razvaljaš na debelino 4 mmm in izrežeš srčke. V polovico izrežeš še manjše srčke. Spečeš na 180. Marmelado z rumom zavremo in z njo premažemo cele srčke ter jih zlepimo po dva in dva. Potresemo s sladkorjem v prahu. Ostanek marmelade lahko damo v brizgalno vrečko ter sredino srčkov okrasimo z marmelado. Iz lastnih izkušenj vem, da se tisto potem rado spaca.
Pecivo bi lahko v škatli počakalo do dva tedna.
Kresnička, tisti recept za žepke ti napišem kasneje. Se mi zdi, da je podoben tistemu od Mishike.
LP
Kresnica, evo recepta. Napisala ti bom le sestavine, ker je postopek čisto tak, kot pri drugih piškotih. Ko pa razvaljaš, izrežeš kroge, nadevaš z marmelado, prepogneš in rob stisneš z vilicami. Za moje fante so ti piškoti še vedno in.
1 kg mehke moke
3 margarine
1 navadni jogurt (kolegica je dala kislo smetano in so bili še bolj krhki, sama pa mislim, da ni potrebe)
Uspešno peko!
Včeraj sem prvič delala piškotke po tvojem receptu……po dolgem iskanju preprostega recepta in po celi zbirki teh receptov sem se odločila za tvojega. Z mojim mišekom sva najprej naredila testo ….potem sem ga pa res posamezno jemala iz hladilnika – kot je bilo že napisano zgoraj…..in moram reči, da so mi za prvič uspeli….sedaj počivajo – seveda smo prve že kar včeraj poskusili…njammmm,
Ker ne kuham veliko in tudi pečem ne , mi vaše izkušnje in recepti zelo prav pridejo, kadar me prime, da bi domače s čim presenetila. Hvala!!!
Forum je zaprt za komentiranje.