Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Piškoti iz ovsenih kosmičev (dietni)

Piškoti iz ovsenih kosmičev (dietni)

Živjo,
na forumu prehrana sem pred kratkim objavila tale recept za piškote iz ovsenih kosmičev, in požel je – vsaj kakor pišejo – velike uspehe. Meni so ti piškoti zelo všeč, preedvsem niamjo veliko maščobe – pa še kolikor je je , jo lahko nadomestite z manj, vendar potem se malo okusa izgubi.
Zelo so praktični za prenosni zajtrk, malico…..Lahko si jih naredite v obliki kupčkov-piškotov ali pa v obliki musli rezin, kot je npr. frutabella.
Zraven kupite še kakšen jogurt ali sadje in imate zdravo in polnovredno malico. Praktično je tudi za potovanja, sližbene poti in izlete…..vedno so pri roki.
Recept bom kar skopirala:

Avtor: Zala
Datum: 15-01-04 16:35

Pozdravljeni vsi skupaj,
ta recept sem dobila pred desetimi leti od ene starejše gospe, in mi je bil v bistvu namenjen zato, ker nisem smela presadkih in mastnih slaščic in tudi ne piškotov. NO, tole sem lahko jedla pa še dobro je bilo. Mogoče bo recept prišel prav tisti, kis te na dieti ali pa nasplošno ne marate preveč sladkih piškotov.
Tukaj je osnovni recept, kot sem ga dobila, jaz pa ga vedno malo spreminjam:

DIETNI KEKSI IZ OVSENIH KOSMIČEV

15 dag moke (dam največ 10 dag)
12 dag ovsenih kosmičev (dam najmanj 20 dag)
6 dag margarine ali masla ( dam 4 dag, ali pa kar nadomestim z nekaj žlicami kisle smetane 12 % m.m, čeprav je bolje z maslom)
10 dag sladkorja (ga sploh ne dam-razen vanilin, ostali sladkor nadomestim s suhim sadjem, rozinami, ali pa nekaj žlicami medu)
1 vanilin
1 malo večje jajce
5 žlic vročega mleka (to količino boste morali v vsakem primeru povečati, na vsaj kakšnih 15 žlic)

Vse skupaj zmešate in pustite da se malo napne kakšnih 10 minut. V kepicah v velikosti oreha dajte z malom žličko na namazan pekač ali peki papir in pecite, dokler da piškoti porumenijo po vrhu….pecite na 180 °C kakšnih 15 minut.

Dodatki, ki naredijo osnovni recept prijetnejši in so pri nas obvezni (predvsem rozinam se ne moremo upret ker jih damo namesto sladkorja):
-limonina lupinica
-pomaračna lup.
-rozine
-lešniki, mandlji, orehi (mleti ali nasekljani)
-kokosova moka
.koščki čokolade
-suho sadje
-kandirano sadje
-pistacije
-suhe marelice in suhe fige ! (zelo paše)

Še nasvet: pri nas delamo piškote vedno iz 2 mas. Priležejo se h kavi, čaju, kakavu, jogurtu, mleku….

Spekla sem jih ravno sedaj, pred 10 minutami in so še topli. Večkrta nadomestim belo moko samo s polnozrnato, ali pa dam 2/3 polnozrnate in 1/3 bele mehke moke. V primeru da dam vso moko polzrnato, malo povečam količino masla (namesto 4 dag dam 6 dag, ali pa kakšno žlico kisle smetane 12% m.m. več). Iz ene mase dobim piškotov za recimo 2/3 velikega pekača, ki gre v pečico. Upam da vam bodo všeč.

LP, zala

Mogoce bo kdo poskusil moj nasvet… poleti veckrat dlje casa prezivim s starejso gospo, ki je po poreklu iz Italije in ima nemalo kuharskih zvijac, ob katerih te res lahko zvije :), ampak slabo se pa pri njej nikoli ne je.

Maslene piskote (belgijske) naredi tako dobre, da lahko samo vznak pades, ima pa majhno skrivnost: namesto masla (ali bognedaj margarine) v testo zlije olivno olje (Italijanka pac). Da je zadeva se boljsa, vedno doda se kak liker (po moznosti cimbolj odvratne barve in “eksoticnega” okusa) :)… Vam povem, vredno je poskusiti. Piskoti ne pridejo tako “zagatni”, so bistveno bolj rahli in ce ne sodite ravno med kulinaricne fundamentaliste, je okus tudi dovolj blizu piskotom, narejenim z maslom.

Problem je samo v doziranju in “lepilu” (ohlajeno maslo seveda deluje tudi kot vezivo)… a s tem se da malce poigrati (npr. z dodatkom beljakovega snega).

__ http://www.cenim.se

Ali so ti piškoti zelo redilni?

cukr

joj piše ti v oklepaju dietni….JA zelo so redilni!

Redilno je vse česar poješ PREVEČ! ti piškoti so samo zdrav in manj kaloričen – torej dieten nadomestek tisti zelo mastnih in sladkih ki jih prodajajo v trgovinah. Bolje je, da poješ kakšen takšen piškot iz ovsenih kosmičev kot pa same kupljene napolitanke in druge maste sladice s prečiščenim sladkorjem…..odločitev je tvoja.
Lp, zala

Zala, sem jih že spekla in moram reči, da so mi všeč. Sicer sem jih sladkala z natrenom, ker takrat ko mi “cuker pade”:) rabim nekaj bolj konkretnega, dodala rozine in so fenomenalni. Hvala ze recept, pa se priporočam še za kakega takega:)

Zala,

komaj čakam, da sprobam zadevo… čeprav zadnje čase samo “komaj čakam”, časa, da bi kaj naredila, pa ni :((

LP, Staša

Staša, saj bo! 🙂 Vem da je težko čakat, ampka bo pa potem toliko lepše, a ne?! 😉 Res ti pa toplo priporočam da sprobaš ta recept. Keksi so zelo dobri, sladkor ali med pa lahko brez probelma nadomestiš z natreenom ali drugim sladilom. Jaz sem že poskusila in je izpadlo OK. Naj ti ta čas čim hitreje mine 😉

Mic, hvala za pohvalo. Me zelo veseli da so ti všeč. Ja, imam še en dober recept na zalogi – z mandlji. Zelo prijajo h kavi (jaz je sicer ne pijem:). Bom napisala recept.

LP, zala

jaz sm dodala javorjv sirup amesto sadkorj in so zelo dobri

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close