Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika piščanec v soli

piščanec v soli

Nekje sem že videla ta recept. Celega piščanca “oblečeš” v morsko sol in pečeš…hehe…koliko, če je recimo težak 1,3 kg?
Še kakšne začimbe (razen soli..)?
Se, nepredušno zaprt v soli,ne skuha?

Jutri bi poskusila….če ne bo ratalo, bodo pa testenine….

hvala in lep vikend.

Jaz sem to že delala.
Celega piščanca sem pekla tako, da sem ga odspodaj in okoli oblekla v grobo kuhinjsko sol. Pekla sem pri 200 stopinj cca 1 uro. Po vrhu se bo sol strdila, v notranjosti pa se bo piščanec lepo zapekel in ostal sočen. Ko bo pečeno sol razbij-odstrani od piščanca in piščanca postreži. Dodatno soljenje ne priporočam, ker ta sol zelo lepo enakomerno posoli piščanca. Lahko uporabiše le poper, nikakor pa ne začimb z dodakom soli.

Na tak način sem že pekla tudi ribe.

Jaz ga sicer še nisem delala, vendar ga tašča pripravi tako, da ga da na 1 kg soli in ga ne poliva, ne dodatno začini in ni neprodušno zaprt. Enostavno v pekač vsuješ sol, nanj daš piščanca in ga pečeš dokler ni hrustljavo zapečen.

Tudi jaz ga pripravljam na enak način kot je napisala Maruša. V pekač stresem 1 kg grobo mlete soli, na sol piščanca in v pečico. Potem je ravno prav slan, maščobo popije sol, piščanec pa je lepo zapečen in tudi okusen.
Pa še nobenega dela ni. Lp, Oli

Takega piščanca je delal Jamie enkrat. Takrat v oddaji, ko je kuhal na odru. Vem, da je dal zraven neke začimbe in ga kompletno oblekel v to sol z zelišči. Ko je bil pečen, je enostavno potolkel po njem in “oklep” je sam od sebe odpadel.
Sem ga pa sama pekla tudi že na soli in je dobro uspel. Še posebej zanimivo je, ko vidiš, kako se sol po pečenju strdi.

Povsem enako kot petra sem se zadeve lotila tudi jaz – vendar samo 1x. Vse je bilo ok – okus super, zapečeno ravno prav… dobro skratka. Ampak mi je po nerodnosti pri razbijanju oklepa počena sol zlezla v vse pore pod / v / na pečici, da je še danes ostal spomin če natančno pogledam v režo pod vratci pečice (res se ne da z ničemer blizu prit). ;-)). Previdno torej.

Če te zanima Jamie-jev recept ti ga lahko prepišem, samo ne vem kdaj, ker je doma prenosnik nekaj zaštrajkal ;-)).

Tudi jaz sem ga delala po Jamijevem receptu. Vzameš toliko morske soli kot je težek piščanec, dodaš 2 jajčki, zelišča (on jih je dal cel kup), zmešaš, obložiš piščanca in pečeš dobro uro. Nato oklep razbiješ, da prideš do hrustljavo zapečenega piščanca, ki je tudi zeeelooo dober.
Lep vikend vsem in veliko kuharskih užitkov.

Hvala za vse nasvete.

Torej se ga bom lotila takole:
upam, da bom dobila dovolj majhnega – naveč do 1,3 kg. Malce popra, rezina limone in na sol, oblekla celaga v sol (menda jo je dobro zmešati z beljakom, da je vlažna in se lepo oprime okoli piščanca. A je morda preveč zaprto, pa se bo kuhal?).
Recimo, da ga pečem dobro uro na 200 in kladivce v roko…..
Bo dobro tako?

Bom poročala.

Lepo se imejte.

Ta slavni kuhar je dal v sol precej zelišč in se mi zdi da tudi 4 cela jajca. Peče se pa kar nekaj časa.

O tem smo nekoč že govorili – morda ti spodnji komentarji kaj pomagajo?

Pa dober tek!

lp
Modra

Enkrat poskusila na soli, ne v oklepu (očitno smo si tako prihranili razbijanje, kar pa ima verjetno tudi svoj čar). Piščanec res ostane zelo sočen, koža vse zadrži. Kože pa tako ali tako v nobenem primeru ne jemo. Na kulinariki je bilo poudarjeno, da brez začimb in sem ubogala. Okus je dober, res nekoliko drugačen, kot smo navajeni. Mogoče je to osnovni okus piščančjega mesa brez začimb, ki jih običajno tlačimo gor?
Kar pogumno poskusite.
Naša mama je šparovno rekla, da se škoda dela s toliko soli, ki se potem vrže stran, jaz pa sem pomislila, koliko stane 1 kg soli in mi je ni bilo nič težko obrniti v smeti. Vendar ne v Krpanovih časih…
Lp Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close