Najdi forum

Pirina moka

Nekaj govora je že bilo o njej, po moje ne škodi, če malo obudimo temo, mogoče pade še kakšna nova ideja.

Ne dolgo nazaj sem v Kmetijski zadrugi (ena od dražjih trgovin v NM, po moji oceni) gledala pirino moko (proizvajalec Žito, v tistih rjavih vrečkah pakirana po 1kg) in je bila cena nekaj manj kot 1.300 sit za kg. Meni se je ta cena zdela absurdna in sem moko pustila kar lepo na polici. Danes pa me je pot zanesla na srednjo kmetijsko šolo Grm (pri NM) in tam našla majhno prodajalno na šolskih posestvih pridelane zelenjave (tako majhne in ljubke cvetače še nisem videla v življenju). Vse stvari pridelujejo po “naravi prijaznih” načelih. Ravno takrat pa so na police postavljali različne sorte mok. In tako bolj iz heca vprašam koliko stane pirina. Pa pravijo da 300 sit. Skoraj me je vrglo na rit – kašna razlika (seveda sem takoj kupila eno kilco). Kasneje sem preverila še v hipermarketu najboljšega soseda in je cena nekaj čez 1.100 sit. Torej če imate možnost, kupite moko tam, namesto v trgovini. Tista od Žita gotovo ni nič bolj “bio”, kot ta iz Kmetijske šole…..

No, upam da ni izpadlo da “škrtarim” pri takšnih stvareh, samo takšno prinašanje dobičkov trgovcem in nekaterim firmam, ki pod znakom “varuje zdravje” prodajajo stvari za toliko več mi je pa malo dalo misliti…

Aja, v bistvu sem pa hotela prosit za recepte ;-)). Meni je vročina stopila v glavo, priznam ;-)).

d.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Jaz kupujem pirino polnozrnato moko od Intesa v Intersparu.
Cena je nekje med 300 in 400 SIT za kilogram.

Evo, blagor spet tistim, ki imajo Interšpar ;-)). V NM imamo samo dva špara (zares uboga) in ko sem spraševala za pirino moko, me je prodajalka gledala, kot da sem padla najmanj iz Lune…. Provinca pač ;-)).

Vidiš sem pa tudi jaz omejena, ker nisem pomislila, da imate v drugih krajih več možnosti za nakupe (tudi cenejše očitno) kot mi.
d.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Hej!

Sonce, pri nas je danes resnicno vrooooce! Ce ne bi bilo klime, bi nam huda predla.
Pa, ce se ne veste, je v Kopru Rumena noc – od vceraj do nedelje. Fuzija glasbe najmanj petih ansamblov- jakost- grozna:((( vse se dogaja v blizini nasega doma. Nimam kam pobegniti!

Pirina moka po 1.300 Sit me spominja na tisto famozno sol, ki jo prodajajo po 5000 Sit za kg.

Solsko posestvo in trgovinico bi pa rada videla.

Kaksnih posebnih reeptov nimam, skuham,zabelim, kaksno zelenjavo zraven, kar po obcutku. Lep vecer Babi

Babi danes so opozarjali obiskovalce Rumene noči, naj pazijo na svoje stvari, na avtomobile, češ da so tatovi na delu – res nič zavidljivo dogajanje bi rekla. No, še dobro da traja kratek čas ;-)).

Ta naša kmetijska šola je zadnje čase res dejavna. Imajo zelo različne dejavnosti od pridelave mleka, reje konjev, reje mlade živine, čebelarstvo, vinogradništvo, vrtnarstvo, delajo poskuse z različnimo sortami pridelkov …
Velikokrat na lokalni TV pokažejo kaj vse delajo, imajo oddaje z nasveti – je vedno zanimivo pogledat.

Babi kaj pirino moko tudi uporabljaš ali samo piro?

Danes bo spet vroč dan ;-)).

Sončen pozdravček.
d.

Hej,sonce!

Iz pirine moke z dodatkom se kaksne druge naredim kruh;tudi mesanico bele moke s pirino za palacinke.Kar eksperimentiram, ni kaj zgresiti.Lp

Se nekaj macjega-novost. Delala sem rulado in seveda sem v biskvit natresla se trohico kardamoma,cimeta in ingverja( nam je vsec, ampak mogoce vsem ne bi bilo).
Cim sem odprla posodico z ingverjevim praskom, sta mackona takoj stegovala tacki. Potem sem dala vsakemu koscek ingverjeve korenine in …spet ista slika kot pri baldrijanovih koreninicah. Lp Babi

Mačkona sta pa faci ;-)). Pravzaprav si kar težko predstavljam kako mačkona jesta ingver, ampak očitno nič na tem svetu ni nemogoče ;-)).

Jaz sem enkrat v prepričanju, kako se bo naša Dora zmrdnila nad zadevo, ji dala “povohati” kavo z mlekom. Tako je silila vame in me gledala kot boga, češ kaj to imaš v šalici (firbec ali kaj, ali pa je mleko zavohala – za tega bi se itak prodala). Ji dam šalico pod nos, ona pa proti pričakovanjem takoj pomoli smrček notri in že hlastne…. Očitno ji je mleko tako dišalo, ali pa celo kava, kdo bi vedel. No, od takrat naprej iz previdnosti ne dobi ničesar več povohati direktno iz moje posode ;-)).

Hej!

Sonce, je pri vas tudi divjalo neurje? Letos res ne prizanasa, mi je prav hudo.
Lp Babi

Babi dobro jutro. Mi smo imeli samo har hudo nevihto. Tako čudnih oblakov pa še v življenju nisem videla (pa moja stara mama tudi ne, pravi). Bili so vijolično – modri, nizki, za njimi pa kar zeleno modro nebo. Res so bili lepi na pogled, če le ne bi toliko škode delali…. Drugje je bilo spet hudo, ja. Se mi zdi da zadnja leta dež poleti sploh ne zna več samo padati, mora biti zraven še vse kaj drugega :-).

Ohladilo se je pa na prijetne stopinje. Bo treba psa peljat ven in bodo užitki popolni. Potem pa v “kaslc” (nabiralnik sicer) po Delo, potem pa sobotni užitki ;- ).

d.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close