Pince
To je tipičen velikonočni kruh. Je nekako iz istega testa kot potica ( sladek in kvašen). Oblikuje se v hlebčke in peče v okroglem pekaču. Zgoraj v testu se pred pečenjem s škarjami zareže križ in vse skupaj premaže z jajcem. Tukaj na Primorskem jih poznamo take in take dobiš tudi v trgovini. Točnega recepta pa ti ne morem dat, ker jih ne delam. Sem poskusila, a ni bilo tisto ta pravo ( mislim, da sem jjih premalo mesila, pa so bile zbite) in zdaj prepuščam mami. Če pa bi jih želela provat, se lahko tudi pozanimam.
Običajno potico, makovo in orehovo. Pa kakšno pecivo, a tu ni pravila. Kruha pa sama nisem nikoli pekla, ne navadnega, ne velikonočnega, pa tudi pri drugih opažam, da ga kupujejo. Časa vedno zmanjkuje. Pri nas Mlinopek peče zelo dober kruh, od rženega, mešanega do belega, tako da ni problema. Peče se bolj tam, kjer je to navada že od nekdaj ali kjer ima generacija srednjih let še mame. Tisti kruh iz krušne peči je itak najboljši in še zdaj čutim vonj…
Naj se pa izdam, prejšnjo soboto sem spekla potratno potico, jo zamrznila in jutri jo bom odmrznila. Ker bodo danes na vrsti pirhi in muffini, pa še mogoče kako pecivo, bo manj časa.
Forum je zaprt za komentiranje.