Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Piknik – kaj in koliko?

Piknik – kaj in koliko?

Pripravljam piknik za večje število ljudi (cca. 20 + nekaj otrok) kot praznovanje hčerkinega rojstnega dne (bo pa na vikendu, tako da imamo tudi štedilnik, pečico,…)

Prosim vas za nasvete kaj naj pripravim (za zdaj se nagibam k čisto klasičnemu pikniku – čevapčiči, ražnjiči in podobno) pa seveda torta in nekaj peciva.

Imam pa še en problem, ker ne vem koliko mesa (in vsega ostalega) naj računam na osebo.
Če ima kdo kakršnekoli izkušnje z določanjem količin, ga lepo prosim za pomoč. Raje vidim, da kaj ostane – bomo dali v skrinjo in porabili kasneje, ampak ne bi pa rada res hudo pretiravala ali še huje – nabavila premalo.

Lep dan še naprej, Diana

Meso, res je, da pripraviš več mesa, kot, da ga je premalo……svetujem ti, da v mesnici že kupiš pripravljeno meso za piknik, npr. mesarija Čadež (tudi mi smo zvedeli od drugih na pikniku- meso in ostalo 1.A), tako, da to vržeš na žar in nimaš nobenih priprav…………..perutničke smo zmazali sproti, jih niso dohajali pečt………ful dobro začinjene…….drugače lahko pripraviš raznorazne solate, omake, narežeš kruh, pripraviš velike vreče za smeti, da gostje proti sami pospravijo za seboj, plastične posode, pribor, kozarce………pa spečeš kako pecivo…..in pijača….

Za 1 osebo, npr: 6 čevapov, 1 hrenovko, 3 perutničke, 1 ražnič……..
za 1 otroka : 1 hrenovka, 1 perotnička, 1 čevap…..

ampak to je tko tko……če se sedi dalj časa, pol kr neki grickaš……pa eni pojejo več eni manj, eni nemarajo mesa, drugi druzga……..

(omake : lahko postaviš na mizo ajvar, majonezo, senf, ketchup…..ali domač taziki, ajvarjevo-amo drugače,…..)
(solate : lahko samo narežeš paradižnik, svežo čebulo, papriko, popečeno zelenjavo……ali narediš mehiško, francosko, švicarsko, mešano, šopsko, grško, …….)

veliko idej bos dobila v postu – piknik uspel- 28.7.04.
za kolicine pa nisem prav dobra:) kaj jaz vem…racunaj ,da vsak odrasel poje pribl. 1 bedro,1 kotlet, 10 cevapcicev …otroci manj, potem pa dodaj se za “ziher” malo cez!? ce bos imela se peceno zelenjavo,materiala ne bi smelo zmanjkati !..? pazi,da bos imela dovolj kruha! slisi se smesno, a se rado zgodi ! 🙂 lp petra

ce imate radi ribe…na zaru so odlicne. lignji na zaru…mmmm! 🙂 lp petra

Pozdravljena!

Mislim, da je za eno osebo čisto dovolj 1 kotlet, eno nabodalo ražnjičev in še nekaj čevapčičev. O solatah, kruhu in desertu, so ti že predhodnice vse povedale. Pripominjam samo nekaj važnega. Vsa pripravljena mesna hrana za na žar ali če jo sama narediš, v skrinji izgubi okus oziroma postane neužitna. Zato ti ne priporočam, da računaš na to, da jo boš lahko prihranila za drugič in jo zamrznila. Vse kar vložiš presnega, začinjenega s svežim česnom, bo dobilo obupen okus po plastiki. Zato je bolje kupiti kar precej točno količino, za vsak slučaj pa kupi še vakumsko pakirane hrenovke ali “pasje radosti”, če bo še kdo kasneje postal lačen. Oboje je na žaru zelo dobro, če se pa ne porabi pa kasneje lahko pride prav. Za res “hud slučaj” pa še kakšne suhe klobase z zaseko, ko ogenj že ugasne, vam se pa še ne da domov…
Želim vam prijeten piknik!

Lahko imaš hrenovke ali kaj podobnega v rezervi, lahko pa kakšne kotlete daš nekam v kakšen kotiček in če zmankuje jih postaviš na plano, če ne jih komot narediš v omaki, jih popečeš ali razrežež in narediš golaž…..

Namesto pečenja lahko daš kuhat golaž, boranjo, bograč, ……….. poleg pa še ostale reči…..

Moj svak – kuhar ponavadi računa 1/2 kg mesa na osebo… Jaz sicer menim, da je to odločno preveč. Tako da ponavadi računam kakih 35 dkg/osebo. Če boš imela dosti pleskavic ali pa čevapov, naredi zraven preberanac… Poceni pa še naši ga vedno zmažejo do konca. Sicer pa imam jaz z zmrzovanjem dobre izkušnje… S tem, da je treba pač to meso pojest še to sezono, eventuelno kaka vratovina je lahko bolj dolgo na hladnem.

Lep piknik vam želim.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close