Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Petkova kosila

Petkova kosila

Da vas še jaz malo povprašam…

Ali kuhate “petkova kosila” – brezmesna?

Dajte kakšen dober predlog. Pri nas so običajno zelenjavna juha in palačinke ali pohane šnite, krompir in ribe, testenine s tununo ali sirom, njoki z gorgonzolo, zelenjavna rižota, rižev narastek, carski praženec, pa še kaj bi se našlo.

Torej na plan z izvirnimi idejami…

pri nas jemo v petek tudi meso…nekaj predlogov imam. mogoce ti bo kaj pomagalo!?
pire,spinaca,jajce,solata
brodet
zelenjavna lazanja
rizota z melancani
polenta z gobami
sardele
zelenjavna pica
zitni polpeti
….pa se kaj bi se naslo… zraven pa kaksna dobra solata… lp petra

p.s. kaj pa pitulice?

Mi lahko, prosim napišeš recept za zelenjavno lazagno in pa kako narediš polento z gobicami? Hvala!!!!!!

Hej,tan! Nisem petra,toda namig za zelenjavno lazanjo ti lahko dam.
Sta dve varianti:
1. zelenjavni nadev(poprazen por,cebula,gobice,paprike,bucke…)-besamel-parmezan-paradiznikova omaka – to nalagas na testo za rezance namesto klasicnega mesnega nadeva.
2. namesto rezancev naredis plasti s popecenimi jajcevci(rezine) in potem nalagas kaksne gobice,paradiznikovo omako,besamel,parmezan.

Tako delam jaz.Sicer ti bo petra se kaj povedala.

Ce pogledas v iskanje polenta z brokoli,naredis enako lahko tudi z gobicami.
Ce ti kaj ni jasno,lahko se povprasas. Lp

Najlepša hvala. To bom sigurno naredila. Vedno maj imamo radi meso…:)

Evo, tan, izvoli recept!

Tan, pozdravljena !

Mi pa večkrat jemo krompirjeve ocvrtke s sirom pečene v pečici, zraven pa obvezno solata.
Pa tudi zelenjavno lazanjo, zelenjavna juha s flancati, žitne polpete.

lp Majuška

Hej,tan! Jaz nakupim povrtnino,za katero porabim kar nekaj denarja,potem zavijem v mesnico(ker ima moz rad malo mesa) in se vedno zacudim,kako je tisti koscek mesa poceni v primerjavi z ostalim,kar imam v
kosari.
Ce si mogoce prebrala Vlentinov kroznik,lahko to uporabis,da zmesas s kuhanimi testeninami(rezanci,makaroni,polzki…) in v pecico.Namesto mesa poprazis gobe in dodas jajcevcem. Besamel naredi vse rahlo; parmezan ali mesanica vec sirov pa da znacilno okusnost. Tudi oljke veliko dodajem.
Ko bos enkrat zacela,bos videla,koliko kombinacij bos sama pogruntala.
Ja,dobra paradiznikova omaka,parmezan,zelenjava,zacimbe naredijo jed- testenine boljse kot meso.
Italijani locijo pasticcio in lazanjo. Prvo so kuhane testenine,v katere umesamo nadev in v pecico;lazanja pa so kuhane vecje krpe,ki jih z nadevom zlagamo v pekacek.No,pa saj to ves. Lp Babi

tan,opravicujem se,da se javljam sele danes! za par dni sem “izklopila” racunalnik! 🙂

polenta z gobami

kolicine so za 8 oseb

35o g sampinjonov
150 g instant zdroba za polento
60 g masla
3 zlice oljaž2 stroka cesna
4 zlice narezanega petrsilja
1 zlicka svezega / 1/2 zlicke suhega/ origana
2 zlicki lim soka
sol,poper

paradiznikova omaka

800 g pelatov
1 manjsa cebula
1 strok cesna
100 ml belega vina
2 zlice olja
1 zlicka sladkorja
sol,poper

polento skuhamo v slani vodi,. stresemo jo v naoljen modela-premer 20cm.naj se ohladi.
omaka:na olju preprazimo na drobno narezano cebulo,dodamo drobno narezan cesen,premesamo in zalijemo z vinom.-naj vre dokler tekocina ne izpari. dodamo narezane pelate,cez par min. sladkor,sol,poper.pocasi naj vre cca 15 min.

v ponvi razpustimo maslo in 2 zlici olja. dodamo na cetrtine narezane sampinjone /lahko so tudi ostrigarji/ ,prelijemo z lim.sokom in na hitro poprazimo.dodamo drobno narezan cesen,origano,sol,poper. na koncu dodamo se svez petrsilj.

polento obrnemo na desko in narezemo na 8 kosov-na hitro jo popecemo na maslu- na obeh straneh.

na tople kroznike nalozimo kose polente,prelijemo s paradiznikovo omako,cez pa se z gobami.

upam,da ne bo prepozno-enkrat bo ze prislo prav!? 🙂

varianta: namesto gob uporabimo pisc. jetra / cca 400 g/.

lp petra

Pri nas imamo radi njoke zabeljene z drobtinicami, posladkane, zraven pa jabolčno čežano. LP

Hvala vsem za pomoč…! Lep pozdrav iz Kopra…

Lep pozdrav! Pri nas na Gorenjskem njoki niso ravno najbolj običajna jed, imam jih pa zelo rada. Še nikoli jih pa nisem pripravila sama, zato vas lepo prosim, če mi prispevate kakšen dober, preizkušen recept. Tudi kakšna okusna priloga se lahko pridruži receptu. Hvala za trud, Irena

o njokih se je ze veliko pisalo. poglej pod njoki ali svaljki 30.1. ali krompirjevo testo 29.1. lp petra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close